Στις 8 έως 10 Δεκεμβρίου 2016, στο ξενοδοχείο Royal Olympic, διοργανώθηκε το 5ο Ακροπολις 2016 με θέμα Ετήσια συνάντηση ειδικών σε θέματα καρδιομεταβολικού κινδύνου: αμφιλεγόμενα θέματα αιχμής, το οποίο θα μεταδόθηκε μέσω Live Streaming από το medNutrition.
Η διοργάνωση έγινε από την Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του International Chair on Metabolic Risk (ICCR) και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Ακολουθούν τα διαθέσιμα μαγνητοσκοπημένα video των ομιλιών:
Πρωτογενής πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον προ-διαβήτη
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Δρ Σταύρος Μπουσμπούλας εξηγεί τον ορισμό και τις 3 κατηγορίες του Προ-διαβήτη. Επιπλέον αναλύει το φαινότυπο και το μεταβολικό προφίλ στον προ-διαβήτη. Τονίζει την διαφορά που εμφανίζεται ανάμεσα στα άτομα που εμφανίζουν προ-διαβήτη και εκείνων του μεταβολικού συνδρόμου. Στην συνέχεια προσθέτει πως ο προ-διαβήτης αποτελεί το αρχικό στάδιο της εξέλιξης της πορείας στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Τέλος αναφέρει την διαφορά ανάμεσα σε δυο κατηγορίες του διαβήτη (IFG και IGT) καθώς και την πορεία εξέλιξη τους στην υγεία αλλά και την συσχέτιση τους με άλλα νοσήματα.
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Δρ Α. Ράπτης αρχικά αναφέρει την εξέλιξη του προ διαβήτη σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Εξηγεί τους παράγοντες που εμπλέκονται στην εξέλιξη του διαβήτη. Συνεχίζει αναλύοντας την κατηγορία ατόμων με διαταραχή ανοχή της γλυκόζης (IGT), τα κριτήρια εμφάνισης της καθώς και τη σχέση της για την ανάπτυξη διαβήτη και την θνησιμότητα. Τέλος αναφέρει την συσχέτιση της με άλλα νοσήματα καθώς και τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν ώστε αυτά να μην εμφανιστούν.
Διαγνωστικά προβλήματα στη θρομβοεμβολική νόσο (στην πνευμονική εμβολή)
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Ελευθέριος Ζέρβας αναφέρει αρχικά γενικά στοιχεία για την θρομβοεμβολική νόσο. Αναλύει τα προβλήματα σχετικά με τα συμπτώματα και τα κλινικά ευρήματα διάγνωσης. Εξηγεί ποιος είναι ο αρχικός διαγνωστικός έλεγχος που πρέπει να γίνει στους ασθενείς, τον ρόλο των αλγόριθμων κλινικής πιθανότητας και το ρόλο D-dimer και πως βοηθάει στο διαγνωστικό αλγόριθμο. Αναφέρει τα βασικά εργαλεία για την διάγνωση της πνευμονικής εμβολής (CTPA, σπινθηρογράφημα αιμάτωσης, U/S καρδίας). Τέλος καταλήγει με τους προβληματισμούς της πνευμονικής εμβολής και του καρκίνου.
Σύγχρονη απεικονιστική προσέγγιση στην περιφερική αρτηριακή νόσο
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Ντούνης Χρήστος αρχικά κάνει μια ιστορική αναδρομή για την πρώτη εξέταση, το υπερηχογράφημα. Αναφέρει τον τρόπο λειτουργίας, τις κατηγορίες λειτουργίας καθώς και τη χρήση τους. Συνεχίζει με τις εφαρμογές στην περιφερειακή αρτηριακή νόσο και αναλύει τις 4 κατηγορίες (καρωτίδες αρτηρίες, αρτηρίες κάτω άκρων, αρτηρίες άνω άκρων, νεφρικές αρτηρίες).
Το παρόν και το μέλλον στην απεικόνιση της Π.Α.Ν.
