Καρδιαγγειακά

Ο μύθος της χοληστερόλης

02 Δεκεμβρίου 2014
26652 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Ο μύθος της χοληστερόλης

Για χρόνια μας απασχολούσε η χοληστερόλη και τα αυξημένα επίπεδα της για τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Φαίνεται όμως πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα κύρια αίτια των καρδιακών νοσημάτων που είναι ή φλεγμονή, το στρες, η οξείδωση και η ζάχαρη.

Μερικά εντυπωσιακά δεδομένα:

  • Τα επίπεδα της χοληστερόλης αποτελούν φτωχό δείκτη κινδύνου για καρδιακά επεισόδια
  • Το 50% των καρδιακών επεισοδίων συμβαίνει σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης
  • Το 50% των ανθρώπων με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης έχουν υγιείς καρδιές
  • Η μείωση της χοληστερόλης έχει περιορισμένο όφελος.

Διαβάστε επίσης: Χοληστερόλη: η καλή, η κακή και η... διατροφή [Δωρεάν EBOOK]


Η άποψη γύρω από τον μύθο της χοληστερόλης ως αιτία των καρδιακών νοσημάτων υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στηρίζουν τη θεωρία της χοληστερόλης.

Ας δούμε όμως 3 μεγάλες μελέτες γύρω από τη χοληστερόλη προκειμένου να καταλήξουμε στα συμπεράσματά μας.

Η μελέτη Lyon

Το 1990 Γάλλοι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια μελέτη, τη Lyon Heart Study, στην οποία ερευνούσαν τη δράση των διαφόρων ειδών διατροφής στην καρδιά. Μελέτησαν 2 γκρουπ ανδρών. Όλοι είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο στο παρελθόν, είχαν υψηλές τιμές χοληστερόλης, υψηλά επίπεδα στρες, κάπνιζαν και δε γυμνάζονταν. Οι μισοί από αυτούς μπήκαν σε πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη και οι άλλοι μισοί σε Διατροφή Μεσογειακού τύπου, με αυξημένη κατανάλωση ψαριών, ω-3 λιπαρών οξέων, λαχανικών και ελαιολάδου, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά.

Στην ομάδα των ανδρών που ακολούθησαν τη Μεσογειακή Διατροφή, η μείωση των θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων ήταν 70%. Στην ομάδα αυτή τα επίπεδα της χοληστερόλης δεν άλλαξαν καθόλου. Παρέμειναν αυξημένα, αλλά τα άτομα επιβίωσαν, χωρίς η χοληστερόλη να τους επηρεάζει!

Η μελέτη Enhance

Στη μελέτη αυτή, το 2008, ελέγχθηκε ένα φάρμακο που περιείχε δύο δραστικές ουσίες για τη μείωση της χοληστερόλης. Το φάρμακο αυτό κατάφερε να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης αλλά οι άνθρωποι που το πήραν είχαν διπλάσια αύξηση της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία τους, από αυτούς που έπαιρναν άλλο φάρμακο. Έτσι, ενώ τα επίπεδα της χοληστερόλης μειώθηκαν δραματικά, ο κίνδυνος για καρδιακά νοσήματα αυξήθηκε!

Η Nurses Health Study: Είναι μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια μελέτες που πραγματοποιήθηκε ποτέ γύρω από τη διατροφή και τις ασθένειες. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 84,129 άνθρωποι και οι ερευνητές κατέληξαν σε 5 παράγοντες που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.

Παράγοντες μείωσης κινδύνου καρδιακών 

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο (1 ποτήρι γα τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες)
  • Άσκηση σε έντονο ρυθμό για 30 λεπτά καθημερινά
  • Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους (ΔΜΣ <25)
  • Διατροφή υψηλή σε προϊόντα ολικής άλεσης, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ω-3 λιπαρών οξέων και φυτικών ινών.
  • Σε αυτούς τους παράγοντες δεν αναφέρεται η μείωση της χοληστερόλης!

Η μελέτη Framingham

Ξεκίνησε το 1948 και συνεχίζεται ακόμη έδειξε ότι η υψηλή χοληστερόλη δρα προστατευτικά στους ηλικιωμένους και μάλιστα σε αυτή τη μελέτη αυτοί που έζησαν περισσότερο ήταν στην ομάδα με την υψηλή χοληστερόλη.

Ποιος ευθύνεται τελικά για τα καρδιακά νοσήματα;

Ο μεγαλύτερος υπεύθυνος είναι η φλεγμονή. Τραυματισμοί στο αγγειακό τοίχωμα, που μπορεί να οφείλονται σε αυξημένη πίεση, οδηγεί στα οξειδωμένα μόρια της «κακής» LDL χοληστερόλης να εγκατασταθούν σε αυτό. Το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον «εισβολέα» και το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα. Η φλεγμονή λοιπόν είναι η αιτία της καταστροφής του τοιχώματος.

Κάνοντας κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά σας και στη διατροφή σας μπορείτε να αποτρέψετε τη φλεγμονή και τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια, χωρίς να ασχολείστε πολύ με τη χοληστερόλη σας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mercola.com. (2014). Important Facts About Cholesterol and Heart Disease. [online] Available at: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/06/29/cholesterol-heart-disease-important-facts.aspx [Accessed 20 Nov. 2014].

Jonny Bowden, C. (2014). The Cholesterol Myth?. [online] Better Nutrition Magazine - Supplements, Herbs, Holistic Nutrition, Natural Beauty Products. Available at: https://www.betternutrition.com/natural-rx/lower-cholesterol-myth [Accessed 20 Nov. 2014].

Γεωργία Ίσαρη
Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».