Εκδηλώσεις

Η παρουσίαση του βιβλίου "Ιστορίες πρωινού"

08 Οκτωβρίου 2015
23328 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Η παρουσίαση του βιβλίου "Ιστορίες πρωινού"

Όλοι συμφωνούν ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας... πολλώ δε για τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη! Παρόλο που ένα ισορροπημένο πρωινό εξασφαλίζει την καλή υγεία του παιδιού, σωστή ανάπτυξη, καλύτερες σχολικές επιδόσεις και καλύτερη διάθεση, η πλειοψηφία των παιδιών στην Ελλάδα παίρνει ένα ελλιπές ή καθόλου πρωινό πριν φύγει για το σχολείο! Τα πιο πολλά φεύγουν από το σπίτι ρουφώντας βιαστικά ένα ποτήρι γάλα...

Με αφορμή λοιπόν το γεγονός ότι το πρωινό, παρόλο που είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, παραλείπεται συχνά από μικρούς και μεγάλους, παρουσιάστηκε, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στον ΙΑΝΟ, το πρώτο κόμικ διατροφής για παιδιά με τίτλο «Ιστορίες Πρωινού», που έγραψε η Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, κ. Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, ενώ ο σκιτσογράφος Θανάσης Κυριανάκης ανέλαβε να δώσει χρώμα και σχήμα σε μια καθημερινή ιστορία για παιδιά, με θέμα το πρωινό γεύμα και τα οφέλη του.

«Βρισκόμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε μία καινοτόμα ιδέα στο χώρο της διατροφής για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς το βιβλίο είναι το πρώτο κόμικ που έχει γραφτεί στην Ελλάδα με θέμα τη διατροφή», είπε η συγγραφέας και συνέχισε για το πως γεννήθηκε η ιδέα της έκδοσης: «Από την πηγή τού κακού, την παιδική παχυσαρκία, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τού αιώνα μας. Το 30% των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο που απαιτεί αντιμετώπιση».

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Διαβάζοντας το κόμικ, τα παιδιά μεταφέρονται μαγικά, μέσα από τα σκίτσα και τα χρώματα, στην αίθουσα του σχολείου, ταυτίζονται με τους ήρωες του κόμικ και μέσα από έναν διάλογο με την δασκάλα τους παίρνουν απαντήσεις στο τι σημαίνει ένα πλήρες πρωινό αλλά και ενδιάμεσο σνακ, τι επιλογές μπορούν να έχουν αλλά και σε τι τους ωφελεί.

Γιατί διάλεξα σαν θέμα το πρωινό; 

Μα, γιατί είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρα και δυστυχώς πανελλαδική έρευνα σε 1.800 παιδιά ηλικίας 3-18 ετών, έδειξε ότι λιγότερο από τα μισά καταναλώνουν συστηματικά πρωινό, το 41% καταναλώνει ένα ελλιπές πρωινό και το 14% δεν καταναλώνει καθόλου πρωινό, ενώ φαίνεται ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά εγκαταλείπουν περισσότερο αυτή τη συνήθεια.

Ποια η επίπτωση παράλειψης του πρωινού;

Η παράλειψη του πρωινού έχει επίπτωση και στο βάρος των παιδιών. Υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά είναι λιγότερο πιθανόν να καταναλώνουν συστηματικά πρωινό. Φαίνεται ότι το πρωινό είναι μία συνήθεια προστατευτική απέναντι στην παχυσαρκία. Η κατανάλωση πρωινού στην παιδική και εφηβική ηλικία, μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή 1-4 φορές.

Ως διαιτολόγος, θεώρησα χρήσιμο για τη διατροφική διαπαιδαγώγηση του παιδιού, ένα υλικό που θα συνδυάζει την ψυχαγωγία με την μάθηση και θεωρώ ότι ένα κόμικ είναι από τις καλύτερες επιλογές. Εμπλουτίζοντάς το μάλιστα με έξυπνες ασκήσεις και δραστηριότητες, βοηθάμε το παιδί να εμπεδώσει τις γνώσεις του, ενώ γίνεται και εκπαιδευτικό εργαλείο για δασκάλους και γονείς που θέλουν να διδάξουν στα παιδιά τους κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής με έναν πιο παιγνιώδη τρόπο»

Θανάσης Κυριανάκης, σκιτσογράφος

«Είναι μία προσπάθεια να περάσουμε τα μηνύματα μέσα από ένα παιχνίδι, ώστε το παιδί να αφομοιώσει όλη αυτή τη διδακτική περιπέτεια. Αυτό εγώ δεν μπορώ να το πω με λόγια, το κάνω με την εικονογράφηση»

Οι μικροί αναγνώστες των «Ιστοριών Πρωινού» θα γνωρίσουν τον Γιώργο, την Ελένη, τον Μάριο, τον Κώστα και τη Μαρία. Μέσα από το μάθημα της δασκάλας τους, αλλά και τους διαλόγους μεταξύ τους στην τάξη και στο διάλειμμα, τα παιδιά θα κατανοήσουν ότι ο χρόνος που επενδύουμε στο πρωινό είναι πολύ πιο σημαντικός από λίγα λεπτά ύπνου παραπάνω.

Σταυρόλεξο, κρυπτόλεξο, αντιστοίχιση, διατροφικοί γρίφοι - κρεμάλες, δραστηριότητες και ιδέες για 'διατροφικά παιχνίδια' είναι τα πρόσθετα εργαλεία που χρησιμοποιεί το κόμικ για να κάνει τους μικρούς αναγνώστες να αφομοιώσουν τα μηνύματα του βιβλίου.