Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις Ομιλητών 2ου Συμποσίου Διαχείρισης Βάρους

01 Σεπτεμβρίου 2015
7440 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
Συνεντεύξεις Ομιλητών 2ου Συμποσίου Διαχείρισης Βάρους

H Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων διοργανώνει το "2ο Συμπόσιο Διαχείρισης Βάρους" τοΣάββατο 26 Σεπτεμβρίου, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο "Γ. Καραμπατζός", στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Την ομάδα απαρτίζουν τα ακόλουθα μέλη: Παναγιώτης Βαραγιάννης, Χαρά Βλάση, Αγγελική Γαρνέλη, Μαίρη Γιαννακούλια, Βασιλική Δέδε, Χρήστος Δερδεμέζης, Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κωνσταντίνα Ζαχαρή, Αλεξία Κατσαρού, Νατάσα Κολομβότσου, Δημήτρης Κουτουκίδης, Μαρία Κουφάκη, Αφροδίτη Λουκάκου, Πηγή Μαντζουράτου, Λάμπρος Μελίστας, Ειρήνη Μπαθρέλλου, Μαρία Μπασκίνη, Άντα Νησιανάκη, Μαρία Ρίτσου, Μελίνα Σηφακάκη, Κωνσταντίνος Συριάνος.

Ομιλητές του συμποσίου παραχώρησαν συνεντεύξεις στο medNutrition, οι οποίες και ακολουθούν:

Λάμπρος Μελίστας (Πρόεδρος της ΟΕΔΒ)

Έχουμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να προσκαλέσουμε στο Συμπόσιο Διαχείρισης Βάρους τους συναδέλφους Διαιτολόγους Διατροφολόγους, αλλά και όσους επιστήμονες-επαγγελματίες-φοιτητές κινούνται στο χώρο της Υγείας και Διατροφής. Ο σκοπός του συμποσίου είναι η παρουσίαση των πιο πρόσφατων επιστημονικών εξελίξεων και δεδομένων που αφορούν το βασικότερο πεδίο ενασχόλησης των επιστημόνων της Διατροφής. Η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους (ΟΕΔΒ) του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων δραστηριοποιείται ανελλιπώς από το 2012 με στόχο την ευρύτερη και πληρέστερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη ρύθμιση του βάρους και την απάντηση σε πολλαπλά ερωτήματα που εγείρονται διαρκώς πάνω σε αυτό το ζήτημα που απασχολεί πλήθος κόσμου. Παράλληλα, η ΟΕΔΒ έχει ως αντικείμενο να προστατεύσει το κοινό από την αφθονία των αμφιλεγόμενων πληροφοριών, των «μύθων» και των επικίνδυνων συστάσεων που προέρχονται από μη ειδικούς στο χώρο της διατροφής.

Συντώσης Λάμπρος, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος PhD

«Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: παρελθόν και μέλλον» Η αλματώδης αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στις μέρες μας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Ποια είναι τα αίτια; Ποιός ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, ποιες είναι οι βασικές αρχές αντιμετώπισής της και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η μελλοντική έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα;

Ειρήνη Μαμαλάκη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

«Διατήρηση της απώλειας βάρους - Τα αποτελέσματα από τη μελέτη Medweight». Είναι αρκετά συνηθισμένο τα άτομα που καταφέρνουν να χάσουν βάρος, τελικά να το επανακτούν σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Παρ'όλα αυτά, υπάρχουν άτομα που καταφέρνουν επιτυχώς να διατηρήσουν την απώλεια. Η μελέτη MedWeight έχει στόχο να αξιολογήσει τις συμπεριφορές που συνδέονται με τη μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους και τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν στο συμπόσιο.

Γιάννης Μελετάκης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

«Η πληροφορική και το διαδίκτυο στην υπηρεσία της Διαχείρισης Βάρους». Οι χρήστες του διαδικτύου αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Το ίδιο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς αυτούς. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η δυναμική του διαδικτύου όσον αφορά την Διαχείριση Βάρους; Σκοπός της παρουσίασης είναι η παρουσίαση των ερευνών στον συγκεκριμένο τομέα και του Ιστότοπου Κοινωνικής Δικτύωσης MedWeight o οποίος έχει αναπτυχθεί από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και έχει ως στόχο την υποστήριξη εθελοντών στα πλαίσια μιας έρευνας για την Διαχείριση Βάρους.

Παρασκευάς Παπαχρήστος, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc

«Παρουσιάση νέων υποστηρικτικών εφαρμογών για τη Διαχείριση Βάρους». Η αξιοποίηση της τεχνολογίας σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ, ιδιαίτερα με την χρήση εφαρμογών. Ωστόσο το ζητούμενο είναι που τις βρίσκω, πως τις χρησιμοποιώ και ακόμη περισσότρο, πως μπορεί να αποτελέσουν εργαλείο στη διαχείριση βάρους. Η ομιλία μου θα σταθεί περισσότερο σε αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ θα δώσω και κάποια παραδείγματα, τόσο από Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Λάμπρος Μελίστας, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος PhD, (Πρόεδρος της ΟΕΔΒ)

«Συμπληρώματα απώλειας βάρους: Πραγματικός σύμμαχος ή φρούδες ελπίδες;» Πολυάριθμα είναι τα διατροφικά συμπληρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο με τον ισχυρισμό ότι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια βάρους. Οι προτεινόμενοι μηχανισμοί δράσης ποικίλλουν ανάλογα με τα συστατικά τους. Στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης βιβλιογραφικής ανασκόπησης από τα μέλη της ΟΕΔΒ, θα δούμε τι μπορούν και τι δε μπορούν να κάνουν κάποια από τα δημοφιλέστερα διατροφικά συμπληρώματα απώλειας βάρους.

Νατάσα Κολομβότσου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος PhD

«Μεσογειακή διατροφή και απώλεια βάρους». Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε την διαρκή αύξηση της παχυσαρκίας από τη μία μεριά και τις πολλά υποσχόμενες δίαιτες που κυκλοφορούν σε διάφορα περιοδικά από την άλλη, καλούμαστε να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή σε σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας μίας διαιτητικής αγωγής, για να την εφαρμόσουμε στην καθημερινή πράξη. Η απώλεια σωματικού βάρους σε εύλογο χρονικό διάστημα, η παράλληλη αντιμετώπιση συνοδών παραγόντων κινδύνου και ασθενειών, η συμμόρφωση και η επιτυχία της διαιτητικής αγωγής μακροπρόθεσμα, είναι σημεία που θα πρέπει να σταθούμε και όπου η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να είναι πάλι στο προσκήνιο.

Μαρία Κουφάκη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc

«Νερό και διαχείριση βάρους». Το νερό είναι το πιο σημαντικό συστατικό για την διατήρηση της ζωής. Είναι υπεύθυνο για την βελτίωση της υγείας μας, της φυσική μας κατάστασης, ακόμη και της εμφάνισής μας. Η συγκεκριμένη ομιλία θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση της επιστημονικής βιβλιογραφίας με θέμα την επίδραση της πρόσληψης νερού στην πρόσληψη ενέργειας, στην απώλεια βάρους και στην συντήρηση του.

Αναστασία Περίκκου, Εκπαιδευτικός PhD

«Διατροφική παρέμβαση στο πλαίσιο του σχολείου με τη συμμετοχή του δασκάλου». Πολυάριθμες παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί σε επίπεδο σχολείου με σκοπό την προαγωγή της υγιεινής διατροφής δίνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι δάσκαλοι της τάξης είναι αυτοί που παραδοσιακά διδάσκουν αγωγή υγείας και παρέχουν γνώσεις διατροφής. Πώς μπορούν όμως να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικά πρότυπα για τα παιδιά και να τα επηρεάσουν να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες; Τι είναι αυτό που μπορούν να πετύχουν μέσω της επαναλαμβανόμενης έκθεσης και ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων διατροφικής αγωγής ή αγωγής υγείας;

Αφροδίτη Λουκάκου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

«Νεότερες οδηγίες αντιμετώπισης της παχυσαρκίας». Το 2013 εκδόθηκαν από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, ορίζονται τα όρια για τον ΔΜΣ και την περίμετρο μέσης που ανιχνεύουν άτομα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και εξετάζεται η επίδραση της απώλειας βάρους στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και στην ολική θνητότητα. Ποιο είναι το κατάλληλο είδος δίαιτας για απώλεια βάρους και διατήρηση του απωλεσθέντος βάρους; Ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου υγιεινοδιαιτητικού προγράμματος; Σε ποιες περιπτώσεις θεωρείται κατάλληλη η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Αλεξία Κατσαρού, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc, PhDc

«Ο ρόλος και οι προκλήσεις του Διαιτολόγου στην υποστήριξη ασθενών μετά από χειρουργείο παχυσαρκίας» Η υποστήριξη του Διαιτολόγου μεγιστοποιεί την πιθανότητα επιτυχούς έκβασης του χειρουργείου παχυσαρκίας μακροχρόνια. Πόσο κατανοητή έχει γίνει όμως η εξ' αρχής απαραίτητη συμβολή του διαιτολόγου σε αυτή τη διαδικασία; Αυξάνει ο κίνδυνος επαναπρόσληψης βάρους μακροχρόνια και αν ναι, γιατί; Μπορεί η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και η θεραπευτική σχέση με το διαιτολόγο να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο; Τι κινδύνους εγκυμονεί η απουσία διατροφικής υποστήριξης από το διαιτολόγο σχετικά με τη διατροφική κατάσταση του ατόμου και την υγεία του; Ποιοι είναι εν τέλει οι ουσιαστικοί στόχοι της διατροφικής υποστήριξης στα άτομα αυτά;