Live Streaming για τον επαγγελματία υγείας

Θρεπτικά Σνακ για τους Διαιτώμενους του Διαιτολόγου

15 Μαρτίου 2025 || Facebook group medNutrition PRO

Στο live webinar που πραγματοποιήθηκε από το medNutrition την Παρασκευή 15 Μαρτίου, συζητήσαμε με τρεις εξειδικευμένους διαιτολόγους-διατροφολόγους τον ρόλο των σνακ στη διατροφή και τη διαχείριση βάρους. Οι  Διαιτολόγοι Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού, Μαρίνα Πόγκα και Δέσποινα Μαυρίδου ανέλυσαν τη σημασία της κατανάλωσης σνακ, τις στρατηγικές διαχείρισης βάρους και τους κατάλληλους συνδυασμούς με υψηλή διατροφική αξία.

Το webinar, που μεταδόθηκε ζωντανά από το medNutrition, συντόνισε η επιστημονική ομάδα του medNutrition. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρες τις παρουσιάσεις στα βίντεο που ακολουθούν στη συνέχεια, ενώ ακολούθως, θα βρείτε και τις βασικότερες ερωτοαπαντήσεις γραπτώς:

Ο ρόλος της κατανάλωσης Σνακ στην Υγεία - Χριστίνα Πωλίνα Λαμπρινού

Συνδυασμοί Σνακ με υψηλή Διατροφική Αξία - Δέσποινα Μαυρίδου

Κατανάλωση Σνακ και Διαχείριση Βάρους - Μαρίνα Πόγκα

Βίντεο ερωτωτήσεων

Υπάρχει στις μελέτες κάποιος διαχωρισμός στην ποιότητα των σνακ; Είναι κάποιο ερευνητικό κενό που είναι καλό στο μέλλον να αποσαφηνιστεί;

Φαίνεται ότι ο διαχωρισμός της ποιότητας, σε υγιεινά και επεξεργασμένα, αποτελεί ένα μεθοδολογικό πρόβλημα στις έρευνες, γι’ αυτό έχουμε και αντικρουόμενα αποτελέσματα. Δεν γίνεται σαφές, σε όλες τις μελέτες, σε τι είδους σνακ αναφέρονται και δεν είναι καθορισμένα με ακρίβεια. Οπότε, υπάρχουν μελέτες που το καθορίζουν και άλλες που το αφήνουν ασαφές, και αυτό είναι το πρόβλημα. Κρίνεται αναγκαίο, λοιπόν, να μπορεί μελλοντικά να γίνεται ένας σαφής διαχωρισμός των σνακ, καθώς μπορούν να επηρεάσουν παράγοντες όπως η αύξηση ή η μείωση του βάρους. Από την άλλη, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν τέτοιες μελέτες λόγω των διαφορετικών συνδυασμών που μπορούν να γίνουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά, μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και σε άλλα γεύματα, πέρα από τα σνακ, δυσχεραίνοντας έτσι την αποσαφήνιση του διαχωρισμού στην ποιότητα των σνακ.

Υπάρχει κάποια ενδεδειγμένη ώρα για την κατανάλωση των σνακ ή υπάρχει και εδώ εξατομίκευση;

Σε μεγάλο βαθμό, η επιλογή εξαρτάται από τις εξατομικευμένες ανάγκες του ατόμου, όπως το φύλο ή τυχόν παθήσεις. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φρούτων και γαλακτοκομικών είναι πιο ωφέλιμη νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ενώ αντίθετα, τα αμυλούχα σνακ φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα μετά από ένα κυρίως γεύμα, όταν το άτομο νιώθει χορτάτο και δεν χρειάζεται να προσθέσει επιπλέον θερμίδες. Σε αντίθετη περίπτωση, η κατανάλωσή τους μπορεί να εκληφθεί ως τσιμπολόγημα και όχι ως ενδιάμεσο γεύμα για κορεσμό. Επομένως, τόσο η ώρα όσο και η ποιότητα του σνακ έχουν σημασία.

