Διατροφή

Ιχθυέλαια! Ένας σύμμαχος για την καρδιά και το μυαλό μας

της Γεωργίας Δανιά
02 Φεβρουαρίου 2016
26178 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kinito me trofes panw

Είναι τα ιχθυέλαια ωφέλιμα; 

Φυσικά! Από έρευνες έχει φανεί ότι προσφέρουν πολλά ευεργετικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η προστασία των αγγείων και της καρδιάς. Επίσης, είναι αναγκαία για την σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Για την Ιστορία…

Τα ιχθυέλαια είναι γνωστά από τα παλιά τα χρόνια, που οι γονείς έδιναν στα παιδιά τους μουρουνέλαιο για την καλύτερη ανάπτυξή τους. Αργότερα, αυτό αντικαταστάθηκε από συμπληρώματα σε μορφή καψουλών ή σταγόνων για την πιο εύκολη λήψη του καθώς η γεύση του μουρουνέλαιου δεν ήταν ιδιαίτερα ανεκτή.

Που τα συναντάμε;

  • σε λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, ο γαύρος, η σαρδέλα, η ρέγκα, η πέστροφα κ.λπ.
  • σε κάποια θαλασσινά

Ω-3 λιπαρά οξέα περιέχονται και σε άλλα τρόφιμα, πλην των ψαριών, όπως:

  • στο tofu (τυρί από γάλα σόγιας)
  • στους ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια
  • στα αυγά
  • σε φυτικά έλαια, όπως τα έλαια από καρπούς, από λιναρόσπορο και ελαιοκράμβη
  • στις μαλακιές μαργαρίνες

Είναι δύσκολο να γίνει καθημερινά ικανοποιητική και επαρκής λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, γι’ αυτό και πολλοί καταφεύγουν σε συμπληρώματα διατροφής 

Πως ωφελούν την υγεία;

  • Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, καθώς μειώνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων στο αίμα και έχουν δράση αντιθρομβωτική και αντιπηκτική.
  • Βοηθούν στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και στην εμφάνιση αρρυθμιών (αντιαρρυθμική δράση). Ιδιαιτέρως, μειώνουν τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, που αποτελεί τη συχνότερη καρδιακή αρρυθμία.
  • Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.
  • Είναι αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη και μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο απόφραξης των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων που είναι η αιτία των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η δράση τους είναι προστατευτική πιο πολύ για τα αποφρακτικά εγκεφαλικά επεισόδια που είναι και τα πιο συνήθη (80% των περιπτώσεων).
  • Είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου των ενηλίκων και των παιδιών και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
  • Παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της άνοιας και άλλων χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων.
  • Η συμπληρωματική χορήγησή τους θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμα και τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Η «επίσημη γραμμή» για τη λήψη ω-3 λιπαρών οξέων

Κανονικά η λήψη ω-3 λιπαρών οξέων θα πρέπει να γίνεται μέσω της διατροφής μας καταναλώνοντας πιο πολύ ψάρι μέσα στην εβδομάδα, ξηρούς καρπούς, εμπλουτισμένα τρόφιμα κ.λπ.  Αν όμως κάποιος αδυνατεί να λάβει την ποσότητα που χρειάζεται, η λήψη συμπληρωμάτων θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και μόνο έπειτα από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό μας.

ixthuelaia in

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Constant J. The role of eggs, margarines and fish oils in the nutritional management of coronary artery disease and strokes. Keio J Med. 2004; 53: 131-36.

Harper CR, Jacobson TA. Beyond the Mediterranean diet: the role of omega-3 Fatty acids in the prevention of coronary heart disease. Prev Cardiol. 2003; 6: 136-46.

Mozaffarian D, Psaty BM, Rimm EB, Lemaitre RN, Burke GL, Lyles MF, Lefkowitz D, Siscovick DS. Fish intake and risk of incident atrial fibrillation. 2004; 110: 368-73.

He K, Rimm EB, Merchant A, Rosner BA, Stampfer MJ, Willett WC, Ascherio A. Fish consumption and risk of stroke in men. 2002; 288: 3130-6.

Swenne I, Rosling A, Tengblad S, Vessby B. Omega-3 polyunsaturated essential fatty acids are associated with depression in adolescents with eating disorders and weight loss. Acta Paediatr. 2011 Dec; 100(12):1610-5.

Stathopoulos P, Kyrozis A, Psaltopoulou T. Diet and dementia: The epidemiological approach. Arch Hellen Med. 2009; 26(2): 160-178

Γεωργία Δανιά
Γεωργία Δανιά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος