Διατροφή

Τα «Ναι» και το «Όχι» του καφέ

του Μιχάλη Κάβδα
29 Οκτωβρίου 2014
26229 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
nai kai oxi sxetika me ton kafe

Φαντάζομαι ότι θυμάστε ένα παιχνίδι που παίζαμε μικροί όπου μας έκαναν ερωτήσεις και δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε στην απάντηση το «Ναι» και το «Όχι»! Εγώ πάντα έχανα στα 2 πρώτα λεπτά… Να φανταστώ επίσης ότι δεν είναι εύκολο να θυμηθείτε την πρώτη φορά που ήπιατε καφέ. Σίγουρα όμως όλοι μπορούμε να θυμηθούμε τη μέρα που δεν άνοιγε το μάτι μας γιατί δεν είχαμε πιεί ακόμη καφέ, και ξαφνικά… Γεννηθήτω το Φως! Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, ίσως αναρωτηθήκατε: «Μήπως είμαι εθισμένος στον καφέ;». Η απάντηση έρχεται από τους ειδικούς:

Τα «Ναι» και τα «Όχι» του καφέ

Όχι, ο καφές δεν είναι εθιστικός!

Η καφεΐνη, λοιπόν, η κύρια ουσία του καφέ που μας «τονώνει», δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εθιστική από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν πληροί τις προδιαγραφές μιας εξαρτησιογόνου ουσίας. Κανένας αναγνωρισμένος διεθνής οργανισμός, όπως ο Αμερικάνικος Ψυχιατρικός Σύλλογος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν περιλαμβάνουν τη καφεΐνη στη λίστα με τις εθιστικές ουσίες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 30 επιστημονικές μελέτες όπου δεν φάνηκε να προκαλείται κανένας εθισμός από την καφεΐνη. Από την άλλη, σε κανέναν δεν αρέσει να διακόψει μια καθημερινή συνήθεια και σίγουρα θα υπάρχουν δυσάρεστα συναισθήματα τις πρώτες μέρες.

Ναι, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από τον καφέ!

Πολυάριθμα τα θετικά οφέλη του για την υγεία καθώς φαίνεται πως τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά καφέ έχουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων νόσων όπως Διαβήτη, Parkinson, Καρκίνο του παχέος εντέρου, Alzheimer, καθώς και Χολολιθίαση, συγκριτικά με τα άτομα που η κατανάλωση καφέ δεν αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια. Αυτό οφείλεται κυρίως στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στον καφέ αλλά και στην καφεΐνη. Τα ασφαλή όρια πρόσληψης καφεΐνης φτάνουν τα 4-5 ποτήρια στιγμιαίου ή τα 8-9 φλιτζάνια μονού ελληνικού καφέ.

Ναι, ένας ελληνικός καφές «ζεσταίνει» την καρδιά σας!

Είναι πλέον γνωστή η μελέτη της Ικαρίας όπου υπάρχουν πολλά υψηλά ποσοστά μακροβιότητας. Ανάλυση που έγινε εκεί έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ελληνικού καφέ προστατεύει τα αγγεία και ως εκ τούτου την καρδιακή λειτουργία. Μεγαλύτερες έρευνες αλλά και μεταναλύσεις ερευνών επιβεβαιώνουν τον χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών και κατάληξης από αυτά για τα άτομα που καταναλώνουν καφέ σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν.

Όχι, ο στιγμιαίος καφές δεν είναι τεχνητός!

Φυσικότατος καφές όπως και όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό που το διαφοροποιεί, είναι ότι, ο στιγμιαίος καφές περνά από ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα που κρατούν το κατακάθι πολύ πριν φτάσει στα χέρια σας. Τα φίλτρα αυτά δεν είναι ένα ή δύο, είναι πολλά. Μετά το φιλτράρισμα ο καφές αφυδατώνεται (αφαιρείται δηλαδή το νερό) για να προκύψει ο στιγμιαίος καφές όπως τον γνωρίζουμε, ένα 100% φυσικό προϊόν.

Επειδή όμως υπάρχουν και γυναίκες ανάμεσα στους αναγνώστες του άρθρου αυτού θα ήταν καλό να απαντήσουμε και σε ένα μεγάλο ερώτημα που τις ταλαιπωρεί για χρόνια και αφορά την κυτταρίτιδα!

