Σε ένα από τα live streaming μας στην ομάδα medNutrition PRO στο Facebook, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε την Ιωάννα Κατσαρόλη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., η οποία μας μίλησε για τα εργαλεία διατροφικής εκπαίδευσης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διαιτολόγοι στους πελάτες τους για την εκπαίδευση σχετικά με τις μερίδες.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο, ενώ σας παραθέτουμε και μερικές από τις απαντήσεις που μας έδωσε:
Τα εργαλεία διατροφικής εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντικά για το διαιτολόγο, αφού μπορεί να τον βοηθήσει στη δουλειά του, κρατώντας συνεχώς ενημερωμένους τους πελάτες του χωρίς να ακούνε τα ίδια που έχουν ακούσει και στο παρελθόν.
Τι περιέχει το poster των μερίδων και πως μπορεί να βοηθήσει το διαιτολόγο αλλά και τον πελάτη; [1:40]
Το 1ο εργαλείο είναι το poster των μερίδων. Είναι ένα βοηθητικό εργαλείο το οποίο αναπαριστά όλες τις κατηγορίες τροφίμων καθώς και την οπτικοποίηση τους, ενώ περιέχει επίσης και τα γραμμάρια αυτών. Πέρα από τις βασικές ομάδες τροφίμων, περιέχονται και πολλά άλλα τρόφιμα όπως αρκετά παραδοσιακά ελληνικά τρόφιμα τα οποία είναι αντιστοιχισμένα με άλλα αντικείμενα.
Έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε στον πελάτη τις μερίδες εξατομικεύοντας το έντυπο, λέγοντας στον πελάτη αν μπορεί να φάει την εικονιζόμενη, λιγότερη ή περισσότερη μερίδα από αυτή. Λειτουργεί λοιπόν σαν μεζούρα και μέτρο σύγκρισης για πολλούς. Επίσης, εξηγεί τι ποσότητα ωμού αντιστοιχεί σε μαγειρεμένο. Είναι πολύ σημαντικό αφού πολλά άτομα δεν μαγειρεύουν συχνά με αποτέλεσμα να μαγειρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες και να πετάνε ή να τρώνε το περισσευούμενο φαγητό. Αυτό οδηγεί απευθείας σε καταστάσεις υπερφαγίας που θέλουμε να αποφύγουμε αφού σκοπεύουμε σε αντίθετο αποτέλεσμα.
Βοηθάει, επομένως, στον προγραμματισμό του ατόμου στο τι θα μαγειρέψει και τελικά θα καταναλώσει. Περιέχει ακόμη tips για οργάνωση των αγορών στο σουπερμάρκετ και επιλογές γευμάτων στο εστιατόριο για να μπορέσει ο διαιτολόγος να κατευθύνει τον πελάτη και να τον βοηθήσει να ψωνίζει και να τρέφεται σωστά.
Η μερίδα, άλλωστε, είναι τα Α και το Ω για να ρυθμίσουμε το σωματικό μας βάρος και ο σκοπός μας είναι να εκπαιδεύσουμε τον πελάτη να έχει την συνείδηση για μια ζωή. Διότι τα γραμμάρια ναι μεν μπορεί να τον βοηθήσουν να τηρήσει ένα πλάνο διατροφής για ένα διάστημα αλλά δεν θα τα κάνει για πάντα.
Τι περιέχει το σουπλά των μερίδων και πως μπορεί να βοηθήσει το διαιτολόγο αλλά και τον πελάτη; [14:11]
Το 2ο εργαλείο είναι το σουπλά των μερίδων. Το σουπλά αυτό αναπαριστά ένα real size πιάτο το οποίο είναι γύρω στα 25 εκατοστά βοηθώντας τον πελάτη να κάνει συγκρίσεις με το δικό του πιάτο. Βοηθάει στο να δούμε, επίσης, τι πρέπει να έχει το πιάτο μας δηλαδή το μισό πιάτο να είναι τα λαχανικά, το ¼ το πρωτεϊνούχο τρόφιμο και το υπόλοιπο ¼ το αμυλούχο γεύμα.
Έτσι σε συνδυασμό με την πυραμίδα και τα προπλάσματα βοηθάει να δούμε τις επιλογές και τις ποσότητες που πρέπει να έχει το γεύμα. Περιέχει επιπρόσθετες πληροφορίες που αφορούν το τι πρέπει να κάνω μόλις κάθομαι στο τραπέζι να φάω, βοηθώντας έτσι στο να αλλάξουμε την διατροφική συμπεριφορά του πελάτη καθώς και συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με την οπτικοποίηση των γευμάτων. Μαθαίνουμε, επιπλέον, πόσο σημαντικό είναι το σκεύος αφού πριν δούμε τι να γεμίσουμε στο πιάτο μας πρέπει να ξέρουμε αρχικά το που θα γεμίσουμε.
