Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Πώς να χρησιμοποιήσω την εβδομαδιαία καταγραφή «Τι έφαγα σήμερα μαμά!» για ένα παιδί;

05 Φεβρουαρίου 2020
7566 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
evdomadiaia-katagrafi-ti-efaga-simera-mama-gia-ena-paidi

Παιδική παχυσαρκία, λανθασμένες διατροφικές συνήθειες, έλλειψη θρεπτικών συστατικών: Αυτά συνήθως απασχολούν τον γονιό που θα φέρει το παιδί του στο διαιτολογικό μας γραφείο με στόχο την φροντίδα και ποιότητα της διατροφής του για σωστή ανάπτυξη και καλή υγεία.

Οφείλουμε λοιπόν κι εμείς να ανταμείψουμε τους λιλιπούτειους πελάτες μας με το χαμόγελο, την γλυκιά προσέγγιση, τις γνώσεις και την καθοδήγηση μας, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία για τον σκοπό αυτό.

Σε έναν παιδικό κόσμο όπου εύκολα κυριαρχούν οι καραμέλες, οι σοκολάτες και τα γλυκά, η λύση δεν είναι η εμμονή στην απαγόρευση (τι να μη φάει το παιδί) αλλά η κατανόηση των διατροφικών προτιμήσεων του και η προσπάθεια βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών του ίδιου αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. Καλό είναι λοιπόν να δίδεται έμφαση στην ποικιλία σωστών τροφών (δηλαδή καθοδήγηση στο τι να τρώει το παιδί) που να του αρέσουν και να διασφαλίζουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του.

Τρώει λοιπόν το παιδί όλες εκείνες τις τροφές που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την υγεία;

Για να το διερευνήσετε αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα εβδομαδιαίας καταγραφής με τίτλο «Τι έφαγα σήμερα μαμά!» που απευθύνεται σε παιδιά.

Πώς να χρησιμοποιήσω την εβδομαδιαία καταγραφή για ένα παιδί;

Το ημερολόγιο καταγραφής για ενήλικες που διατίθεται στο e-shop του Mednutrition είναι ένα πολύ δημοφιλές και δυνατό εργαλείο που στοχεύει να βοηθήσει τόσο τον διαιτολόγο στη διαχείριση του πελάτη, όσο και τον πελάτη στην κατανόηση και βελτίωση των διατροφικών του συνηθειών.

Στην παιδική καταγραφή έχουμε κρατήσει σταθερό τον κάθετο εβδομαδιαίο κορμό, ακολουθώντας ωστόσο στον οριζόντιο άξονα μια διαφορετική δομική και συμπεριφορική προσέγγιση που δεν βασίζεται στα γεύματα και σνακ της ημέρας όπως στους ενήλικες, αλλά στις διαφορετικές ομάδες τροφών που πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό ή εβδομαδιαίο διαιτολόγιο ενός παιδιού. Οι διάφορες τροφές απεικονίζονται σχεδιαστικά με στόχο την εύκολη κατανόηση και την δυνατότητα εικαστικής προσέγγισης από το παιδί. Δίπλα στις ομάδες τροφών υπάρχει η στήλη Στόχος με ένα αστέρι επιβράβευσης όπου το παιδί μπορεί να ζωγραφίσει ή να κολλήσει ένα αυτοκόλλητο στο τέλος της ημέρας.

katagrafi gia paidia 02

 

Το πώς ένα παιδί μπορεί να συμπληρώσει την εβδομαδιαία καταγραφή εξαρτάται από την ηλικία του και συνεπώς τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα του:

  • Προσχολική ηλικία 2+ ετών: Δεν ξέρουν να διαβάζουν, εξοικειώνονται σταδιακά με την γραφή, αγαπούν τη ζωγραφική και το παιχνίδι, μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι
  • Σχολική ηλικία 4+ ετών: Μαθαίνουν σταδιακά να γράφουν και να διαβάζουν, αγαπούν τη ζωγραφική και το παιχνίδι, μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και από καλλιτεχνικές και βιωματικές δραστηριότητες
  • Έφηβοι: Τους απασχολεί πολύ η εικόνα του σώματος και η εμφάνιση τους, έχουν φορτωμένο πρόγραμμα και συνεπώς περιορισμένο χρόνο

Πάμε να δούμε την φόρμα καταγραφής πιο αναλυτικά για κάθε ηλικία;

Προσχολική ηλικία 2+ ετών

Τα νήπια θα προσεγγίσουν την παιδική φόρμα καταγραφής παρέα με τον γονιό, ζωγραφίζοντας αυτό που έφαγαν και κολλώντας αυτοκόλλητο επιβράβευσης, ως μια παιδαγωγική ευκαιρία εισαγωγής στις διαφορετικές ομάδες τροφών που τους χαρίζουν δύναμη και υποστηρίζουν την ανάπτυξη.

Σχολική ηλικία 4+ ετών

Τα μικρά παιδιά μπορούν να προσεγγίσουν την φόρμα καταγραφής είτε παρέα με τον γονιό είτε ανεξάρτητα, να ζωγραφίσουν, να κυκλώσουν τις τροφές που έχουν φάει εντός της ημέρας και να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους με ένα αυτοκόλλητο.

katagrafi gia paidia 01

 

Έφηβοι

Οι έφηβοι είναι αρκετά ανεξάρτητοι για να χρησιμοποιήσουν την φόρμα καταγραφής με όποιο τρόπο επιθυμούν. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν πως η πολυπόθητη εικόνα σώματος δεν επιτυγχάνεται με όποιο τίμημα, αλλά συνοδεύεται από καλή υγεία και ευεξία στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ανάπτυξης, και επιτυγχάνεται με την κατανάλωση μιας ποικιλίας θρεπτικών τροφών μέσα στην ημέρα εντός των θερμίδων που θα προσδιορίσετε εσείς ως διαιτολόγοι. Σκοπός είναι να μπουν ηθελημένα στη διαδικασία καταγραφής των διατροφικών τους συνηθειών προκειμένου να τις βελτιώσουν και να φτάσουν ομαλά στον στόχο τους.

Τι είδους πληροφορίες περιλαμβάνονται στο οπισθόφυλλο της φόρμας;

Στο πίσω μέρος της καταγραφής εκπροσωπείται το γάλα ως βασική θρεπτική τροφή στη νηπιακή και πρώτη σχολική ηλικία, με τρόπο που ο γονιός μαθαίνει:

  1. Τι περιέχει ένα ποτήρι γάλα
  2. Ποια θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό του παιδιού του
  3. Ποιες είναι οι συνιστώμενες ανάγκες των συστατικών αυτών ανά ηλικία

katagrafi gia paidia 03

Ιωάννα Αδαμίδου
Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βιολόγος

Η Ιωάννα Αδαμίδου είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και βιολόγος, με σημαντική κλινική εμπειρία έπειτα από επαφή με πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών στα νοσοκομεία St Thomas’ Hospital του Λονδίνου και Ohio State University Medical Center των ΗΠΑ. Επί αρκετά έτη δίδαξε θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα Διατροφής και Βιολογίας στο New York College για τα πτυχία BSc (Honors) Human Nutrition και BSc (Honors) Biomedical Sciences του University of Greenwich.