Στο live streaming που πραγματοποιήσαμε στην ομάδα medNutrition PRO την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, συζητήσαμε με τον κύριο Χάρη Δημοσθενόπουλο Κλινικό Διαιτολόγο & Βιολόγο, M.Med.Sci. S.R.D. και προϊστάμενο της Διαιτολογικής Μονάδας στο ΓΝΑ Λαϊκό, για την συμμετοχή και τον ρόλο των Διαιτολόγων στις επιστημονικές εταιρείες.
Δείτε ολόκληρο το βίντεο που ακολουθεί και διαβάστε μερικές από τις ερωτήσεις που συζητήσαμε:
Ποιά η Διαφορά ενός συλλόγου και μιας επιστημονικής εταιρείας; (02:08)
Σε έναν σύλλογο ή μία ένωση, εγγράφονται άτομα που έχουν ένα κοινό. Όταν για παράδειγμα μιλάμε για την Ένωση Διαιτολόγων, εγγράφονται διαιτολόγοι, όταν μιλάμε για τον σύλλογο αποφοίτων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου εγγράφονται όσοι έχουν αποφοιτήσει κ.ο.κ. Από την άλλη, σε μία εταιρεία, όπως για παράδειγμα είναι η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία τα μέλη ενδιαφέρονται για ένα συγκεκριμένο ζήτημα και αυτό είναι το κοινό τους, όπως στο παράδειγμα μας, το μέλος μπορεί να είναι Διαιτολόγος, Ιατρός, Νοσηλευτης που ενδιαφέρεται για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας όπως ο Διαβήτης.
Πως διαμορφώνεται ο ρόλος του Διαιτολόγου στις επιστημονικές εταιρείες με το πέρασμα του χρόνου; (04:56)
Όπως αλλάζει ο ρόλος και η αποδοχή του γενικού πληθυσμού για το επάγγελμά μας, έτσι αλάζει και η θέση μας στις επιστημονικές εταιρείες. Τα τελευταία χρόνια όλοι οι διαιτολόγοι προσπαθούμε να αλλάξουμε την εικόνα για το επάγγελμα μας και να ξεφύγουμε από τον απλό ρόλο του "αδυνατιστή". Έτσι και στις επιστημονικές εταιρείες, πλέον, έχουμε σαφή ρόλο και έχουμε αλλάξει πολλές παρελθοντικές γνώμες ως προς το επάγγελμά μας.
Ποιες οι διαφορές στις επιστημονικές εταιρίες στο εξωτερικό; (09:25)
Στο παρελθόν, στη Μεγάλη Βρετανία το επάγγελμα του Διαιτολόγου ήταν αρκετά πιο αναγνωρισμένο γενικά, αλλά αυτό αφορούσε και τις επιστημονικές εταιρείες σε σχέση με την Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχει γίνει αρκετή δουλεία τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμα υπάρχει αισθητή διαφορά σε σχέση με τις χώρες του εξωτερικού. Γεγονός είναι, πως όσο καλύτεροι επαγγελματίες είμαστε και όσο περισσότερο το κυνηγάμε, τόσο πιο εύκολα θα γεφυρωθεί το χάσμα.
Ποιά τα οφέλη του Διαιτολόγου από τη συμμετοχή σε μία επιστημονική εταιρεία; (12:34)
Αρχικά, κάθε εταιρεία επιλέγει η ίδια τι θα παρέχει στα μέλη της, εμείς επιλέγουμε την επιστημονική εταιρεία με βάση το αντικείμενο ενδιαφέροντός μας.
Όντας μέλος, θα μπορούμε να λαμβάνουμε χρήσιμες πληροφορίες είτε μέσω email είτε μέσω newsletter. Κάποιες εταιρείες έχουν επιπλέον προνόμια ως προς την εκπαίδευση, όπως το να παρέχουν βίντεο για τα μέλη τους. Πέρα από αυτά ως μέλη, ίσως έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε μία ενημερωτική εκδήλωση, μία ομιλία, ένα panel κ.α. Ουσιαστικά, μόνο οφελημένοι μπορούμε να βγούμε, από τη συμμετοχή μας σε τέτοιες εταιρείες.
Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει ένας Διαιτολόγος μέσα σε μία Επιστημονική Εταιρεία;(16:25)
Είναι χρήσιμο για τις εταιρείες να έχουν Διαιτολόγους, ώστε να μπορούν να βλέπουν και τη δουλειά του επαγγέλματος και να ακούν τη φωνή μας. Για εμάς, αντίστοιχα, είναι πολύ σημαντικό, να ακουγόμαστε και να προβάλλουμε τη Δουλεία μας!
Κάθε πότε γινονται εκλογές στις Επιστημονικές Εταιρείες (19:25)
Αυτό εξαρτάται από το καταστατικό της εταιρείας, στις περισσότερες, οι εκλογές γίνονται κάθε 2-3 χρόνια. Ανάλογα με το είδος της εταιρείας το συμβούλιο μπορεί να αποτελείται κυρίως από γιατρούς, από διαιτολόγους ή οι θέσεις να είναι πιο ελεύθερες.
Πως είναι ο ρόλος μας αναφορικά με τον Διαβήτη σε σχέση με το Εξωτερικό; (26:28)
Χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότεροι συνάδελφοι ασχολούνται με τον Διαβήτη! Υπάρχουν, πλέον, αρκετά μεταπτυχιακά που αφορούν το Διαβήτη και δέχονται Διαιτολόγους-Διατροφολόγους και αυτό είναι πολύ θετικά, μιας και η σύνδεση μας με το συγκεκριμένο νόσημα είναι άμεση. Είναι πολύ σημαντικό για το επάγγελμά μας να εκσυγχρονίζουμε τις γνώσεις μας λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου που γίνεται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το Διαβήτη.
Εδώ, έρχονται και οι επιστημονικές εταιρείες που συχνά διοργανώνουν σεμινάρια και εκπαιδεύσεις και μας δίνουν, έτσι την ευκαιρία, να διευρύνουμε και να επικαιροποιήσουμε τις γνώσεις μας.