Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Εύα Σταυρίδη και Δήμητρα Γιαννακούλια: «Λιπαρά... Δεν είναι αυτό που νομίζεις!»

10 Μαρτίου 2015
15798 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
fat foods

Οι κλινικοί Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι Γιαννακούλια Δήμητρα και Σταυρίδη Εύα, είναι υπεύθυνες της νέας social καμπάνιας του mednutrition, ''Λιπαρά...Δεν είναι αυτό που νομίζεις!", την οποία και μας παρουσιάζουν μέσα από την συνέντευξη που μας παραχώρησαν.

Διαθέσιμος στο eshop μας: Ο τρόχός των λιπαρών

Με ποια αφορμή χτίστηκε η καμπάνια «Λιπαρά... Δεν είναι αυτό που νομίζεις»;

H έντονη έλλειψη ενημέρωσης για τα λιπαρά της τροφής μας, αλλά και η παραπληροφόρηση των ανθρώπων που προσεγγίζουν καθημερινά εμάς τους διαιτολόγους, μας έβαλε σε σκέψεις για το πώς μπορούμε να καλύψουμε αυτό το κενό στη διατροφική ενημέρωση. Δημιουργήσαμε λοιπόν την καμπάνια των λιπαρών επιδιώκοντας σε μια μαζική ενημέρωση του κόσμου, ώστε να έχει μια πιο ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη γνώση για ένα θρεπτικό στοιχείο της διατροφής μας, που όλους μας έχει απασχολήσει κατά περιόδους. Ώρα να διώξουμε αυτό το «μαύρο σύννεφο» που περιτριγυρίζει τα λιπαρά, καταρρίπτοντας τους μύθους!

Τι είναι αυτό που πολύς κόσμος αγνοεί ή παραβλέπει για τα λιπαρά;

Η αλήθεια είναι πως τα λιπαρά είναι ένα παρεξηγημένο θρεπτικό συστατικό καθώς δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στις θερμίδες που αποδίδουν με αποτέλεσμα να παραβλέπεταιη μεγάλη θρεπτική τους αξία. Από τη μία υπάρχουν τα κορεσμένα-τα λεγόμενα επιβλαβή λιπαρά για την υγεία για τα οποία όντως θα πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε, όμως υπάρχουν και τα ακόρεστα-τα καλά λιπαρά τα οποία έχουν πολύ σημαντική συμβολή στην καλή υγεία, δρώντας προστατευτικά έναντι διάφορων νοσημάτων αλλά και προάγοντας μια υγιή εμφάνιση. Χρειάζεται μια ισορροπία όσον αφορά την ποσότητα των λιπαρών, αλλά αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η επιλογή στην ποιότητα των λιπαρών.

Πώς μπορούμε να διαχωρίσουμε τα καλά από τα κακά λιπαρά;

Το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις! Κι όταν μιλάμε για τα λιπαρά, φυσικά εννοούμε ότι έχει δύο πηγές: τη φυτική προέλευση, η οποία μεταφράζεται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, και τη ζωική προέλευση, η οποία αποδίδει σε μεγαλύτερο βαθμό κορεσμένα λιπαρά. Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης λοιπόν, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και η φυτική μαργαρίνη, είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, ωφέλιμα για τον οργανισμό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Αντίθετα, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κόκκινο κρέας, τα αυγά ή ακόμη το αγελαδινό βούτυρο περιέχουν περισσότερο “κακά” λιπαρά όπως τα τρανς και τα κορεσμένα λιπαρά. Αυτά εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες συστηματικά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το επίπεδο υγείας μας. Σε αυτό το σημείο ας τονίσουμε ότι και η επεξεργασία των τροφίμων όπως το τηγάνισμα μπορεί να είναι επιζήμια καθώς δημιουργεί trans λιπαρά.

Πόσοι άνθρωποι διαβάζουν την διατροφική ετικέτα και συγκεκριμένα τα λιπαρά;

Σε γενικές γραμμές όταν οι καταναλωτές κοιτάζουν τις ετικέτες δίνουν περισσότερη έμφαση στην αναγραφή των θερμίδων και όχι στα θρεπτικά συστατικά όπως είναι τα λιπαρά, τα σάκχαρα και το αλάτι. Είναι σημαντικό όμως ως καταναλωτές να διαβάζουμε τα λιπαρά στις ετικέτες έτσι ώστε να βλέπουμε το προϊόν που πρόκειται να αγοράσουμε έχει καλή ποιότητα λιπαρών ή όχι; Αυτό είναι κάτι που βελτιώνεται με τον καιρό καθώς ο κόσμος εκπαιδεύεται όλο και περισσότερο στο πώς να διαβάζει σωστά τις ετικέτες τροφίμων και αυτός είναι ένας από τους στόχους της καμπάνιας μας. Για παράδειγμα πρέπει να εκπαιδευτεί κανείς πώς αν εντοπίζει στα αναγραφόμενα συστατικά ενός προϊόντος τα «μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά», αυτό υποδηλώνει την παρουσία trans λιπαρών που καλό είναι να αποφεύγονται.

Ποιος θα λέγατε ότι είναι ο μεγαλύτερος διατροφικός μύθος για τα λιπαρά;

Η φράση «αποφεύγω την μαργαρίνη γιατί περιέχει trans λιπαρά» είναι ένας μύθος που ανακυκλώνεται με το πέρασμα των χρόνων. Η μαργαρίνη ΔΕΝ περιέχει trans λιπαρά. Μετά την απόσυρση της μερικής υδρογόνωσης από τη διαδικασία παραγωγής το 1990, η δημιουργία των trans λιπαρών έχει αποτραπεί πλήρως. Επίσης, μία μεγάλη παρεξήγηση είναι ότι τα λιπαρά παχαίνουν- δεν είναι ακριβώς έτσι, μπορεί τα λιπαρά να αποδίδουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με τις 4 θερμίδες ανά γραμμάριο που δίνουν για παράδειγμα η πρωτεΐνη ή οι υδατάνθρακες, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει για τη ρύθμιση του βάρους/πάχους είναι το ισοζύγιο ενέργειας (πόσο έχω φάει σε σχέση με αυτό που έχω κάψει).

Πώς μπορεί κάποιος να ενημερωθεί περισσότερο;

Η καμπάνια «Λιπαρά… δεν είναι αυτό που νομίζεις» είναι διαθέσιμη στο www.meetthefats.gr έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να ενημερώνεται για το θέμα των λιπαρών, λύνοντας πολλές απορίες και καταρρίπτοντας αντίστοιχους μύθους. Τακτικά θα δημοσιεύονται posts στο facebook page του medNutrition με εικόνες που περνούν άμεσα τα μηνύματα της καμπάνιας και μπορείτε όλα τα βρείτε στο #meetthefats. Επιπλέον, προσδοκούμε να ετοιμάσουμε ένα εύχρηστο και πρακτικό έντυπο υλικό το οποίο θα περιέχει πληροφορίες για τα λιπαρά που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα. Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν τόσο για αυτό όσο και για τα posts που έρχονται!