Ισχύουν όλα όσα έχετε ακούσει για το στιγμιαίο καφέ ή μήπως υπάρχουν και μυθοπλασίες γύρω από το όνομά του;
Είναι γεγονός, πως όταν γνωρίσουμε τη διαδικασία παρασκευής ενός προϊόντος, από την αρχή μέχρι να φτάσει σε εμάς, είμαστε πιο σίγουροι για το τι καταναλώνουμε. Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να μην έχει ιστορία εκατοντάδων χρόνων, όπως άλλα είδη καφέ, σίγουρα όμως έχει κατακτήσει τις καρδιές μας, μιας και αποτελεί καθημερινή μας συνήθεια. Η ευκολία στην παρασκευή του όποτε τον θελήσουμε χωρίς να χρειάζεται κάποιου είδους μηχανή, τον καθιστά μια απο τις πρώτες μας επιλογές.
Πόσα από αυτά βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα;
Σίγουρα ακούγονται αρκετά γύρω από το όνομά του, την προέλευσή του, αλλά και την επεξεργασία του. Στο infographic που ακολουθεί θα μάθετε όλη την αλήθεια. Θα ταξιδέψετε πίσω στον χρόνο, θα δείτε την πορεία του στιγμιαίου καφέ από τον καρπό μέχρι το ποτήρι και τέλος θα ανακαλύψετε όλα τα οφέλη που προσφέρει για την ανθρώπινη υγεία.
Στόχος μας είναι να γνωρίσετε τις ρίζες αλλά... και τον καρπό της ιστορίας μιας καθημερινής συντροφιάς που σερβίρεται ζεστή ή κρύα!Είστε έτοιμοι να έλθετε μαζί μας σε ένα ταξίδι στην ιστορία του καφέ, που μπορεί να μην είναι πολύ πίσω στο χρόνο, αλλά ξεκινά από την Ελβετία του 1938;
Γυρνώντας πίσω στο χρόνο
Εφευρέθηκε το 1901 από τον Ιάπωνα Σατόρι Κάτο (Satori Kato), επιστήμονα που δούλευε στο Σικάγο των ΗΠΑ. Την 1η Απριλίου 1938 ο στιγμιαίος καφές παρουσιάστηκε στο εμπόριο από την ελβετική εταιρία Νεστλέ (Nestlé) .
Το 1957 στη ΔΕΘ, στο περίπτερο της Nestlé, ένας εργαζόμενος είχε μια ιδέα: Ανακάτεψε στο σέικερ, στιγμιαίο καφέ με κρύο νερό. Έτσι «γεννήθηκε» ο κρύος στιγμιαίος καφές.
Ένα 100% φυσικό προϊόν
Η φύση μας δίνει τα καφεόδεντρα και εκείνα, τον καρπό τους.
Μέθοδος Παραγωγής: Από το καρπό στο ποτήρι
Συλλογή
Χρειάζονται 9 μήνες για να ωριμάσει ο καρπός του καφεόδεντρου και να συλλεχθεί σε μορφή που μοιάζει με κεράσι.
Επιλογή των κόκκων
Ο καρπός αποφλοιώνεται και προκύπτουν οι πράσινοι κόκκοι καφέ. Στη συνέχεια, ταξινομούνται και ελέγχονται για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του τελικού προϊόντος.
Χαρμάνι
Ο συνδυασμός των κατάλληλων ποικιλιών είναι καθοριστική για την τελική γεύση, το άρωμα και την ποιοτική σταθερότητα του καφέ.
Καβούρδισμα: Η θερμοκρασία και διάρκεια του καβουρδίσματος προσδιορίζουν επιπλέον τη γεύση και το άρωμα του καφέ.
Άλεση: Ο καβουρδισμένος καφές αλέθεται σταδιακά για να αποκτήσει το κατάλληλο μέγεθος κόκκων.
Φιλτράρισμα
Ο καφές περνά από ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα που κρατούν το κατακάθι. Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο έως ότου αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι.
Βρασμός
Μετά το φιλτράρισμα, ο καφές βράζεται σε νερό και στη συνέχεια αφυδατώνεται για να προκύψει ο στιγμιαίος καφές όπως τον γνωρίζουμε.
Ποτήρι
Τελικά φτάνει στο ποτήρι μας μόνο η “καρδιά” του κόκκου καφέ, από το καφεόδεντρο.
Ποια είναι τα ποσοστά κατανάλωσης καφέ;
Ο στιγμιαίος καφές καλύπτει το 21% της εγχώριας κατανάλωσης
Καφές και Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει ο καφές είναι το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και οι μελανοϊδίνες, της ομάδας των πολυφαινολών.
Τα ανιοξειδωτικά
- Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, τα όργανα και την επιδερμίδα.
- Θωρακίζουν τον οργανισμό έναντι του οξειδωτικού στρες και προβλήματα υγείας όπως τα καρδιαγγειακά.
1 μερίδα (2g) στιγμιαίου καφέ περιέχει 430mg αντιοξειδωτικών και η αντιοξειδωτική του ικανότητα είναι έως και 28 φορές μεγαλύτερη από του κρασιού
Καφές & Θερμιδική αξία
Ο στιγμιαίος καφές αποδίδει 2 θερμίδες/φλιτζάνι
Υλικά | Θερμίδες |
Ζάχαρη | +20-60 |
Γάλα | +20 |
Σιρόπι | +40 |
1 μπάλα παγωτό | +190 |
Σφηνάκι ποτό | +40 - 65 |
Πνευματική εγρήγορση – Εγκέφαλος
Η καφεΐνη είναι μια φυσική ουσία που αποτελεί ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος!
- Βελτιώνει την πνευματική εγρήγορση.
- Υπάρχουν ερευνητικές αναφορές για την θετική επίδραση στη μνήμη (Hameleers PA et al, 2000; Ryan L et al, 2002; Koppelstaetter F et al, 2008).
- Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ μετά το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα συγκέντρωσης στην εργασία (Smith AP et al, 1990).
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Είδος καφέ ανά μερίδα | Περιεκτικότητα σε καφεΐνη |
Καφές φίλτρου (~200ml) | 115-175mg |
Στιγμιαίος καφές (~200ml) | 65-100mg |
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml) | 2-3mg |
Ελληνικός καφές (50ml) | 40mg |
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml) | 0-1mg |
Εσπρέσο (30ml) | 0-40mg |
Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org
Η ασφαλής ημερήσια πρόσληψη είναι 400mg για τους ενήλικες, δηλαδή 4-6 ποτήρια (200 ml) στιγμιαίου καφέ! [Institute for Scientific Research on Coffee. 2013] Θα πρέπει να συνυπολογίσετε σε αυτό όμως και άλλες πηγές καφεΐνης όπως από τη σοκολάτα, άλλα αφεψήματα όπως τσάι, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά.
Τι γίνεται με την ενυδάτωση;
Η συστηνόμενη ημερήσια πρόσληψη υγρών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) είναι 2lt για τις γυναίκες και 2,5lt για τους άνδρες. Αυτή η ποσότητα μεταβάλλεται αναλόγως την ηλικία, το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα.
1 κούπα στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 150ml νερό, το οποίο αντιστοιχεί στο 10% της τυπικά συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νερού.
Τα καφεϊνούχα ροφήματα, συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού εξίσου με τα μη καφεϊνούχα! EFSA
Ανακαλύψτε λοιπόν τη δική σας «μαγική στιγμή»... πιείτε ένα στιγμιαίο καφέ!