Κρέας

Χοιρινό με κρεμμύδια, πατάτες και πράσινο μήλο

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Χοιρινό με κρεμμύδια, πατάτες και πράσινο μήλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αλατίζουμε το χοιρινό απ' όλες τις πλευρές.
  2. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό, μέχρι να αποκτήσει πολύ καλό χρώμα σε όλες τις πλευρές του.
  3. Αποσύρουμε σε ένα σκεύος.
  4. Πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα, την επαναφέρουμε στη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  5. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και σοτάρουμε, μέχρι να αποκτήσουν έντονο χρώμα και να μαλακώσουν.
  6. Επαναφέρουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τελείως όλα τα υγρά.
  7. Προσθέτουμε τον ζωμό και τη ρίγανη, αλατίζουμε, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι
  8. Μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο μάτι ή στον φούρνο στους 140° C, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό.
  9. Προσθέτουμε τις πατάτες, το μήλο και τις σταφίδες και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

60 γρ. ελαιόλαδο
1 kg. χοιρινό από λαιμό, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
700 γρ. κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες
300 γρ. κρασί λευκό
500 γρ. ζωμός κοτόπουλου
500 γρ. πατάτες, κομμένες σε μέτριο καρέ
150 γρ. πράσινο μήλο, τριμμένο
30 γρ. σταφίδες
10 γρ. ρίγανη ξερή
αλάτι

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
767,0
38%
Λιπαρά
25,4g
36%
Κορεσμένα λιπαρά
6,5g
33%
Σάκχαρα
14,6g
16%
Νάτριο
0,5g
19%
Φυτικές Ίνες
4,0g
17%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Βικτωρία Κονά
Βικτωρία Κονά Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Το "Χοιρινό με κρεμμύδια, πατάτες και πράσινο μήλο", αποτελεί ένα ολοκληρωμένο γεύμα, μιας και είναι πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Επίσης υπάρχει ένας πολύ θρεπτικός συνδυασμός κρεμμυδιού και μήλου, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και διαλυτές φυτικές ίνες.

Φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα φλαβονοειδή είναι ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά, τα οποία φαίνεται να δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Φυτικές ίνες και κορεσμός

Οι διαλυτές φυτικές ίνες από την άλλη, αυξάνουν τον κορεσμό του γεύματος και βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου του αίματος. Η μέθοδος μαγειρέματος του κρέατος, στην κατσαρόλα, είναι επίσης ο ιδανικός για να διατηρηθούν όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχονται σε αυτό, που έχουν σημαντικές επιδράσεις στις λειτουργίες του μεταβολισμού.

Κατανάλωση κόκκινου κρέατος με μέτρο

Το χοιρινό ωστόσο, εμπίπτει στην ομάδα του κόκκινου κρέατος, από την οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μεσογειακής διατροφής, θα πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα μόνο λίγες φορές το μήνα, ώστε να έχουμε μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία μας.

Μπορείτε λοιπόν να περιορίσετε την ποσότητα του χοιρινού, ώστε να αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος της παλάμης σας και να συνοδέψετε το πιάτο σας με μια φρέσκια σαλάτα, ώστε να αυξήσετε ακόμη περισσότερο την περιεκτικότητα φυτικών ινών του γεύματός σας!

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Βικτωρία Κονά
Βικτωρία Κονά Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc