Σχέση με το Φαγητό: Πως να εμπιστευτείς το Σώμα σου!

26 Ιουνίου 2024
336 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί

Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο το ότι ο καθένας μας έχει μία σχέση με το φαγητό, αλλά είναι αλήθεια.

Μπορείς να αναρωτηθείς:

  • Tι σημαίνει για εσένα το φαγητό;
  • Tι σου προσφέρει και τι συναισθήματα σε κάνει να νιώθεις;
  • Πως χρησιμοποιείς το φαγητό στη ζωή σου;

Το φαγητό είναι βασικό συστατικό της ζωής μας και όχι μόνο λόγω του απαραίτητου ρόλου που παίζει στην επιβίωσή μας αλλά και λόγω της συναισθηματικής του αξίας. Επομένως η σχέση με το φαγητό είναι ο  τρόπος που συνδεόμαστε μαζί του.

Μια υγιή σχέση με το φαγητό έχει συνδεθεί με καλύτερη συνολική υγεία, καθώς συνδέεται με βελτιώσεις στην ψυχική υγεία, με πιο εύκολη διατήρηση σταθερού βάρους και καλούς δείκτες σωματικής υγείας. Από την άλλη πλευρά, μια δυσλειτουργική σχέση με το φαγητό, σε εμποδίζει από το να ζήσεις τη ζωή σου ολοκληρωτικά, επειδή εμποδίζει τόσο το σώμα σου να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα αλλά και την ψυχολογική σου ευεξία.

Για να μπορέσεις να παρατηρήσεις την σχέση σου με το φαγητό και να βρεις την ισορροπία και την απόλαυση στην διατροφή σου, έχω δημιουργήσει ένα Ε-book με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και τα βήματα που χρειάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

ygies sxesi me fagito malakou

Συμπληρώστε τα στοιχεία σου, στη φόρμα δεξιά, ώστε να κατεβάσεις εντελώς δωρεάν το Ε-book και ανακάλυψε:

  • Ποιες συμπεριφορές χαρακτηρίζουν μια δυσλειτουργική σχέση με το φαγητό;
  • Ποιοι παράγοντες προδιαθέτουν για μια μη υγιή σχέση με το φαγητό και ποιες είναι οι συνέπειες;
  • Τι είναι ο φαύλος κύκλος της δίαιτας;
  • Τι είναι το στίγμα του βάρους;
  • Ποια είναι τα βήματα για μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό;

Καταλήγοντας

Η σχέση σου με το φαγητό είναι μια από τις πιο μακροχρόνιες σχέσεις που θα έχεις στη ζωή σου και για αυτό χρειάζεται να την καλλιεργήσεις. Το να εστιάσεις στο πώς και γιατί τρως είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρως. Έχοντας υπόψη τις συνήθειές σου και τη σχέση σου με το φαγητό, μπορείς να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου και να ανακαλύψεις τον τρόπο προσέγγισης του φαγητού που είναι πραγματικά θρεπτικός τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική σου υγεία.

Ευαγγελία Μαλακού
Ευαγγελία Μαλακού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Ευαγγελία Μαλακού είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο τομέα της δημόσιας υγείας (MSc Nutrition, Physical Activity and Public Health) και διατηρεί αυτόνομο Διαιτολογικό Γραφείο στο Χαλάνδρι.