Στο βίντεο που ακολουθεί η Στρουμπούλη Ευ. αρχικά αναφέρει τις δυο κατηγορίες της απεικονιστικής προσέγγισης της αθηροσκλήρυνσης των αρτηριών (ποσοτική και ποιοτική διάσταση). Αναλύει τις διαθέσιμες απεικονιστικές μεθόδους και τον σκοπό της ποσοτικής απεικόνισης. Συνεχίζει με την ανάλυση της ποιοτικής διάσταση με την μορφολογία-σύσταση της αθηρωματικής πλάκας και του ΙΜΤ καρωτίδας και ΣΝ(ΙΙ). Προσθέτει την χρησιμότητα της αναγνώρισης των υπόκλινων αθηρωματικών διεργασιών. Τέλος αναφέρει τις μεθόδους ταυτοποίησης της αθηρωματικής πλάκας όπου αναφέρει πως το μέλλον κοιτάει και μέσα στην αθηρωματική πλάκα.
Κατευθυντήριες οδηγίες τι γίνεται όταν ούτε κατευθύνουν ούτε οδηγούν;
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Μουντοκαλακης Θ. ξεκινά με τον διαχωρισμό του ερωτήματος σε 7 υποερωτήματα. Αναλύει τον λόγο που οδήγησε στην δημιουργία των κατευθυντήριων οδηγιών, την ανάγκη για μεταρρύθμιση, τα μέτρα που προτάθηκαν, τα αποτελέσματα των μέτρων, τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες, τι γίνεται όταν οι κατευθυντήριες οδηγίες παραπλανούν και τέλος καταλήγει με το τελικό συμπέρασμα από όλα αυτά.
Μπορεί η χορήγηση βιλνταγλιπτίνης να προλάβει την εξέλιξη του ΣΔ2;
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Ιωαννίδης Ιωάννης αρχικά αναφέρει τις βασικές γνώσεις για το σχεδιασμό μια θεραπευτικής στρατηγικής για τον διαβήτη και τις ιδιότητες μια κατηγορίας φαρμάκων της βιλνταγλιπτίνης που σχετίζονται με τις βασικές γνώσεις. Συνεχίζει αναλύοντας τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη. Τέλος καταλήγει στα συμπεράσματα πως η βιλδαγλιπτίνη μπορεί να αποτελέσει μέρος μια θεραπευτικής στρατηγικής, προσφέρει συμπληρωματικές δράσεις με άλλα φάρμακα αλλά και προστατευτικές των παρενεργειών τους και τέλος έχει στοιχεία καρδιαγγειακής ασφάλειας και πολλά στοιχεία νευροπροστασίας και μείωσης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Αξονική τομογραφία- αγγειογραφία πότε θα μας βοηθήσει;
Στο βίντεο που ακολουθεί η Ι. Σαρδέλη εξηγεί αρχικά τι είναι η αξονική τομογραφία, ποιες είναι οι εφαρμογές της και πως αυτή πραγματοποιείται. Συνεχίζει αναφέροντας την συχνότερη παθολογία του αρτηριακού συστήματος, τα ανευρύσματα και πως βοηθάει η αξονική τομογραφία καθώς και τα προτερήματα της σε σχέση με την υπερηχογράφημα. Αναλύει τις οξείες και άκρως επείγουσες καταστάσεις (όπως η ρήξη κοιλιακής αορτής, ο διαχωρισμός της κοιλιακής αορτής). Προσθέτει ότι η κύρια απεικονιστική μέθοδος είναι η αξονική αγγειογραφία για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό αγγειακών παθήσεων και την ανάδειξη των μετεγχειρητικών επιπλοκών. Τέλος αναφέρει τους νέους αξονικούς τομογράφους πολλαπλών τομών με τους οποίους βελτιώνεται θεαματικά η ποιότητα της εικόνας, ελαττώνεται ο χρόνος της εξέτασης και η δόση του σκιαγραφικού που χρησιμοποιείται.
Καρδιοπροστατευτικές βιοδραστικές ενώσεις της Ελληνικής διατροφής
Στο βίντεο που ακολουθεί η Π. Ντετοπούλου αναφέρει αρχικά τις μελέτες που συνδέουν μεσογειακή διατροφή με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συνεχίζει αναφέροντας τι είναι η μεσογειακή διατροφή και αναφέρει αναλυτικά τους πέντε μηχανισμούς που την καθιστούν καρδιοπροστατευτική (καλή ποιότητα λίπους, υψηλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες και τρόφιμα ολικής άλεσης, χαμηλό περιεχόμενο σε νάτριο και υψηλό σε κάλιο, τα βιοδραστικά συστατικά, αναστολείς τις συσσώρευσης των αιμοπεταλίων.
Διατροφικές συστάσεις για ασθενείς σε αγωγή με κουμαρινικά αντιπηκτικά
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Σ. Κανελλάκης αναφέρει αρχικά κάποια ιστορικά στοιχεία σχετικά με την κουμαρίνη. Συνεχίζει αναφέροντας τον τρόπο δράσης της κουμαρινικής αγωγής. Αναλύει την βιταμίνη Κ. Συνεχίζει αναφέροντας τον μηχανισμό δράσης των ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ. Προσθέτει τον τρόπο παρακολούθησης της αντιπηκτικής αγωγής, τις ανεπιθύμητες ενέργειες και αναλύει διεξοδικά τις διατροφικές αλληλεπιδράσεις. Συνεχίζει αναφέροντας τις διατροφικές συστάσεις που πρέπει ο ασθενής να γνωρίζει. Ενώ τέλος καταλήγει με κάποιες συμβουλές προς τους ασθενείς.
Πόσο επιβλαβή είναι τα κορεσμένα λιπαρά για την καρδιαγγειακή υγεία;
Στο βίντεο που ακολουθεί η Ν. Σιαλβέρα αναφέρει αρχικά ότι η πρώτη θέση ως αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι η καρδιαγγειακή νόσος με αυξητική τάση. Συνεχίζει αναφέροντας τους παράγοντες κινδύνου της καρδιακής νόσου. Προσθέτει τις συστάσεις του ΠΟΥ για την υγιεινή διατροφή και για την φυσική δραστηριότητα. Συνεχίζει με αναφορά της διατροφής και της πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου (πρόσληψη λιπαρών, είδος λιπαρών, διατροφικά πρότυπα). Προσθέτει τρόπους αντικατάστασης του κορεσμένου λίπους και την επίδραση τους στην υγεία. Τέλος αναλύει τα τρόφιμα-πηγές των κορεσμένων λιπαρών.
Σχέση γιατρού-ασθενούς στην εποχή του Dr.Google: It takes two to tango
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Σ. Ευσταθίου αναλύει το φαινόμενο του Dr.Google. Αναφέρει τα αίτια του, τα χαρακτηριστικά του, τις επιπτώσεις στην σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς και τέλος παραθέτει κάποιες προτάσεις για βελτίωση των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτό το φαινόμενο.
Προκλήσεις κατά την διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 1 στους ενήλικες
Στο βίντεο που ακολουθεί η Ε. Χατζηαγγελάκη αρχικά αναλύει τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τις κατηγορίες του. Αναφέρει την συσχέτιση αυτοανοσίας των νησίδων και συστηματικής φλεγμονής. Στην συνέχεια αναλύει τον διαβήτη τύπου 1 των ενηλίκων (LADA), την σωστή διάγνωση του και τον προσδιορισμό των αντισωμάτων κατά τη διάγνωση (κυρίως σε αδύνατα άτομα, νεότερες ηλικίες, άτομα πιο κοντά σε διαβήτη τύπου 1 και δεν σχετίζεται με παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου). Τέλος προσθέτει πως δεν υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση βασισμένη σε στοιχεία.
Δυσλιπιδαιμία- υπέρταση-αντιαιμοπεταλιακή αγωγή στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
Στο βίντεο που ακολουθεί η Μ. Νούτσου αρχικά αναφέρει την σχέση των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 και την θνησιμότητα και τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Προσθέτει τους παράγοντες κινδύνου και τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Στην συνέχεια αναλύει τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου1 και την υπέρταση(στόχος ΑΠ <140/90mmHg ή καλύτερα <130/80mmHg), την δυσλιπιδαιμία (χορήγηση στατίνη μέχρι την μέγιστη ανεκτή δόση προκειμένου να πετύχει ο στόχος LDL <100mg/dl ή <70mg/dl) καθώς και την αντιαιμοπεταλιακή αγωγή (το όφελος δεν έχει αποδειχθεί σε άτομα με ΣΔ χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου όποτε η χρήση ασπιρίνης εξατομικέύεται).
Πόσο κοντά είμαστε στην ευρεία εφαρμογή του ¨τεχνητού παγκρέατος¨ για το διαβήτη τύπου 1;
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Σ. Λιάτης αναφέρει αρχικά τους στόχους στην θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Προσθέτει επιπλέον ότι η αύξηση των επεισοδίων της υπογλυκαιμίας καθιστά την εντατικοποιημένη θεραπεία στον διαβήτη τύπου 1 ένα συνεχή αγώνα. Τέλος εξηγεί τον όρο τεχνητό πάγκρεας, τις εφαρμογές σήμερα (αντλία χορήγησης ινσουλίνης, αισθητήρες συνεχούς καταγραφής γλυκόζης, υπολογισμός της δόσης της ινσουλίνης, λογισμικά ρυθμού έγχυσης της ινσουλίνης και την απ’ ευθείας επικοινωνία με τον αισθητήρα αντλίας), τις μελέτες εφαρμογής του κλειστού κυκλώματος, τα προβλήματα και τις δυσκολίες καθώς και πως προσπαθεί η τεχνολογία να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.
Ο ρόλος της φρουκτόζης στην διατροφή μας
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Χ. Δημοσθενόπουλος αρχικά αναλύει τους υδατάνθρακες και τις κατηγορίες που αυτοί ταξινομούνται (μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες και πολυσακχαρίτες). Στην συνέχεια αναφέρει την γλυκύτητα των ζαχάρων σχετικά με την ζάχαρη. Συνεχίζει αναλύοντας τον ορισμό καθώς και τις πηγές της φρουκτόζης. Προσθέτει τις διαφορές της φρουκτόζης με την γλυκόζη και με το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητα φρουκτόζης (HFCS). Αναφέρει την αύξηση της παχυσαρκίας με την κατανάλωση της φρουκτόζης. Προσθέτει τις αρνητικές επιδράσεις της φρουκτόζης στην υγεία. Τέλος καταλήγει με την αποδεδειγμένη σχέση με ουρικό οξύ (UA) και την λιπώδη διήθηση (NAFLD) μετά την κατανάλωση με την μορφή HFCS.
Οι μεταβολικές και όχι μόνο συννοσηρότητες της παχυσαρκίας
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Ι. Κυριαζής αρχικά αναφέρει την θέση της Ελλάδας στα ποσοστά παχυσαρκίας της Ευρώπης. Συνεχίζει αναφέροντας τις συννοσηρότητες της παχυσαρκίας. Προσθέτει ότι η παχυσαρκία διαβαθμίζεται στην συννοσηρότητα της και αναφέρει την ποικιλομορφία των παραγόντων κινδύνου. Προσθέτει την αύξηση κινδύνου θανατηφόρου καρδιαγγειακής νόσου με παράγοντες όπως το κάπνισμα, την υπέρταση, την δυσλιπιδαιμία και του ΣΔ τύπου 2 με την αύξηση του BMI. Αναφέρει τις επιπτώσεις τις παχυσαρκίας στην καρδιακή λειτουργία, στον καρδιακό ρυθμό καθώς και την σχέση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο και την θνησιμότητα. Τέλος παραθέτει τις επιπτώσεις τις παχυσαρκίας σε προσωπικό επίπεδο καθώς και σε κοινωνικό επίπεδο και ολοκληρώνει με τα οφέλη της παχυσαρκίας.
