Συστάσεις Διατροφής

Μάθετε τα πάντα για το κοτόπουλο

05 Ιανουαρίου 2017
24555 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kotopoulo sto fourno

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το κοτόπουλο μπαίνει συχνά στο σπίτι μας και δικαίως! Όχι μόνο γιατί είναι ένα είδος κρέατος με χαμηλό κόστος, αλλά κυρίως γιατί είναι μια εξαιρετική διατροφική επιλογή. Μάλιστα, σε μερικά χρόνια από σήμερα θα μιλάμε για την παγκόσμια κυριαρχία του!

Ωστόσο δεν παύει να είναι κρέας, άρα είναι το ίδιο ένοχο όσο και το κόκκινο κρέας; Πόσο συχνά μπορούμε να το τρώμε; Ποιο κοτόπουλο είναι καλό να επιλέγουμε; Αυτά και άλλα πολλά, συζητήσαμε με την Φωτεινή Γεωργίου, στην εκπομπή «Υγεία πάνω από όλα» στον ΑΝΤ-1, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου.

Σκιαγραφήσαμε το κοτόπουλο, καθότι σαν τροφή έχει μια ιδιαιτερότητα: όλα τα μέρη του δεν είναι ισότιμα αναφορικά με την περιεκτικότητά τους σε λίπος, άρα και σε θερμίδες, και για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε το στήθος του και εφόσον έχουμε αφαιρέσει την πέτσα.

Απαντήσαμε στην ερώτηση κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής ή συμβατικό; Ένα κοτόπουλο που ζει ελεύθερα ικανοποιεί το ίδιο ελεύθερα την ανάγκη του για σίτιση και για κίνηση, συγκριτικά με ένα κοτόπουλο που σιτίζεται εντατικά σε ένα πτηνοτροφείο. Εύλογα λοιπόν υπερέχει διατροφικά, χωρίς ωστόσο να υποτιμούμε τα κοτόπουλα εκτροφείου: είναι σε χαμηλότερη τιμή και πρέπει να ικανοποιήσουν μεγαλύτερη ζήτηση από τους καταναλωτές.

Τέλος παρουσιάσαμε διαφορετικούς τρόπους, από τους συνηθισμένους, μαγειρέματος του κοτόπουλου. Κοτόπουλο με μπάμιες, κοτόπουλο ψητό με κουρκουμά, κόλιανδρο και δίκταμο!

Ιωάννα Κατσαρόλη
Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».