Διατροφή

9 λόγοι για να τρως λιπαρά

της Δήμητρας Μελαδάκη
09 Απριλίου 2015
17205 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
9 λόγοι για να τρως λιπαρά

«Αν δεν τρώω λιπαρά, δεν θα έχω στο σώμα μου λίπος, σωστά;»

Λάθος! Το ότι τρώει κάποιος λιπαρά, δεν σημαίνει ότι θα αυξήσει το λίπος του σώματός του. Αυτό το αποτέλεσμα θα προκύψει όταν η πρόσληψη ενέργειας είναι μεγαλύτερη από αυτή που «καίει» ο οργανισμός, από όπου κι αν προέρχεται αυτή η ενέργεια, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ή λίπαρά. Ιδιαίτερη σημασία βέβαια, έχει η επιλογή που κάνουμε σε λιπαρά, δηλαδή να προτιμούμε τα φυτικά από τα ζωικά.

Τα λιπαρά λοιπόν είναι απαραίτητα για τον οργανισμό καθώς:

  1. Είναι πηγή ενέργειας, πυκνότερη από τους υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη, άρα μπορούν να μας δώσουν με ευκολία τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα μας, για να φέρει σε πέρας όλες του τις λειτουργίες.
  2. Τα λιπαρά περιέχουν, αλλά και χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά και την απορρόφηση από τον οργανισμό των βιταμινών A,D, E και Κ, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του.
  3. Υπάρχουν κάποια λιπαρά οξέα, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως τα ω-3 και ω-6, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του, άρα πρέπει να τα προσλάβει από την τροφή. Η έλλειψή τους επιφέρει ξηρό δέρμα και μαλλιά.
  4. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης στα βρέφη εξαρτάται από τη λήψη λίπαρών μέσω της τροφής.
  5. Είναι μέρος του σώματός μας. Το σώμα του ανθρώπου περιβάλλεται από λίπος που προστατεύει τα όργανά του, ενώ από λιπαρά αποτελούνται οι κυτταρικές μεμβράνες και πολλές ορμόνες. Επιλέγοντας τα σωστά λιπαρά, βελτιώνετε την καρδιαγγειακή σας υγεία. Τα κορεσμένα και trans λιπαρά ενοχοποιούνται για την αύξηση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Αντιθέτως, σύμμαχος της υγείας μας είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, η φυτική μαργαρίνη και τα έλαια που περιέχονται στα ψάρια.
  6. Η σωστή επιλογή λιπαρών μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα.
  7. Αν στόχος σας είναι να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε το βάρος σας δεν πρέπει να ξεχνάτε τα καλά λιπαρά, καθώς η προσθήκη για παράδειγμα ελαιολάδου στη σαλάτα ή light φυτικής μαργαρίνης στη φρυγανιά, κάνει τα γεύματα περισσότερο χορταστικά.
  8. Αν τα λιπαρά που προσλαμβάνετε από τη διατροφή είναι πολύ λίγα, πιθανότατα κάτι άλλο στη διατροφή σας είναι πολύ. Δηλαδή, αν η πρόσληψη του λίπους μέσω της διατροφής σας είναι μικρή, η πρόσληψη κάποιου άλλου συστατικού, συνήθως υδατανθράκων, είναι πολύ μεγάλη. Η ανισορροπία αυτή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.
  9. Ας μην ξεχνάμε, ότι τα καλά λιπαρά δίνουν ευχάριστη γεύση και υφή στο φαγητό, γιατί να τα στερηθούμε;
Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.