Γλυκά

Σούπα από κεράσια με λάιμ και φιστίκι Αιγίνης

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Σούπα από κεράσια με λάιμ και φιστίκι Αιγίνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε τα κεράσια μαζί με το νερό και τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να μαλακώσουν τα κεράσια αλλά να κρατάνε στο δόντι.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα λάιμ και τη βανίλια.
  3. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μεμβράνη και αφήνουμε τα κεράσια να μαριναριστούν για 1 μέρα στο ψυγείο πριν τα σερβίρουμε.
  4. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο μαζί με το παγωτό βανίλια και τα φιστίκια Αιγίνης.
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

570 γρ. κεράσια, χωρίς κουκούτσια
180 γρ. νερό
90 γρ. ζάχαρη
10 γρ. χυμό λάιμ
5 γρ. ξύσμα λάιμ
2 γρ. βανίλια φυσική
4 μπάλες παγωτό βανίλια
40 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
547.5
27%
Λιπαρά
13g
19%
Κορεσμένα λιπαρά
3.5g
18%
Σάκχαρα
22.5g
25%
Νάτριο
0.1g
4%
Φυτικές Ίνες
4.2g
18%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Σταυρούλα Τσατραφίλη
Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η σούπα από κεράσια είναι ένα πολύ ωραίο, πρωτότυπο και εύκολο γλυκό. Μπορεί να καταναλωθεί ως επιδόρπιο ή ακόμη και σαν απογευματινό γλυκό, ιδιαίτερα την εποχή των κερασιών, δηλαδή από Μάιο μέχρι και μέσα καλοκαιριού. Είναι ένα θρεπτικό επιδόρπιο, ιδιαίτερα για τους μαθητές και τους φοιτητές κατά την εξεταστική τους, γιατί τα κεράσια μειώνουν την πνευματική κόπωση.

Διατροφική ανάλυση συνταγής

Αναλύοντας διατροφικά τη συνταγή, αξίζει να επικεντρωθούμε στα θετικά στοιχεία της.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, καλύπτοντας ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό που χρειάζεται ημερησίως ο ανθρώπινος οργανισμός. Έχει υψηλή περιεκτικότητα, σε πρωτεΐνη και καλή ποσότητα διαιτητικών ινών. Είναι πλούσιο στις βιταμίνες Β1, Β2, Β3 του συμπλέγματος Β, όπως και σε ασβέστιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.

Σίδηρος

Ο σίδηρος, που περιέχεται στη συνταγή, γίνεται ευκολότερα βιοδιαθέσιμος, λόγω της συνεργιστικής δράσης με τη βιταμίνη C από το lime.

Βιταμίνη Ε

Οι ανθοκυανίνες που περιέχουν τα κεράσια, αλλά και η βιταμίνη Ε των φυστικιών, έχει βρεθεί ότι έχουν αντικαρκινική δράση, ενώ τα κεράσια έχουν ινσουλινορυθμιστική δράση, βοηθώντας στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα κεράσια και στα φυστίκια Αιγίνης, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και οι φυτοστερόλες τους έρχονται να αντισταθμίσουν την αυξημένη χοληστερόλη της συνταγής.

Πλούσια σε λιπαρά

Είναι πλούσιο σε λιπαρά, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι κορεσμένα. Σε συνδυασμό με την υψηλή χοληστερόλη, το καθιστούν ένα επιδόρπιο ακατάλληλο για άτομα που ελέγχουν αυστηρά τη χοληστερίνη τους. Αν αφαιρεθεί το παγωτό και συνδυαστεί με γιαούρτι, τότε γίνεται καταλληλότερο.

Υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες, θα ήταν καλό να μετριαστεί η κατανάλωσή του από άτομα με διαβήτη, και να ενταχθεί στο διαιτολόγιό τους, σε συμφωνία με τον γιατρό και τον διαιτολόγο τους.

Ο τριπλός συνδυασμός κεράσια, φυστίκια Αιγίνης και lime δημιουργούν ένα γευστικό, αντικαρκινικό και αντιοξειδωτικό επιδόρπιο, κατάλληλο και για παιδιά.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Σταυρούλα Τσατραφίλη
Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (MSc). Παράλληλα είναι και Αισθητικός - Κοσμητολόγος. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο Ινστιτούτο και γραφείο της στη Μυτιλήνη και είναι επιστημονική συντάκτρια του medNutrition.