Διατροφή

Ο σολομός της...καρδιάς σας!

της Όλγας Κακουλίδη
25 Μαΐου 2015
19032 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Ο σολομός της...καρδιάς σας!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μία πλήρης θρεπτικά συνταγή που αποτελείται από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά. Ένα πιάτο που θα αφήσει ικανοποιημένους τους γευστικούς σας κάλυκες αλλά και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους σας.

Είναι πολύ σημαντικό σε μια συνταγή εκτός από τη γεύση, την ώρα προετοιμασίας και το οικονομικό κόστος, να προσέχουμε και τη διατροφική της αξία. Αν λοιπόν επιλέξετε να φτιάξετε αυτό το πιάτο τότε σίγουρα η θρεπτική αξία είναι κάτι που δεν θα πρέπει να σας απασχολεί. Από την ανάλυσή της έδειξε πως αποτελεί καλό «σύμμαχο για την καρδιά».

Ποια η ευεργητική δράση του μπρόκολου;

Το μπρόκολο είναι γνωστό και για την καρδιοπροστατευτική και για αντικαρκινική δράση εξαιτίας της πλούσιας περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι είναι πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν τα άτομα με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και συγκεκριμένα καρκίνου του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα.

Ως μέλος της οικογένειας των σταυρανθών, προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τέλος, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ενώ αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.

Διατροφική αξία του σολομού

Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά τα οποία και αυτά έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Είναι πλούσιο στις βιταμίνες Α, Β12 & D όπως επίσης είναι σημαντική πηγή φωσφόρου, καλίου, σελήνιου, μαγγάνιου και ψευδάργυρου.

Η βιταμίνη D συμμετέχει στη σωστή ανάπτυξη των οστών και βοηθά την καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό. Η βιταμίνη Β3 είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων. Έρευνες δείχνουν πως η βιταμίνη αυτή προστατεύει των εγκέφαλο από εκφυλιστικές παθήσεις όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ. Επίσης ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, το σελήνιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αντιγηραντικές ιδιότητες. Τέλος, βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μακαρόνια, πλούσια πηγή υδατανθράκων

Τα μακαρόνια τα οποία είναι πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, σίδηρο (βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης), σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό), ασβέστιο (ενδυνάμωση οστών), φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Θιαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη, φολικό οξύ), ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την λειτουργιά του εντέρου και δημιουργούν και πρώιμο κορεσμό.

Το σκόρδο μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών

Τέλος, το σκόρδο μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω της αλλινάση, ένα ένζυμο που έχει αντιθρομβωτική δράση και μπορεί να περιορίσει τις θρομβώσεις στο αίμα και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Χρήσιμο tip!

Για να λάβετε όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα ιχνοστοιχεία, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ζυμαρικά ολικής τα οποία είναι ακατέργαστα και σας παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά του σίτου.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 πακέτο (500γρ.) σπαγγέτι
  • 400γρ. φιλέτο φρέσκου σολομού
  • 1 μπουκέτο μπρόκολο (περίπου 200γρ.)
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
  • ½ φλιτζάνι κρέμα μαγειρικής με 3% λιπαρά
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 σφηνάκι βότκα
  • 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ξεχωρίστε τις άκρες από το μπρόκολο, ξεπλύντε τις και ρίξτε τις σε αλατισμένο νερό που βράζει για 2-3 λεπτά και στραγγίστε.
  2. Κόψτε το φιλέτο του σολομού σε μικρότερα κομμάτια. Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το σκόρδο, τα κομμάτια του σολομού και το ξύσμα του λεμονιού
  3. Αλατίστε, σβήστε με την βότκα και προσθέστε την κρέμα μαγειρικής, το βρασμένο μπρόκολο και τον άνηθο.
  4. Αφήστε την σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά, προσέχοντας να μη πάρει βράση.
  5. Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, στραγγίστε τα, ανακατέψτε με την σάλτσα και σερβίρετε με αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Όλγα Κακουλίδη
Όλγα Κακουλίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος