Συστάσεις Διατροφής

Γλυκαντικές: Τα όρια ασφαλείας

25 Οκτωβρίου 2012
15987 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γλυκαντικές: Τα όρια ασφαλείας

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα υποκατάστατα της ζάχαρης γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλή. Οι άνθρωποι επιλέγουν τρόφιμα με τεχνητές γλυκαντικές ύλες ή τις προσθέτουν στα ροφήματά τους στη θέση της ζάχαρης για να έχουν τη γλυκιά γεύση χωρίς τις ανεπιθύμητες θερμίδες. Ποια είναι όμως η ποσότητα που μπορεί να καταναλώνει κανείς καθημερινά; Υπάρχουν όρια ασφαλείας για την κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών; Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, Μαρία Ζερβού, λύνει όλες μας τις απορίες.

Οι ποσότητες των γλυκαντικών υλών που έχουν καθοριστεί ως ανώτατα επίπεδα ασφαλούς κατανάλωσης, είναι τόσο μεγάλες, που ουσιαστικά είναι πολύ δύσκολο, να τις καταναλώσει κάποιος άνθρωπος σε καθημερινή βάση και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ασπαρτάμη. Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αναφέρει ως τιμή Αποδεκτής Ημερησίας Πρόσληψης (δηλαδή την ποσότητα που μπορεί να καταναλώνει κάποιος κάθε μέρα, για όλη τη διάρκεια της ζωής του, χωρίς κανένα κίνδυνο για την υγεία του) τα 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Για να καταναλώσει ένας μέσος ενήλικας αυτήν την ποσότητα ασπαρτάμης, θα πρέπει να καταναλώσει πάνω από 80 δισκία γλυκαντικού με χαμηλές θερμίδες μέσα σε μια μέρα. Παρακάτω παρατίθενται τα αντίστοιχα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, δηλαδή οι τιμές Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόληψης (ADI) και για τις υπόλοιπες ύλες έντονης γλυκύτητας, όπως τις καθορίζουν οι επίσημοι επιστημονικοί φορείς:

Γλυκαντικές ύλες ADI [mg/Kg σωματικού βάρους/ ημέρα]

  • Ακετοσουλφαμικό Κ 9
  • Ασπαρτάμη 40
  • Κυκλαμικό 7
  • Σακχαρίνη 5
  • Σουκραλόζη 15
  • Στέβια 4
Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.