Παχυσαρκία

Συνδέεται η παχυσαρκία με τον καρκίνο του πεπτικού;

της Παρασκευής Κουστουράκη
01 Μαρτίου 2012
14925 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
zygaria

Το video αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε από το ΕΛΙΓΑΣΤ με θέμα τον "Καρκίνου του Πεπτικού". Στην ημερίδα αυτή είχα την τιμή να παρουσιάσω τα επιστημονικά δεδομένα για τη σχέση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο του πεπτικού, που ουσιαστικά αποτελούν και το θέμα του video.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και δυσνόητο για τον περισσότερο κόσμο και για τον λόγο αυτό ήταν μεγίστης σημασίας η δημιουργία ενός κατανοητού και απλού περιεχομένου για το video αυτό. Στόχος ήταν η παρουσίαση των βασικών στοιχείων των επιστημονικών δεδομένων, που όμως θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά και από κάποιον που δε θα είχε σχέση με την Ιατρική ή τη Βιολογία.

Για τους παραπάνω λόγους δεν γίνονται λεπτομερείς αναφορές σε μηχανισμούς και συσχετίσεις. Περιοριζόμαστε σε μια απλή αναφορά του γεγονότος ότι η αυξανόμενη εμφάνιση της παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια συνυπάρχει με την αυξανόμενη εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου του πεπτικού, όπως του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

Χωρίς λοιπόν να γίνεται λεπτομερής αναφορά σε μηχανισμούς που δεν έχουν πλήρως διαλευκανθεί, αλλά και επειδή θεώρησα ότι ήταν σημαντικό να γίνει κατανοητή η συσχέτιση παχυσαρκίας και καρκίνου του πεπτικού, επιλέχθηκε να αναφερθούν μόνο όροι που είχαν πιθανόητητες να γίνουν κατανοητοί στο ευρύ κοινό.

Η κοιλιακή παχυσαρκία για παράδειγμα είναι ένα όρος ιδιαίτερα κατανοητός. Για τον λόγο αυτό, ο μηχανισμός που επιλέχθηκε να αναφερθεί ήταν, όπως φανερώνουν και τα επιστημονικά δεδομένα, οι διαταραχές που προκαλούνται στον μεταβολισμό της γλυκόζης εξαιτίας της κοιλιακής παχυσαρκίας, καθώς και οι χρόνιες φλεγμονές που σχετίζονται με αυτήν, και η διαμόρφωση με αυτή τη διαδικασία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του όγκου.

Η παχυσαρκία όμως, εκτός από τη σχέση της με την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου του πεπτικού, διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο και στις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ένας παχύσαρκος ασθενής με κάποια μορφή όγκου του πεπτικού έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης.

Το συμπέρασμα λοιπόν του video είναι η μεγάλη σημασία της πρόληψης της παχυσαρκίας για την πρόληψη, σε δεύτερο επίπεδο, και του καρκίνου. Ο προτεινόμενος τρόπος πρόληψης, σε μια μεσογειακή χώρα, όπως η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Μεσογειακό τρόπο διατροφής και την επιστροφή στις ρίζες μας..

Παρασκευή Κουστουράκη
Παρασκευή Κουστουράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc