Σούπες

Σούπα από γλυκοπατάτα και σιρόπι σφένδαμου

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Σούπα από γλυκοπατάτα και σιρόπι σφένδαμου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια κατσαρόλα, ιδρώνουμε τα κρεμμύδια, το σέλερι, τα πράσα και το σκόρδο σε μια μικρή ποσότητα από τον ζωμό μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό, τις γλυκοπατάτες, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
  3. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  4. Αφαιρούμε το ξύλο της κανέλας και πολτοποιούμε το μείγμα σε μπλέντερ, ή με μπλέντερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα, μέχρι να γίνει αφράτος και λείος πουρές.
  5. Περνάμε το μείγμα από λεπτή σήτα.
  6. Το βάζουμε στο ψυγείο για 8 με 12 ώρες, για να αφήσουμε να αναπτυχθούν οι γεύσεις.
  7. Προσθέτουμε το σιρόπι σφένδαμου, το αλάτι και το γάλα στην κρύα σούπα.
  8. Σερβίρουμε τη σούπα κρύα ή ζεστή και γαρνίρουμε με τη σαντιγί, το αμύγδαλο και τις σταφίδες.
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

Για τη σούπα:

85 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ
70 γρ. σέλερι, κομμένο σε μικρά καρέ
45 γρ. πράσα, κομμένα σε μικρά καρέ
10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κιλά ζωμό κότας
680 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά καρέ
1 ξύλο κανέλας
2 γρ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
20 γρ. σιρόπι σφένδαμου
120 γρ. γάλα χαμηλών λιπαρών
αλάτι

Για το σερβίρισμα:

50 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί
50 γρ. αμύγδαλο, καβουρδισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
25 γρ. σταφίδες

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
491
25%
Λιπαρά
25.5g
36%
Κορεσμένα λιπαρά
5.5g
28%
Σάκχαρα
2.8g
3%
Νάτριο
0.2g
10%
Φυτικές Ίνες
6g
25%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Νάνα Καλαφάτη
Νάνα Καλαφάτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Ph.D.c.

Η σούπα από γλυκοπατάτα και σιρόπι σφένδαμου είναι μία πρωτότυπη, εύκολη και ενδιαφέρουσα συνταγή. Πάνω απ’ όλα όμως είναι μία υγιεινή συνταγή, η οποία χάρη στην ποικιλία τροφίμων που περιέχει, μας εξασφαλίζει την πρόσληψη ποικιλίας θρεπτικών συστατικών. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι μας προσφέρει το συγκεκριμένο πιάτο.

Διατροφική αξία σούπας

Μία μερίδα σούπας περιέχει περίπου 500 θερμίδες, προερχόμενες από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά, γεγονός που καθιστά το πιάτο ένα πλήρες γεύμα. Τα λιπαρά του πιάτου προέρχονται κυρίως από την κρέμα γάλακτος. Η ποσότητα της κρέμας όμως που αντιστοιχεί στην κάθε μερίδα είναι πολύ μικρή.

Έτσι, τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχει μία μερίδα σούπας αποτελούν μόλις το 28% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ).

Πλούσια σε φυτικές ίνες

Επίσης, οι κοινές σούπες δε φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Αντίθετα, αυτό είναι ένα από τα δυνατά σημεία της σούπας με γλυκοπατάτα. Χάρη στην τελευταία, αλλά και στα διάφορα λαχανικά που περιέχει, μία μερίδα της σούπας αρκεί για να καλύψουμε το 25 % της ΣΗΠ φυτικών ινών.

Σιρόπι σφενδάμου

Το σιρόπι σφένδαμου, εκτός από την υπέροχη γεύση που προσδίδει στα πιάτα, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού. Περιέχει επίσης αυξημένα ποσά ψευδαργύρου και ω-6 λιπαρών οξέων, καλύπτοντας έτσι με μία μερίδα σούπας το 42% και 43% των ΣΗΠ τους, αντίστοιχα. 

Γεύμα πλούσιο σε βιταμίνες

Οι σταφίδες, τα λαχανικά, τα αμύγδαλα, αλλά και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται για τη συνταγή αυξάνουν ιδιαίτερα την περιεκτικότητα του γεύματος σε βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες C, Ε, Β6 και Β2.

Πλούσια σε πρωτεΐνη

Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η προσθήκη στη συνταγή αποβουτυρωμένου γάλατος, που αυξάνει την περιεκτικότητα σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, χωρίς να αυξάνει τα λιπαρά.

Η σούπα από γλυκοπατάτα και σιρόπι σφένδαμου είναι ιδανική για άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή/και υπερλιπιδαιμία, χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά του σε αλάτι και χοληστερόλη και ταυτόχρονα χάρη στις έντονες αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Νάνα Καλαφάτη
Νάνα Καλαφάτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Ph.D.c.