Όχι, ο καφές δεν προκαλεί κυτταρίτιδα!

Θυμάστε παραπάνω που αναφέρθηκα σε επιστημονικές μελέτες; Καμία από αυτές, λοιπόν, δεν έχει βρει ότι ο καφές προκαλεί κυτταρίτιδα. Η γενετική προδιάθεση από την άλλη είναι αυτή που καθορίζει εν μέρει τη σωματοδομή κάθε ατόμου σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και την κακή λεμφική κυκλοφορία. Έχει φανεί λοιπόν ότι τα παραπάνω παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας χωρίς αυτή να μπορεί να επηρεάζεται (θετικά ή αρνητικά) από διατροφικούς παράγοντες.

mythos oti o kafes prokalei kyttaritida

 

Όχι, ο στιγμιαίος καφές δεν «χαλάει» το στομάχι!

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο στατιστικό αποτέλεσμα έρευνας που να δείχνει ότι ο καφές επηρεάζει την γαστρική κινητικότητα ή προκαλεί κάποια δυσπεψία σε υγιή άτομα. Αν κάποιος πάσχει από γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή άλλη βεβαιωμένη ιατρική κατάσταση, είναι καλό να συμβουλεύεται τον ιατρό του. Πέρα από την ασφαλή πρόσληψη καφεΐνης που αναφέθηκε πιο πάνω, είναι καλό να γνωρίζετε ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει 65-100mg καφεΐνης στα 180ml μερίδας του τη στιγμή που ο φίλτρου περιέχει 115-175mg στα 200ml μερίδας του, ο ελληνικός περιέχει 40-50mg στα 60ml μερίδας του και ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος και ελληνικός δεν ξεπερνούν τα 3mg στη μερίδα τους.

Ναι, ο καφές βοηθάει και στην καλή πνευματική λειτουργία!

Η καφεΐνη, όπως θα γνωρίζετε, λειτουργεί σαν ένα ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση, βελτιώνοντας την ικανότητα συγκέντρωσης στην εργασία και στο διάβασμα. Φαίνεται επίσης, να βελτιώνει την μνήμη, άλλες γνωσιακές λειτουργίες αλλά και την διάθεση!

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων (EFSA) προτείνει ως ημερήσια πρόσληψη υγρών τα 2lt για τις γυναίκες και τα 2.5lt για τους άντρες. Αυτή η ποσότητα όμως μεταβάλλεται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, λοιπόν, κάθε ρόφημα (μη αλκοολούχο) που περιέχει νερό μπορεί να συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Ποιο ρόφημα σας έρχεται στο μυαλό;

Ναι, καλά σκεφτήκατε, ο καφές συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού!

Μία κουταλιά καφέ συνοδεύεται συνήθως από 150-200 ml νερό. Με μία απλή συνεπαγωγή, ένα άτομο που καταναλώνει 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, καλύπτει περίπου το 30-40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης υγρών.

Όπως συνειδητοποιήσατε και εσείς λοιπόν όντως δεν είναι καθόλου εύκολο το παιχνίδι του «Ναι» και του «Όχι». Ένα φλιτζάνι καφέ όμως τη μέρα αρκεί για να κερδίσουμε το εύκολο παιχνίδι της «πρόληψης» και της «ευεξίας»!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Derry CJ, Derry S, Moore RA. Caffeine as an analgesic adjuvant for acute pain in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Mar 14;3:CD009281.

Nehlig A. Are we dependent upon coffee and caffeine? A review on human and animal data. Neurosci Biobehav Rev. 1999 Mar;23(4):563-76.

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA); Scientific Opinion on Dietary reference values for water. EFSA Journal 2010; 8(3):1459. [48 pp.]. Available online:www.efsa.europa.eu

International Coffe Organisation (I.C.O.) http//www.ico.org/map.asp (Last access October 2013). 2011.

Richelle M, Tavazzi I, Offord E., Comparison of the antioxidant activity of commonly consumed polyphenolic beverages (coffee, cocoa, and tea) prepared per cup serving. J Agric Food Chem. 2001 Jul;49(7):3438-42.

Vinson JA, Presentation during the symposium: the potential health benefits of antioxidants. The American Chemical Society Meeting and Exposition. Washington, DC, August 28, 2005

Μιχάλης Κάβδας
Μιχάλης Κάβδας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος