Στο live streaming που πραγματοποιήσαμε στην ομάδα medNutrition PRO την Παρασκευή 14 Ιουνίου, συζητήσαμε με τον Ευάγγελο Ζουμπανέα, Διαιτολογο- Διατροφολόγο με ειδίκευση σε θέματα διατροφικών διαταραχών, και Διευθύνων Σύμβουλο στο κέντρο εκπαίδευσης ΚΕΑΔΔ και την Ανθή Καραμπελιά, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο. Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν "Δεξιότητες Διαιτολόγου στο να αναγνωρίσει ένα Περιστατικό με Διατροφική Διαταραχή". Το live streaming, στην ομάδα medNutrition PRO στο Facebook, συντόνισε ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστος.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο στη συνέχεια:
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο, ενώ σας παραθέτουμε και μερικές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης:
Σε ένα άτομο το οποίο πάσχει από διατροφικές διαταραχές, του προτείνουμε να επισκεφθεί πρώτα διαιτολόγο ή ψυχολόγο;
Επιβάλλεται για μια ολοκληρωμένη θεραπεία να βλέπει παράλληλα ψυχολόγο, αλλά η πρώτη επαφή γίνεται με τον διαιτολόγο.
Ποιες υπηρεσίες προσφέρει το ΚΕΑΑΔ;
Συμπεριφορική εκπαίδευση σε διαιτολόγους και ψυχολόγους ώστε να λειτουργούν ομαδικά για την σωστή αντιμετώπιση των ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.
Πόσοι διαιτολόγοι ασχολούνται με τις διατροφικές διαταραχές;
To 64% των διαιτολόγων θα το απέφευγαν.
Ποιες δεξιότητες πρέπει να έχει ένας διαιτολόγος για να αναγνωρίσει ένα περιστατικό με διατροφική διαταραχή;
Πρέπει να γίνει μέρος της λύσης του προβλήματος. Να έχει μεγάλη ενσυναίσθηση και να μπορεί να συνεργάζεται ομαλά με τους ψυχολόγους.
Τι όφελος έχει ένας διαιτολόγος εάν εκπαιδευτεί πάνω στις διατροφικές διαταραχές;
Αυξάνει το εισόδημα του, μαθαίνει να δουλεύει με τα κατάλληλα εργαλεία.
Γιατί δεν είναι ωφέλιμο να πληρώνονται οι διαιτολόγοι με το ραντεβού;
Διότι δεν δεσμεύονται οι πελάτες, πολλές φορές τα παρατάνε και δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν σωστά, ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Ποιοι είναι οι στόχοι ενός διαιτολόγου στο πρώτο του ραντεβού με ασθενή που πάσχει από διατροφικές διαταραχές;
Ανάλογα με το αίτημα του πελάτη ακολουθούν και οι στόχοι. Αρχικά πρέπει να δει τις αιματολογικές εξετάσεις του ασθενή, να γνωρίζει την σωστή ανάλυση των δεικτών και να μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά τα εργαλεία ώστε να δει αν υπάρχει κάποια διατροφική διαταραχή. Με αυτό τον τρόπο έχει μια πλήρη εικόνα και φτιάχνει ένα καλύτερο εξειδικευμένο πρόγραμμα.
Πως ένας επαγγελματίας διαιτολόγος εξασφαλίζει την θέση του απέναντι στον ασθενή;
Πριν καν έρθει το πρώτο ραντεβού, ο διαιτολόγος σε συνεργασία με την γραμματειακή του υποστήριξη θα πρέπει να έχει δείξει στον πελάτη του τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το γραφείο του και να έχει προβάλει την βιτρίνα του.
Πως είναι καλό να προσεγγίζουμε τον πελάτη;
Είναι καλό να τον προσεγγίζουμε ανθρωποκεντρικά καθώς ο άνθρωπος είναι πολλά στοιχεία μαζί.
Οι διατροφικές διαταραχές είναι επιλογή και ποια είναι η αιτία;
Όχι δεν είναι οι διατροφικές διαταραχές επιλογή του ατόμου και η αιτία φαίνεται να είναι πολυπαραγοντική.
Ποια είναι η πρώτη αρχή κάθε επαγγελματία υγείας όταν έρθει σε επαφή με ένα άτομο που πάσχει από διατροφικές διαταραχές;
Αρχικά το τι νιώθει ο ασθενής, τι συμβαίνει στην ζωή του και τι τον οδήγησε στις διατροφικές διαταραχές. Ακόμη, είναι πολύ σημαντική η ολιστική προσέγγιση.
Πόσο σημαντική είναι η συνεργασία του διαιτολόγου με τον ψυχολόγο;
Είναι αρκετά σημαντική διότι ο καθένας βοηθάει στο κομμάτι του και έτσι βγαίνει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Ο κάθε επαγγελματίας μπορεί να διακρίνει άλλες δυσκολίες και πράγματα πάνω στα οποία είναι εξειδικευμένος και νιώθει πως έχει μια στήριξη.
Τι χρειάζεται πραγματικά ένα άτομο που πάσχει από διατροφικές διαταραχές;
Σίγουρα δεν χρειάζεται απλά μια ακόμη δίαιτα που θα χάσει μερικά κιλά, αλλά πολύ σημαντικό είναι να τους καταλαβαίνουν και να συνεργάζεται ο επαγγελματίας υγείας με τον ασθενή με ειλικρίνεια και πραγματική θέληση. Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η εμπιστοσύνη.
Πόσα χρόνια διαρκεί περίπου μια ολοκληρωμένη θεραπεία διατροφικής διαταραχής;
Στην καλύτερη περίπτωση όσο αφορά τις διατροφικές διαταραχές περίπου στα δύο χρόνια, ενώ σχετικά με την νευρική ανορεξία μπορεί να φτάσει και τα πέντε χρόνια.