Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Τόσα πολλά, με τόσο λίγα... Το χρονικό ενός infographic για τις βιταμίνες

18 Ιανουαρίου 2016
10941 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
entypo to alfavhtari twn vitaminwn

Είναι λογικό σήμερα να θεωρούμε πολλά πράγματα δεδομένα και μέρος της ίδιας μας της ζωής. Πολλά από τα δεδομένα της τωρινής μας ζωής έχουν προκύψει από διάφορες ανακαλύψεις ή παρεγκλίσεις, οι περισσότερες τυχαία ή ως προϊόν κάποιων επίμονων, παρατηρητικών, ίσως καμιά φορά και «περίεργων» ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν ακόμα και σήμερα άγνωστοι.

Βιταμίνες στη διατροφή

Λιγότερα από 120 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ένας Ολλανδός ιατρός, ο Eijkman «ανακάλυψε» ότι υπάρχουν ορισμένοι «διαιτητικοί παράγοντες» στις τροφές, οι οποίοι όταν απουσιάζουν μπορεί να προκληθούν ορισμένες ασθένειες. Λίγα χρόνια μετά ο Πολωνός βιοχημικός Cazimir Funk, βάφτισε «βιταμίνες» αυτούς τους «διαιτητικούς παράγοντες».

Διαθέσιμο το infographic στο eshop του medNutrition Το αλφαβητάρι των βιταμινών

"Vita" (που σημαίνει ζωή) + "αμίνες" λοιπόν, δηλαδή ουσίες της τροφής που δίνουν ζωή. Βιταμίνες, ουσίες που σε τόσο μικροποσότητες προσφέρουν ζωή, μετέχοντας σε πάμπολλες μεταβολικές διεργασίες του σώματος.

Αυτά τα λίγα που περιγράφονται παραπάνω έπρεπε σίγουρα να βρίσκονται σε ένα φυλλάδιο που αφορά τις βιταμίνες και έτσι έγινε. Ένα φυλλάδιο που σκοπός του είναι να αποτελεί ένα σύντομο, περιεκτικό συντακτικό για τις βιταμίνες, αλλά και τα ανόργανα συστατικά, ένα φυλλάδιο που οφείλει να σέβεται την ιστορία του..

Διατροφική αξία

Μετά την αδρή περιγραφή της ιστορία των βιταμινών, σπουδαία είναι και η προσέγγιση πειστικής απάντησης σε ερωτήματα στα οποία δυστυχώς δεν έχουμε αποδεδειγμένες απαντήσεις: «είναι η ποιότητα των τροφίμων σήμερα ίδια με εκείνη του προηγούμενου αιώνα;» ή «περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες και μέταλλα τα τρόφιμα σήμερα, σε σχέση με αυτά πριν από αιώνες;». Ερωτήματα για τα οποία, απαντώντας με τα λίγα ερευνητικά δεδομένα και τη ..λογική (απώλεια οργανικού περιεχομένου εδαφών από υπερεκμετάλλευση, ρύπανση κα) η απάντηση είναι αρνητική, δηλαδή μάλλον τα συμβατικά τρόφιμα σήμερα δεν είναι το ίδιο πλούσιο με του παρελθόντος.

Ασφαλώς, δεν έπρεπε να λείπει και η στενή διατροφική πλευρά 12 «δημοφιλών» και σπουδαίων βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, με αναφορά σε σημαντικές λειτουργίες που συμμετέχουν στον οργανισμό, σε ρόλους που κατέχουν και στις διαιτητικές πηγές τους. Περισσότερες πληροφορίες για το αλφαβητάρι των βιταμινών θα βρείτε στο eshop του medNutrition.

Απεικόνιση βιταμινών

Τέλος, δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι τα σύμβολα των βιταμινών και των μετάλλων, όπως γράφονται στο infographic, είναι «χτισμένα» σχεδιαστικά από τις ίδιες τις διατροφικές τους πηγές, ώστε ο αναγνώστης να συνδέει τη βιταμίνη με το τρόφιμο. Επίσης, έγινε η απαραίτητη μνεία σχετικά με το ποια και πόσα τρόφιμα καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες ενός ενήλικα σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Σε αυτό σταθήκαμε και ολίγον τι ..προφήτες, καθώς οι νέες διατροφικές συστάσεις του USDA (ΗΠΑ) που δημοσιεύτηκαν στις αρχές του 2016 μιλούν για τρόφιμα, όταν θέλουν να περιγράψουν την ανάγκη της απαιτούμενης λήψης βιταμινών και μετάλλων.

Η επανασύνδεση με την ίδια την τροφή, αλλά και την ιστορία της είναι το σπουδαίο κι αυτό η ομάδα συγγραφής επιδίωξε.

Παρακάτω θα παρακολουθήσετε την παρουσιασή του infographic "Το αλφαβητάρι των βιταμινών"

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"