Συστήνουμε τη γαλοπούλα ως αλλαντικό;

Η γαλοπούλα είναι μια πολύ επεξεργασμένη τροφή και έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ελάχιστη επιτρεπόμενη ποσότητα κατανάλωσης αλλαντικών είναι έως 2 φέτες την εβδομάδα. Ιδανικά, θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγονται στη διατροφή, ωστόσο, είναι σημαντικό να υπάρχει μια προσαρμογή στις ανάγκες του ατόμου, ώστε να αποφευχθούν αντιδραστικές διατροφικές συμπεριφορές.

Ισχύει το ίδιο και για έναν διαβητικό όσον αφορά τα γλυκά και τις συστάσεις για αποφυγή;

Ναι. Δεν είναι σωστό να είμαστε απόλυτοι όσον αφορά την αυστηρή κατανάλωση ή απαγόρευση, γιατί αυτό μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Για έναν διαβητικό που έχει συνηθίσει να τρώει γλυκό καθημερινά, δεν είναι σωστό να το αφαιρέσουμε εντελώς από τη διατροφή του. Αντίθετα, μπορούμε να βρούμε άλλους συνδυασμούς τροφίμων ή επιλογές που θα καλύψουν την επιθυμία του για γλυκό, διατηρώντας παράλληλα σταθερά τα επίπεδα σακχάρου του. Το ίδιο ισχύει γενικά για όλες τις διατροφικές επιλογές, και οι διαιτολόγοι θα πρέπει να προσαρμόζουν τις συστάσεις τους στις ανάγκες του ατόμου.

Ποιο σνακ θεωρείται ιδανικό για έναν ασθενή με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2;

Ακόμη και το φρούτο θα πρέπει να συνδυάζεται πάντα με μια πηγή λίπους ή πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί, το βούτυρο καρπών, το τυρί ή οι φρυγανιές. Ένας ιδανικός συνδυασμός είναι το φυστικοβούτυρο με μούρα, καθώς τα μούρα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Σε κάθε περίπτωση, επιλέγουμε φρούτα είτε μέτριου είτε υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, αλλά δίνουμε προσοχή στην ποσότητα και τον συνδυασμό τους.

Τι ισχύει για τα προϊόντα φούρνου που δεν έχουν διατροφική ετικέτα;

Συχνά, τα σνακ που προέρχονται από φούρνους δεν είναι όλα χειροποίητα, όπως πιστεύουν πολλοί. Για παράδειγμα, έτοιμες μπάρες που διαφημίζονται ως «χωρίς ζάχαρη» μπορεί να περιέχουν σιρόπια. Τα συστατικά αυτά συναντώνται συχνά σε μεγαλύτερες ποσότητες στα προϊόντα των φούρνων συγκριτικά με εκείνα των σούπερ μάρκετ. Έτσι, ενώ τα προϊόντα αυτά θεωρούνται συχνά πιο υγιεινά, μπορεί στην πραγματικότητα να αντικαθιστούν ένα κυρίως γεύμα θερμιδικά, χωρίς να παρέχουν τις απαραίτητες διατροφικές πληροφορίες. Επιπλέον, πολλά προϊόντα όπως πίτες και σταφιδόψωμα δεν παρασκευάζονται από κάθε φούρνο ξεχωριστά, αλλά προέρχονται από βαθιά κατάψυξη, περιέχοντας συχνά επεξεργασμένα ή υδρογονωμένα λιπαρά και πολλές πρόσθετες ύλες. Έτσι, ενώ φαίνονται φρεσκοψημένα, ουσιαστικά είναι αντίστοιχα με προϊόντα που θα βρίσκαμε στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ.

Πώς μπορούμε να συνδυάσουμε φρούτα με τυριά ή άλλα αμυλούχα τρόφιμα ως σνακ;

Μερικές ιδέες είναι:

  • Τυρί cottage με μήλο

  • Καρπούζι με τυρί φέτα

  • Γιαούρτι με ταχίνι ή ξηρούς καρπούς

  • Γιαούρτι με φρούτο και σπόρους

  • Φρυγανιές WASA με γιαούρτι ή κάποιο spread και ξηρούς καρπούς

  • Ανθότυρο ή τυρί cottage με κανέλα και λίγο μέλι για έξτρα γεύση

Αυτοί οι συνδυασμοί βοηθούν στην καλύτερη ισορροπία των μακροθρεπτικών συστατικών, προσφέροντας κορεσμό και σταθεροποιώντας το σάκχαρο του αίματος.