Τι περιέχει η ηλεκτρονική μορφή του poster και του σουπλά των μερίδων και πως μπορεί να βοηθήσει το διαιτολόγο αλλά και τον πελάτη; [21:05]
medNutrition e-shop: application «Μερίδες: το μέγεθος... μετράει»
Το 3ο εργαλείο είναι η ηλεκτρονική μορφή των poster και του σουπλά μερίδων για υπολογιστή και tablet. Η εφαρμογή αυτή παρουσιάζει πληροφορίες του βιβλίου, στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για τη δημιουργία αυτών καθώς και την ιδέα μας για να καταλάβει ο διαιτολόγος το πως πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε αυτή την ιδέα.
Σε αυτή την εφαρμογή πέρα από τη μερίδα των τροφών και την οπτικοποίηση τους, έχουμε προσθέσει και τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων για τον καλύτερο σχεδιασμό του διαιτολογίου από το διαιτολόγο. Εκτός από τον διαιτολόγο βοηθάει και τον ίδιο τον πελάτη αφού του λύνει τα χέρια μαθαίνοντας τα θρεπτικά συστατικά του κάθε τρόφιμου.
Τι περιέχει το βιβλίο των μερίδων και πως μπορεί να βοηθήσει το διαιτολόγο αλλά και τον πελάτη; [28:40]
medNutrition e-shop: Μερίδες: το μέγεθος... μετράει
Το 4ο εργαλείο είναι το βιβλίο των μερίδων το οποίο συνδυάζει τα πάντα αφού έχουμε ένα real size πιάτο με οπτικοποιημένες όλες τις μερίδες των τροφίμων. Το εργαλείο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το διαιτολόγο αφού μπορεί πολύ εύκολα να εξηγήσει τις μερίδες στον πελάτη αλλά και για τον ίδιο τον πελάτη μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο αφού διαβάζοντας το γνωρίζει τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε μερίδες.
Τι περιέχει «το ημερολόγιο καταγραφής με το infographic για το πρωινό» και πως μπορεί να βοηθήσει το διαιτολόγο αλλά και τον πελάτη; [36:42]
medNutrition e-shop: Ημερολόγιο Καταγραφής 2018: Η μερίδα του Πρωινού
Το 5ο εργαλείο είναι το ημερολόγιο καταγραφής με εκπαιδευτικό infographic για το πρωινό γεύμα στην πίσω σελίδα. Για κάθε διαιτολογική παρέμβαση είναι απαραίτητο το ημερολόγιο καταγραφής ώστε να γνωρίζουμε αν ο πελάτης ακολουθεί το πρόγραμμα του πιστά και εάν είναι ευχαριστημένος με αυτό. Μπορεί να το έχει καθημερινά μαζί του και να καταγράφει τι τρώει και πως αισθάνεται ταυτόχρονα.
Το εκπαιδευτικό infographic από την άλλη μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο συζήτησης για τη συνεδρία με το διαιτολόγο. Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι πολύ σημαντικό για να ξεκινήσει η μέρα μας σωστά μιας και αποτελεί το 25% των ημερήσιων αναγκών μας. Με το infographic αυτό μπορούμε εύκολα να οριοθετήσουμε το πρωινό και να εξηγήσουμε στον πελάτη ποιες επιλογές θα ήταν ιδανικές για ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό.
Τι περιέχει το infographic «Διατροφή: Ξαναβρείτε το μέτρο» και πως μπορεί να βοηθήσει το διαιτολόγο αλλά και τον πελάτη; [43:28]
medNutrition e-shop: Infographic «Διατροφή: Ξαναβρείτε το μέτρο»
Το 6ο εργαλείο είναι το infographic «Διατροφή: Ξαναβρείτε το μέτρο»για να καταλάβουμε πως πρέπει να φτιάχνουμε το τραπέζι μας. Περιέχει απεικονίσεις σχετικά με τα σκεύη σερβιρίσματος, όπως για παράδειγμα τι σημαίνει ποτήρι και ποια η θέση και το μέγεθός του ποτηριού με νερού ή κρασιού σε ένα γεύμα. Εξηγεί ακόμη το είδος του πιρουνιού που είναι καλό να χρησιμοποιούμε έτσι ώστε να ενισχύσουμε το αίσθημα κορεσμού.
Περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή πυκνότητα, δίνοντας το πάτημα να εξηγήσουμε στον πελάτη ότι μία σαλάτα caesar δεν είναι σαλάτα αλλά γεύμα, καθώς επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σαλάτα σαν γεύμα και να μην την παραλείπει γιατί επιτυγχάνεται εύκολο αίσθημα κορεσμού με γεύμα χαμηλής θερμιδικής αξίας. Τέλος, μπορεί να εξηγήσει στον διαιτολόγο ορισμένες έννοιες, όπως για παράδειγμα τι σημαίνει έχω χορτάσει. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι μικρές συμπεριφορικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν την διατροφική παρέμβαση και τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.