Η μεταβολική χειρουργική
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Ι.Ντούπης αρχικά αναφέρει τα στατιστικά στοιχεία της παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Προσθέτει τις επιπτώσεις τις παχυσαρκίας και τους τρόπους αντιμετώπισης της. Αναλύει τις ενδείξεις βαριατρικής επέμβασης, τις μεθόδους, τα οφέλη καθώς και τους κινδύνους των βαριατρικών χειρουργικών επεμβάσεων. Συνεχίζει με την σύγκριση των 3 μεθόδων. Τέλος αναλύει νεότερες μη επεμβατικές τεχνικές όπως το Endobarrier, το ενδαυλικό δωδεκαδακτυλιακό μανίκι και η νηστίδο ειλεική αναστόμωση με μαγνήτες.
Πόσο μπορούμε να ελπίζουμε με τις «νέες» αναδυόμενες παρεμβάσεις για την παχυσαρκία
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Α. Κόκκινος αρχικά αναφέρει το αμφιλεγόμενο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν. Προσθέτει το πτωχό παρόν, περιλαμβάνοντας μόνο την ορλιστάτη. Αναφέρει τους δυο νέους παράγοντες που εγκρίθηκαν πρόσφατα στην Ευρώπη με ικανοποιητική αποτελεσματικότητα. Προσθέτει δυο διαφορετικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στις Η.Π.Α. συνοδευόμενα από σκεπτικισμό. Τέλος αναφέρει ότι η βελτίωση στην κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν την πείνα και τον κορεσμό καθιστά το μέλλον ελπιδοφόρο.
Η καρδιαγγειακή απεικόνιση στην ανίχνευση της υποκλινής αθηρωματικής νόσου
Στο βίντεο που ακολουθεί η Ρ. Ευθυμιάδου αρχικά αναφέρει τις αιτίες θανάτου για γυναίκες και άνδρες στις Η.Π.Α. Συνεχίζει με την ανάλυση των απεικονιστικών μεθόδων για τον έλεγχο της αθηροσκλήρυνσης. Προσθέτει ότι η μέτρηση ΙΜΤ, CACS και η απεικόνιση της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας στους αλγόριθμους των συμβατικών κλινικών προβλεπτικών μοντέλων δύναται να περιορίσει την εμφάνιση μειζόνων καρδιακών συμβαμάτων στον συμπτωματικό πληθυσμό. Αναφέρει ότι μη επεμβατικές απεικονιστικές τεχνικές είναι σήμερα διαθέσιμες. Προσθέτει διάφορες τεχνικές που αποτελούν μέρος της διαγνωστικής προσέγγισης του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος αναφέρει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εκτιμηθούν οι νεότερες απεικονιστικές μέθοδοι στην έκβαση των ασθενών.
Ο ρόλος του δυσλειτουργικού λιπώδους ιστού
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Δ. Κιόρτσης αρχικά αναφέρει ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με πολλές μορφές καρκίνου. Αναφέρει τις παλιές αλλά και τις νέες λιποκυτταροκίνες που εμπλέκονται στην καρκινογέννεση και προσθέτει πως εμπλέκονται ακόμη διάφοροι και καινούριοι μηχανισμοί για την εμφάνιση του καρκίνου. Τέλος αναλύει την σχέση πρόληψη καρκίνου και παχυσαρκία ενώ καταλήγει ότι η μείωση του βάρους οδηγεί σε μείωση της επίπτωσης και της θνητότητας από καρκίνους.
Παραμένουν οι στόχοι μετά τα αποτελέσματα των νέων ερευνών;
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Κ. Θωμόπουλος αρχικά αναφέρει ότι η οριοθέτηση των στόχων εξυπηρετεί την ανάγκη ελέγχου της υπέρτασης. Προσθέτει ποιοι στόχοι ισχύουν σήμερα καθώς και που στηρίζονται οι ενδείξεις σήμερα. Στην συνέχεια αναφέρει κάποια ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τους στόχους και αναλύει τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την απάντηση τους.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα: