Live Streaming για τον επαγγελματία υγείας

Ι. Κεχριμπάρη: "Η αποτελεσματικότητα ενός Φυσικού Υδατικού Εκχυλίσματος Μαστίχας Χίου Στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου"

25 Ιουλίου 2024 || Facebook group medNutrition PRO

Στο live streaming που πραγματοποιήσαμε στην ομάδα medNutrition PRO την Πέμπτη 25 Ιουλίου συζητήσαμε με την Ιωάννα Κεχριμπάρη, Διαιτολογο- Διατροφολόγο και υπεύθυνη επιστημονικής υποστήριξης του medNutrition τα αποτελέσματα από μία πρόσφατη κλινική δοκιμή που έγινε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και διερεύνησε την αποτελεσματικότητα ενός Φυσικού Υδατικού Εκχυλίσματος Μαστίχας Χίου στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Το live streaming, στην ομάδα medNutrition PRO στο Facebook, συντόνισε ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστος.  Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο στη συνέχεια:

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο, ενώ σας παραθέτουμε και μερικές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης:

Τη μαστίχα Χίου σε ποιες μορφές/ προϊόντα τη βρίσκουμε;

Η μαστίχα Χίου βρίσκεται σε διάφορες μορφές και προϊόντα, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Σκόνη Μαστίχας, που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική
  • Μαστίχα σε Κάψουλες ως συμπλήρωμα διατροφής
  • Τσίχλες με μαστίχα
  • Μαστιχέλαιο
  • Καλλυντικά Προϊόντα:
  • Γλυκά και Τρόφιμα
  • Αναψυκτικά και Αλκοολούχα Ποτά

Ποια χρονιά διεξήχθη η μελέτη;

Η μελέτη διεξήχθη το 2021-2022.

Πως είχε γίνει η διάγνωση του ΣΕΕ; Έπαιρναν κάποια φαρμακευτική αγωγή οι εθελοντές για το ΣΕΕ;

Η διάγνωση του ΣΕΕ έγινε με βάση τα κριτήρια της Ρώμης, από τον ιατρό της ερευνητικής ομάδας. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών έπαιρναν αντισπασμωδικά φάρμακα (9,1%) και καθαρκτικά (3,6%), αντίστοιχα. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να λαμβάνουν την αγωγή τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη μελέτη και να μην γίνει κάποια αλλαγή στη λήψη της κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ποιο είναι το θερμιδικό περιεχόμενο των πειραματικών ροφημάτων;

Το ανθρακούχο νερό με υδατικό εκχύλισμα μαστίχας δεν περιέχει θερμίδες, ενώ η λεμονάδα με υδατικό εκχύλισμα μαστίχας, έχει περίπου 41 θερμίδες ανά 100 mL.

Υπάρχουν καθόλου δεδομένα αν οι εθελοντές έπιναν ευχάριστα τα ροφήματα; Αν τους άρεσαν γευστικά;

Μετά το τέλος της παρέμβασης, οι εθελοντές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τα ροφήματα ως προς τη γεύση, την υφή, το άρωμα, την επίγευση, αν θα συνεχίσουν την κατανάλωσή τους μετά τη μελέτη κ.ά. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας ήταν αρκετά υψηλός για όλα τα ροφήματα, περίπου 8-9/10.

Υπάρχει ενδεδειγμένος τρόπος αποθήκευσης – κατανάλωσης των αναψυκτικών Mastiqua;

Ιδανικά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο, διαφορετικά σε ντουλάπι ή σημείο με θερμοκρασία δωματίου. Καταναλώνονται παγωμένα (ή με προσθήκη πάγου) σε ψηλό ή χαμηλό ποτήρι με μία φέτα αγγούρι, λεμόνι ή λάιμ.

Ποια είναι τα key points της χρησιμότητας στο διαιτολογικό πλάνο;

Βασικότερο key point είναι η κλινική μελέτη που αποδεικνύει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς με ΣΕΕ και άλλες εντερικές και στομαχικές διαταραχές. Υπάρχουν 2 γεύσεις Original και Lemonlime με μηδέν θερμίδες και ζάχαρη, που μπορούν να αποτελέσουν επιλογή για όποιον θέλει να ρυθμίσει το βάρος του. Επιπλέον είναι ένα Vegan certified product. Τέλος, είναι ιδανικό για να χρησιμοποιείται ως small treat σε όσους αγαπούν τα αναψυκτικά αλλά θέλουν λίγες θερμίδες.

Ποιο είναι το κοινό που απευθύνονται τα αναψυκτικά Mastiqua;

Το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι:

  • Oλες οι ομάδες που πάσχουν από ΣΕΕ ή κάποια άλλη γαστρεντερική νόσο.
  • Σε ομάδες που ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή με χαμηλές θερμίδες αλλά δεν μπορούν να αποχωριστούν το αναψυκτικό τους
  • Σε όσους/όσες ενδιαφέρονται συστηματικά για το wellness και το fitness τους
  • Σε vegans
  • Σε όσους βγαίνουν έξω και δε θέλουν να πιούνε αλκοολούχα ποτά
  • Σε όσους θέλουν να χωνέψουν στο σπίτι μετά από ένα βραδύ/λιπαρό γεύμα

Που παράγονται τα προϊόντα Mastiqua;

Παράγονται στο μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο αποστακτήριο-εμφιαλωτήριο της Μεσογείου στην Optimal Supply Chain-η οποία είναι το ιστορικό αποστακτήριο του METAXA κι άλλων μεγάλων ελληνικών brands όπως Skinos Mastiha, Three Cents, Green Cola κ.ά.

Γίνεται Ποιοτικός έλεγχος των πρώτων υλών;

Για την παραγωγή χρησιμοποιείται μαστιχόνερο και μαστίχα που παράγεται αποκλειστικά στο Νότιο τμήμα της Χίου και συλλέγεται από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Ποια είναι τα σημεία πώλησης;

  • Όλες οι μεγάλες αλυσίδες super market και cash & carry. 
  • H πλειοψηφία των convenience stores και mini markets, καθώς και επιλεγμένα περίπτερα (Kiosky’s, 4 All, Smile kiosk, Magic Box κ.ά.)
  • Efood market καιπροσεχώς Wolt Market
  • Kαταστήματα Delicatessen και Βιολογικά Τρόφιμα

Ποια είναι η αποδοχή των καταναλωτών;

Η αποδοχή των καταναλωτών είναι ευρεία εώς καθολική κι αυτό έχει οδηγήσει στην ταχύρρυθμη ανάπτυξη τόσο της διανομής όσο και των πωλήσεων, καθώς το 2024 αναμένεται να πουληθούν πάνω από 5 εκατομμύρια μπουκάλια σε 44 χώρες σε όλο τον κόσμο με κορυφαίες αγορές την Ελλάδα, την Κύπρο, το Μαρόκο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.