Από μικρά παιδιά ακούμε ότι δεν πρέπει να τρώμε πολλά γλυκά γιατί «χαλάνε τα δόντια». Οι υδατάνθρακες, μεταξύ των οποίων και η ζάχαρη, συχετίζονται με την εμφάνιση τερηδόνας, ιδίως όταν παραμένουν για πολύ ώρα προσκολλημένοι στα δόντια, και κυρίως όταν δεν φροντίζουμε τα δόντια μας π.χ. με το βούρτσισμα. Συμβαίνει το ίδιο και με τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες; Επηρεάζουν αρνητικά ή προάγουν τη στοματική/οδοντική υγεία; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα, μας δίνει ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Κλινικής Διατροφής, Κων/νος Κούτσικας.
Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες
Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες δεν επηρεάζουν αρνητικά τη στοματική και οδοντική υγεία και δεν σχετίζονται με τερηδόνα. Ενώ μοιάζουν στη γεύση με την ζάχαρη λόγω της γλυκύτητάς τους, στην πραγματικότητα δεν μεταβολίζονται με τον ίδιο τρόπο με αυτήν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην δίνουν «τροφή» στα βακτήρια του στόματος και επομένως να μην παράγονται οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και έτσι να προλαμβάνεται η τερηδόνα. Πολλές ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες χρησιμοποιούνται και σε τσίχλες, με τις οποίες φαίνεται ότι αυξάνεται η ροή του σάλιου και καθαρίζονται τα υπολείμματα των τροφών από το στόμα.
Γλυκαντικές ύλες όγκου
Όσον αφορά στις γλυκαντικές ύλες όγκου, ή αλλιώς πολυόλες, όπως η σορβιτόλη, η μαλτιτόλη, η ξυλιτόλη κ.α., ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να έχουν και ευεργετικό ρόλο στην καλή στοματική υγεία. Μάλιστα, η ξυλιτόλη (χρησιμοποιείται συχνά σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη) έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και προστατεύει από τους στρεπτόκοκκους που προκαλούν τερηδόνα και γενικότερα από μολύνσεις στη στοματική κοιλότητα. Η ίδια ουσία έχει επίσης προστατευτική δράση έναντι της ξηροστομίας, ενώ βελτιώνει την οσμή της αναπνοής.