Ψάρι

Μύδια αχνιστά με λευκό κρασί, μουστάρδα και ντομάτα

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
mudia axnista me leuko krasi moustarda kai ntomata
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ζεστάνετε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Ρίξτε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα δύο είδη κρεμμυδιού, προσέχοντας να μην πάρουν χρώμα.
  3. Προσθέστε το κρασί και μαγειρέψτε έως ότου το κρασί συμπυκνωθεί κατά το ήμισυ.
  4. Προσθέστε τη τομάτα και τη ψίχα των μυδιών και συνεχίστε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά ακόμα.
  5. Προσθέστε το ζωμό από τα μύδια, δοκιμάστε και προσθέστε αν χρειάζεται αλάτι.
  6. Προσθέστε τη μουστάρδα, ανακατέψτε και συνεχίστε το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμα.
  7. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέστε τη μαργαρίνη και το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

40 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
40γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 γρ. κρασί λευκό
200 γρ. ντομάτα κονκασέ
60 γρ. μουστάρδα
400 γρ. μύδια καθαρισμένα , με κέλυφος
40 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι
ζωμός από το μαγείρεμα των μυδιών

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
582.5
29%
Λιπαρά
28.8g
21%
Κορεσμένα λιπαρά
4.8g
24%
Σάκχαρα
0.3g
0%
Νάτριο
1.7g
74%
Φυτικές Ίνες
21.6g
90%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Νίκη Βουλγαράκη
Νίκη Βουλγαράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Βαρεθήκατε να μαγειρεύετε τα ίδια και τα ίδια; Αναζητάτε κάτι διαφορετικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες και γιατί όχι να ενισχύσει και τη λίμπιντό σας; Αν ναι, η παραπάνω συνταγή είναι ό,τι ψάχνετε.

Τα μύδια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύγευστη και ενδιαφέρουσα συνταγή, που μυρίζει ...θάλασσα, χάρη στα μύδια που περιέχει. Τα μύδια αποτελούν πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχουν δηλαδή όλα τα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός, και μάλιστα σε ποσότητες που σε κάποια είδη υπερβαίνουν αυτές του κρέατος.

Πόσο πλούσια είναι σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία;

Επίσης, αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών Α,Β C, E, ιχνοστοιχείων και μετάλλων (ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο,κάλιο,σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο κ.α.), ενώ η περιεκτικότητά τους σε λίπη είναι χαμηλή και σε υδατάνθρακες ελάχιστη. Αποτελούν επίσης πλούσια πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, που όπως είναι γνωστό παίζουν θετικό ρόλο στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. 

Το γεύμα είναι πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνη C

Τα μύδια σε σχέση με το κρέας, έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και «φορτώνουν» το πιάτο μας με σίδηρο, που καλύπτει σχεδόν τις ημερήσιες ανάγκες μας (78%) και βιταμίνη Β12 (500%), συστατικά απαραίτητα για την αποφυγή της αναιμίας.

Η παρουσία της βιταμίνης C καθιστά τον σίδηρο άμεσα απορροφήσιμο, καθώς η ντομάτα, το κρεμμύδι και ο μαϊντανός είναι καλές πηγές της (η βιταμίνη είναι επίσης σημαντική για το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την υγεία του δέρματος).

Ποια η διατροφική αξία του πιάτου;

Το πιάτο παρέχει σημαντικό ποσοστό ψευδαργύρου (44%) και αρκετή ποσότητα σεληνίου (82%), μικροσυστατικά που προσδίδουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα.

Επιπρόσθετα, χαρακτηρίζεται από πλούσια περιεκτικότητά σε φυτικές ίνες, με τις γνωστές τους ευεργετικές επιδράσεις στη λειτουργία του εντέρου, στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση του σακχάρου- πιο συγκεκριμένα, προσφέρει το 90% των φυτικών ινών που χρειαζόμαστε καθημερινά. Ωστόσο, είναι «φορτωμένο» με αλάτι, οπότε συστήνεται η κατανάλωσή του με μέτρο από άτομα με υπέρταση.

Περιμένουμε να μας πείτε την άποψη σας για το πώς σας φάνηκε η ξεχωριστή συνταγή του σεφ μας Γιάννη Λουκάκου.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Νίκη Βουλγαράκη
Νίκη Βουλγαράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νίκη Βουλγαράκη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, με επιπλέον κατάρτιση στην Αθλητική Διατροφή και την Τροποποίηση Διατροφικής Συμπεριφοράς. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες διαιτολογικής υποστήριξης και διατροφικής διαπαιδαγώγησης.