Συστάσεις Διατροφής

Γλυκιά γεύση: βιολογική ανάγκη αλλά με μέτρο και ποιοτική επιλογή

της Δήμητρας Μελαδάκη
03 Φεβρουαρίου 2016
28917 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
meli

Photo source: www.bigstockphoto.com

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, γενετικά είμαστε προδιατεθειμένοι να προτιμούμε τη γλυκιά γεύση όπως φαίνεται από έρευνες σε νεογέννητα. Η προτίμησή μας όμως αυτή εντείνεται από φυσιολογικούς παράγοντες: διακυμάνσεις στις ορμόνες, ελαφριές υπογλυκαιμίες, για παράδειγμα μετά από ένα μεσημεριανό ύπνο και άλλα.

Ας μην ξεχνάμε όμως και τους ψυχολογικούς παράγοντες που μας κάνουν να ζητάμε τη γλυκιά γεύση. Μεγάλη μερίδα του πλυθυσμού χρησιμοποιούν τα γλυκά σαν comfort food, το τρόφιμο δηλαδή που θα προτιμήσουν να καταναλώσουν όταν νιώθουν άκεφοι, κουρασμένοι, στρεσαρισμένοι ή για να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους. Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε τη συνέντευξή μου στο medNutrition.

Τα γλυκά μας αρέσουν και επιθυμούμε να τα έχουμε στη διατροφή μας, αλλά δεν θα πάρουμε βάρος αν τα καταναλώνουμε; Όχι, απαραίτητα, αρκεί να μην διαταράξουν το ισοζύγιο της ενέργειας, την ισορροπία δηλαδή μεταξύ της ενέργειας που τρώμε και αυτής που καίμε, ισορροπία που κρατάει τελικά τα βάρος μας σταθερό. Τα γλυκά δυστυχώς έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, μικρό όγκο αλλά πολλές θερμίδες, και έτσι εύκολα μας "ξεγελούν" και υπερκαταναλώνουμε με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το ισοζύγιο ενέργειας και να παίρνουμε βάρος.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι τα γλυκά δεν έχουν θέση σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Μπορώ να καταναλώνω γλυκά όταν προσέχω το βάρος και τη διατροφή μου αρκεί αυτό να γίνεται με μέτρο και ποιοτική επιλογή. Να έχω όριο δηλαδή στο πόσο και πόσο συχνά θα φάω γλυκό, αλλά και να κάνω επιλογές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Και εδώ έρχονται μερικά από τα γλυκά της ελληνικής παράδοσης:

  • Γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες: μικρή μερίδα σερβιρίσματος, καθόλου λίπος
  • Υποβρύχιο: αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές δράσεις μαστίχας Χίου
  • Γλυκά με βάση το γάλα (ρυζόγαλο, κρέμα κτλ): πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, χορταστικά σνακ
  • Παστέλια με σουσάμι ή ξηρούς καρπούς: πλούσια σε καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, εύκολο και θρεπτικό σνακ
  • Χαλβάς με ταχίνι: πηγή καλών λιπαρών και αντιοξειδωτικών, προσοχή στην ενεργειακή πυκνότητα
  • Χαλβάς με σιμιγδάλι: προτίμηση σε παρασκευή με ελαιόλαδο, προσοχή στην προσθήκη ζάχαρης
  • Σφακιανές πίτες με μυζήθρα και μέλι: χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, υψηλός κορεσμός, ιδανικό και για πρωινό ή ελαφρύ βραδινό.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την παρουσίαση

Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.