Διατροφή

Σοκολάτα: Ασπίδα προστασίας κατά των εγκεφαλικών

Αναστασίας Κόκκαλη & της Εβίτας Σιατίτσα
29 Νοεμβρίου 2011
27867 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Σοκολάτα: Ασπίδα προστασίας κατά των εγκεφαλικών

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η αγαπημένη γλυκιά απόλαυση της σοκολάτας, ευτυχώς απενοχοποιείται όσο γίνονται περισσότερες επιστημονικές έρευνες, όσον αφορά στην κατανάλωσή της, αφού οι ευεργετικές τις ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία είναι σημαντικές. Οι πλούσιες θερμίδες της βέβαια, δεν επιτρέπουν την αυξημένη κατανάλωσή της, αλλά όπως ισχύει σε αρκετά τρόφιμα το μέτρο είναι το παν.

Πρόσφατη μελέτη από τον Καναδά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί τέτοιο επεισόδιο.

«Παρόλο που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθούν οι λόγοι για τους οποίους η σοκολάτα συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης εγκεφαλικού, η σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ίσως γι' αυτό λειτουργεί προστατευτικά», σημειώνει ο νευρολόγος Δρ Γκουστάβο Σαπόσνικ.

Tι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Η συγκεκριμένη μελέτη ολοκληρώθηκε σε 33.000 εθελόντριες γυναίκες, ηλικίας 49 έως 83 ετών και διήρκεσε 10 χρόνια. Στη διάρκεια της δεκαετίας, 1.549 από αυτές έπαθαν εγκεφαλικό.

Oι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγαν, τόσο λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια πάθαιναν

Συγκεκριμένα, μεταξύ των εθελοντριών με την υψηλότερη εβδομαδιαία κατανάλωση σοκολάτας (πάνω από 45 γραμμάρια), καταγράφηκαν 2,5 εγκεφαλικά ανά 1.000 γυναίκες ανά χρόνο. Η αντίστοιχη αναλογία στις γυναίκες με την μικρότερη εβδομαδιαία κατανάλωση σοκολάτας (κάτω από 8,9 γραμμάρια) ήταν 7,8 εγκεφαλικά ανά 1.000 γυναίκες ανά έτος.

Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που συνδέονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ερευνήτρια Larsson ανακάλυψε ότι η σοκολάτα προστάτευε.

Πού βασίζεται η προστατευτική δράση της σοκολάτας; 

Η συσχέτιση αυτή φαίνεται ότι βασίζεται στα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο, και είναι παρόμοια με αυτά που υπάρχουν στο πράσινο τσάι. Τα φλαβονοειδή είναι μία κατηγορία αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών τα οποία συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό.

Δρουν βελτιώνοντας τα τοιχώματα των αρτηριών και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σοκολάτα vs κακάο

Η σοκολάτα και το κακάο είναι 2 διαφορετικές έννοιες και δεν θα πρέπει να συγχέονται.

Κακάο

Το κακάο είναι το άπαχο συστατικό των σπόρων του κακάο (cocoa liquor - finely ground cocoa beans), το οποίο χρησιμοποιείται στην παρασκευή της σκόνης κακάο (12% λιπαρά), για ροφήματα και ζαχαροπλαστική. Το Cocoa liquor περιέχει 55% βούτυρο κακάο και μαζί με αυτό αποτελούν τα στερεά υλικά του κακάο, που αναφέρονται συχνά στην συσκευασία της σοκολάτας.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα ουσιαστικά είναι ο συνδυασμός του κακάο μαζί με βούτυρο κακάο, ζάχαρη και άλλα υλικά, όπως γάλα, ξηρούς καρπούς κ.λπ.

Προστασία έναντι των εγκεφαλικών

Όπως ίσως έχετε ήδη ακούσει η σοκολάτα είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή ανήκουν σε μία ευρύτερη ομάδα ουσιών που αποκαλούνται φυτοθρεπτικά συστατικά. Αυτά παράγονται από τα φυτά και δρουν σαν αντιοξειδωτική ασπίδα γι’ αυτά, και κατ’ επέκταση για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προφυλάσσοντάς μας από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών. Η μαύρη σοκολάτα καθώς περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα κακάο είναι και πιο πλούσια σε φλαβονοειδή. Στην πραγματικότητα όσο πιο πικρή η σοκολάτα τόσο πιο πλούσια στις αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες. Με άλλα λόγια η πικρή γεύση της σοκολάτας οφείλεται στα φλαβονοειδή.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα μίας μελέτης όπου φάνηκε να βελτιώνεται η λειτουργία των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς μέσα σε 2 ώρες μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας. Σε αντίστοιχη μελέτη παρατηρήθηκε ότι οι φλέβες στα μάτια είχαν μεγαλύτερη ικανότητα διαστολής μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ενώ βελτιώθηκε και η κυκλοφορία στις αρτηρίες των ποδιών και του εγκεφάλου.

Τι αξίζει να προσέξουμε;

Ότι τα ωφέλιμα φλαβονοειδή τα συναντάμε στην σκόνη του κακάο. Έτσι λοιπόν ένα γλύκισμα που περιέχει λίγο κακάο και πολλά λιπαρά δεν αποτελεί το τρόφιμο εκείνο που θα μας προστατέψει. Αντίθετα όσο πιο «καθαρό» κακάο καταναλώνουμε τόσο καλύτερα απομονώνουμε τα ωφέλιμα φλαβονοειδή.

Επομένως ας φάμε μέχρι να χορτάσουμε; Ή μήπως όχι;

Ελπίζω να μην σας απογοητεύσω λέγοντάς σας ότι αρκεί ένα περίπου κουταλάκι του γλυκού κακάο για να επωφεληθούμε από αυτό.

Κάτι ακόμη σημαντικό που είναι καλό να θυμάστε είναι ότι η δράση των φλαβονοειδών μειώνεται όταν το κακάο καταναλώνεται μαζί με γάλα! Εξ ’ου και η αναφορά μας σε μαύρη σοκολάτα και όχι σε σοκολάτα γάλακτος. Όχι μόνο λοιπόν η μαύρη σοκολάτα περιέχει την τριπλάσια ποσότητα φλαβονοειδών αλλά αυτά δρουν ανενόχλητα στον οργανισμό μας.

Απόλαυση με μέτρο!

Είναι γνωστό ότι η σοκολάτα είναι ένα τρόφιμο που προσφέρει απόλαυση και έχει αρκετούς … φανατικούς οπαδούς! Βέβαια, όσοι ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος, θα πρέπει να καταναλώνουν μικρές ποσότητες σοκολάτας, καθώς τα 100γρ. προσδίδουν 450- 550 θερμίδες.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη, συγκριτικά με την σοκολάτα γάλακτος και αυτός είναι ο λόγος που συστήνεται στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής. Βέβαια, οι συστάσεις δεν θα μπορούσαν να δοθούν σε ελεύθερη κατανάλωση σοκολάτας σε απεριόριστες ποσότητες, λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου της.

Μπορεί να αποτελεί ένα απολαυστικό σνακ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όχι όμως συχνότερα από 2-3 φορές και όχι σε ποσότητες μεγαλύτερες των 50 γραμμαρίων.

Η σοκολάτα...

  • Αποτελούσε ιερό ρόφημα για τους Ινδιάνους της Κάτω Αμερικής, από όπου και κατάγεται
  • Ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που μας φτιάχνει τη διάθεση
  • Ο συνδυασμός του λίπους με τη ζάχαρη αποδεσμεύει τις ενδορφίνες που ευθύνονται για την ικανοποίηση, την αίσθηση χαράς, καθώς και την αυξημένη αντοχή στον πόνο και στο στρες.
  • Περιέχει φλαβονοειδή με πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση
  • Βοηθάει στη διατήρηση της καλής αρτηριακής πίεσης
  • Προσδίδει αρκετή ενέργεια – τα 100γρ. μας δίνουν 520 θερμίδες
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Chocolate Consumption and Risk of Stroke in Women, Journal of the American College of Cardiology Vol. 58, No. 17, 2011, 2011 by the American College of Cardiology Foundation

Review Article: Cocoa and health: a decade of research, Karen A. Cooper1, Jennifer L. Donovan2, Andrew L. Waterhouse3 and Gary Williamson, Nestle´ Research Center, British Journal of Nutrition (2008), 99, 1–11

Chocolate, Lifestyle, and Health, Francesco Visioli et al., Critical Reviews in Food Science and Nutrition , Volume 49, Issue 4, 2009

Larsson, S. C., J. Virtamo, and A. Wolk. "Chocolate Consumption And Risk Of Stroke: A Prospective Cohort Of Men And Meta-Analysis". Neurology 79.12 (2012): 1223-1229. Web.

http://ejournals.teiath.gr/index.php/tovima/article/view/451

https://nutritionfacts.org/video/Dark-Chocolate-and-Artery-Function/

https://nutritionfacts.org/video/chocolate-and-stroke-risk/

Αναστασία Κόκκαλη
Αναστασία Κόκκαλη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Αναστασία Κόκκαλη είναι Κλινικός – Διαιτολόγος. Η πολύχρονη εμπειρία της συνδυαστικά με την αγάπη της για το επάγγελμα του διαιτολόγου την καθιστούν αποτελεσματική και φυσικά υπεύθυνη στην διαχείριση καταστάσεων που χρήζουν διατροφική καθοδήγηση. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έως και σήμερα παρακολουθεί προσωπικά και απόλυτα εξατομικευμένα τον κάθε άνθρωπο που την επισκέπτεται στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα. Σκοπός της είναι η σωστή διατροφή να αποτελεί έναν νέο τρόπο ζωής

Εβίτα Σιατίτσα
Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.