O Ευάγγελος Ζουμπανέας, Διαιτολογος- Διατροφολόγος με ειδίκευση σε θέματα διατροφικών διαταραχών, και Διευθύνων Σύμβουλος στο κέντρο εκπαίδευσης ΚΕΑΔΔ μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες και τις γνώσεις του για τα Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Εργαλεία για την Διαχείριση Διατροφικών Διαταραχών και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity που προσφέρεται στην Ελλάδα από το ΚΕΑΔΔ. Μαζί στη συζήτηση ήταν η συνάδελφος Αγνή Παπαδοπούλου, που ήταν από τις πρώτες φουρνιές των εκπαιδευομένων του ΚΕΑΔΔ και μας μετέφερε την εμπειρία της, αλλά και πόσο την βοήθησε μέχρι και σήμερα αυτή εκπαίδευση. Το live streaming, στην ομάδα medNutrition PRO στο Facebook, συντονίζει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστος.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο, ενώ σας παραθέτουμε και μερικές από τις απαντήσεις που μας έδωσε:
Γιατί είναι λάθος η πρόταση γεύματος "Σαλάτα με Πρωτεΐνη";[3:40]
Καταναλώνοντας μόνο σαλάτα με πρωτεΐνη, δε προσλαμβάνουμε αρκετή ποσοτητα υδατανθράκων, έτσι έχουμε χαμηλά επίπεδα Σεροτονίνης, πρόδρομης ουσίας της Μελατονίνης που επηρεάζει τον ύπνο μας. Οδηγούμαστε λοιπόν σε κακή ποιότητα ύπνου με όλες τις επιπτώσεις του(κούραση, χαμηλή μυική μάζα, κατεύθυνση προς διατροφικές διαταρραχές) που φυσικά μας αποτρέπει από τη μείωση του βάρους.
Ποιός ο ρόλος του σύγχρονου Διαιτολόγου;[11:26]
Ο Σύγχρονος Διαιτολόγος πρέπει να:
- Έχει Ιατρικές γνώσεις ώστε να μπορεί να εντοπίσει τα σωστά σημεία στις εξετάσεις αίματος
- Έχει γνώσεις ψυχολογίας ώστε να μπορεί να κάνει τη διάγνωση (χωρίς φυσικά να οδηγηθεί στην ψυχοθεραπεία)
- Είναι Coach ώστε να μπορεί να δώσει τα σωστά κίνητρα
Ποιές οι βασικές αρχές για την αξιολόγηση ενός ατόμου με Διατροφκή Διαταρραχή;[19:20]
Καταρχάς θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την αξιολόγηση της Διατροφικής Συμπεριφοράς και την διερεύνηση της Διαταρραχής. Πρόκειται για μια απλή παχυσαρκία; Πως προέκυψε; Τί δείχνουν οι αιματολογίκές εξετάσεις; Ποιό το προφίλ του ανθρώπου που έρχεται σε εμάς; Ποιοί παράγοντες τον οδηγούν σε συναισθηματικό φαητό; Αφού γίνει, λοιπόν, μία διερεύνηση και κατανόηση της Διατροφικής συμπεριφοράς, εντοπίζονται οι λαθασμένες πεποιθήσεις όσον αφορά τη Διατροφή ακολουθή η διαχείριση της υποτροπής μέσω διάφορων τεχνικών. Για παράδειγμα, όταν ο διαιτώμενος αισθάνεται πως χρειάζεται ένα γλυκό, μια πρόταση θα μπορούσε να ήταν να περιμένει 5 λεπτά, σε αυτό το διάστημα ίσως αλλάξουν οι μεταβλητές του σώματος, ανέβουν τα επίπεδα γλυκόζης και δε το έχει ανάγκη στη συνέχεια.
Πως βοηθάει η εκπαίδευση του Master Practitioner in Eating Disorders στη διαχείριση του πελάτη;[24:15]
Οι απόφοιτοι του Master Practitioner γνωρίζουν καλά πως να διαχειριστούν έναν πελάτη. Πρέπει πρώτα να καταλάβει ο ίδιος πως απαιτείται να λύσει τη διαταρραγμένη σχέση του με το φαγητό. Στη συν΄χεια ο διαιτολόγος πρέπει να του δείξει βασικές πληροφορίες ώστε να μάθει να τρέφεται σωστά. Είναι πολύ σημαντικό, ο διαιτολόγος να ξεκαθαρίζει τους μύθους γύρω από τη διατροφή, πρώτα στον εαυτό του, ώστε να μπορέσει και στη συνέχεια να τους ξεδιαλύνει σε όποιον κάθεται απέναντι του.
Η εκπαίδευση είναι διαδραστική και βιωματική και βασίζεται σε Επαγγελματίες ψυχολόγους και διαιτολόγους που μέσα από ασκήσεις και διάφορα Role-Play μας εκπαιδεύουν ώστε να μπορέσουμε και εμείς στη συνέχεια να τα εφαρμόσουμε στους πελάτες μας.
Τι ισχύει για τις εποπτείεςπου προσφέρονται από την εκπαίδευση;[29:40]
Τα μέλη της οικογένειας του ΚΕΑΔΔ έχουν πρόσβαση σε εποπτείες που πραγματοποιούνται ανά 15νθήμερο, και παρακολουθούν, έτσι, συνεχώς την αντιμετώπιση δύσκολων και ιδιαίτερων περιστατικών ώστε να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται και να μαθαίνουν και οι ίδιοι, μετά το "τέλος" της εκπαίδευσης. Ουσιστικά, πρόκειται για μία εκπαίδευση, που ξεκινάει μετά το τέλος της εκπαίδευσης...
Μάθετε περισσότερα για την έναρξη εγγραφών για το εαρινό τμήμα 2023 της Εκπαίδευση Master Practitioner in Eating Disorders