Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Βασικές Αρχές Διατροφής και Χορτοφαγία

22 Μαΐου 2017
10980 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
salata kai xortofagiki diatrofh

Την Κυριακή 17 Μαΐου, στο Anahata Yoga Studio στην Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του προγράμματος που διευθύνει η Έλενα Μουρατίδου, πραγματοποίησα μια ομιλία σχετικά με τις Βασικές Αρχές Διατροφής και την Χορτοφαγία. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται στα πλαίσια Yoga Teaching Methodology Immersion και απευθύνεται αφοσιωμένους ασκούμενους της γιόγκα, έτοιμους για να εμβαθύνουν στην πρακτική τους και στην διδασκαλία της γιόγκα.

Στην συγκεκριμένη ομιλία, από εμένα ως διαιτολόγος έγινε μια αναφορά στις ομάδες των θρεπτικών συστατικών, την μεσογειακή διατροφή, στο βασικό μεταβολισμό και το ισοζύγιο ενέργειας, τις διατροφικές ετικέτες και φυσικά πληροφορίες για μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή όπου πολλές από αυτές περιέχονται στο βιβλίο «Κρέας; Όχι ευχαριστώ. Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους».

vasikes arxes diatrofis kai tin xortofagia 1

Χαρακτηριστικά μιας χορτοφαγικής διατροφής

Έγινε αναφορά σε μελέτες, όπου έδειξαν πως μια διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε φυτικές τροφές, προσδίδει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Τόνισα πως οι χορτοφαγικές διατροφές περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και οσπρίων και περιέχουν σημαντική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά. Επίσης, ανέφερα ότι είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και περιέχουν χαμηλά ποσοστά λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων και trans λιπαρών. Τα προαναφερθέντα διατροφικά χαρακτηριστικά, πιθανόν να εξηγούν και το γεγονός ότι, οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν χαμηλότερα ποσοστά σε: Παχυσαρκία, υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες, καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη τύπου II, καρκίνο του παχέος εντέρου κ.α.

Τέλος, ανέφερα ότι η χορτοφαγία και γενικότερα μια διατροφή χωρίς κρέας, δεν σημαίνει πως ως διά μαγείας, είναι υγιεινή και ισορροπημένη. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος διακόψει την κατανάλωση κρέατος, το στοιχείο αυτό από μόνο του, δεν «βαπτίζει» τη διατροφή ισορροπημένη. Αν στο καθημερινό διαιτολόγιο δεν ενταχθούν ομάδες τροφίμων, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί και δεν προσεχθούν οι μερίδες των φαγητών, καθώς και ο τρόπος μαγειρέματος, τα οφέλη της χορτοφαγίας, όχι μόνο δεν θα αναδειχθούν ποτέ, αλλά αντιθέτως, είναι πιθανό να εμφανιστούν διατροφικές ελλείψεις.

vasikes arxes diatrofis kai tin xortofagia 2

 

Συχνές ερωτήσεις για τη χορτοφαγία

Οι ερωτήσεις που έγιναν ήταν πολύ ενδιαφέρουσες,

Κάποιες από αυτές ήταν σχετικά με ποιο κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να καταναλώνει προϊόντα χωρίς γλουτένη. Ποιες είναι οι ειδικές εξετάσεις για να τσεκάρουμε εάν υπάρχει κυτταρική ανεπάρκεια σε Β12; Ποιά θέση έχει η χορτοφαγία στα διάφορα στάδια ζωής; Σχετικά με τα προϊόντα χωρίς γλουτένη, απάντησα πως συνιστώνται σε ανθρώπους με κοιλιοκάκη. Στην ερώτηση για την πρωτεΐνη σε μια χορτοφαγική διατροφή απάντησα πως όλες οι φυτικές τροφές, με εξαίρεση τα φρούτα, περιέχουν πρωτεΐνη. Τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), ο αρακάς, η σόγια και τα προϊόντα της (τυρί τόφου, τέμπε), οι ξηροί καρποί, αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Σχετικά με την κυτταρική ανεπάρκεια σε Β12 ανέφερα πως αυτό μπορεί να εξεταστεί μέσω της ομοκυστεΐνης και του μεθυλομαλονικό οξέος ορού (ΜΜΑ). Τέλος, σχετικά με την χορτοφαγία στα διάφορα στάδια ζωής τόνισα ότι πολλοί μεγάλοι διαιτολογικοί σύλλογοι, όπως της Αμερικής και του Καναδά, έχουν αποφανθεί επισήμως πως η χορτοφαγική διατροφή είναι ασφαλής για όλα τα στάδια της ζωής, αρκεί να είναι καλά σχεδιασμένη.

Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.