Κουζίνα

Μύκονος: Κοσμοπολίτισσα και...ανεμοδαρμένη

του Γεράσιμου Κλαουδάτου
11 Αυγούστου 2015
18756 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Μύκονος: Κοσμοπολίτισσα και...ανεμοδαρμένη

Η Μύκονος αποτελεί ένα από τους κορυφαίους ελληνικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς και σύμφωνα με το CNN, την ελληνική απάντηση στην Ίμπιζα, το Ισπανικό νησί, που αποκαλείται Μέκκα της Διασκέδασης... Όπως αρμόζει σε ένα γνήσιο Kυκλαδονήσι, στη Μύκονο δεν κυριαρχεί το πράσινοτης βλάστησης. Το μπλε και το άσπρο, ωστόσο, εναλλάσσονται αρμονικά στο μάτι του επισκέπτη και σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους που κυριαρχούν συχνά στο νησί, χαρίζουν μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας.

Μπορεί η Μύκονος να είναι γνωστή για την έντονη νυχτερινή της ζωή, δεν παύει όμως να προσφέρει ευκαιρίες για ξεκούραση και ήσυχες διακοπές σε όσους το αναζητούν. Από τις πολύβουες παραλίες της Ψαρούς και του super paradise έως τις ήσυχες παραλίες του Αγ. Σώστη και του Ορνού, οι απάνεμες και αμμουδερές παραλίες του νησιού συναρπάζουν. Αν το επισκεφτείτε μην παραλείψετε να πάτε στην παραλία του Πανόρμου, της Ελιάς και του Καλού Λιβαδιού. Αν πάλι είστε λάτρης των water sports στον Κόρφο και την Φτελιά θα βρείτε τις ιδανικές συνθήκες για kite και windsurfing αντίστοιχα.

Η Χώρα της Μυκόνου αποτελεί μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων. Από τα Ματογιάννια, στον Γιαλό και την Μικρή Βενετία, χαθείτε στα δαιδαλώδη σοκάκια της, ανεβείτε έως τους Μύλους για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και την εξαιρετική θέα και βέβαια φωτογραφηθείτε στην Παναγιά την Παραπορτιανή, το κατάλευκο ξωκλήσι, σήμα κατατεθέν του νησιού. Επισκεφθείτε ακόμα την Άνω Μερά, έναν ακόμα οικισμό του νησιού και δειπνήστε σε ένα από τα πολλά ταβερνάκια που θα βρείτε στην κεντρική πλατεία.

Τι πρέπει να δοκιμάσω όταν επισκεφθώ την Μύκονο;

Γαστρονομικά, η Μύκονος είναι γνωστή κυρίως για την λούζα της, ένα αλλαντικό που δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε πριν φύγετε από το νησί. Ακόμα, το μοναδικόλουκάνικο Μυκόνου, η παραδοσιακή κρεμμυδόπιττα και η κοπανιστή συνθέτουν έναμοναδικό μωσαϊκό γεύσεων που εκπλήσσουν ευχάριστα τον επισκέπτη.

Οι Μυκονιάτες χρησιμοποιούν πολύ το χοιρινό στους παραδοσιακούς μεζέδες τους και κάθε Δεκέμβρη γιορτάζουν τα "Χοιροσφάγια", μια γιορτή κατά την οποία σφάζουν τουςχοίρους που έθρεφαν όλο το χρόνο και αφήνουν το κρέας να στεγνώσει με τη βοήθεια των δυνατών χειμερινών βοριάδων.

Λούζα: Ψημένη από τους Μυκονιάτικους Βοριάδες!

Για να φτιαχεί η λούζα, το πρώτο βήμα είναι να αφαιρεθεί το "μάτι της μπριζόλας" ή αλλιώς το κόντρα φιλέτο του χοιρινού. Αφού το κομμάτι απονευρωθεί, αφήνεται μια ολόκληρη ημέρα σε χοντρό αλάτι. Αφού πλυθεί καλά, το κρέας ανακατεύεται με μπαχαρικά όπως το πιπέρι, το θρούμπι και η ρίγανη και περνάτε σε μοσχαρίσιο έντερο. Εν συνεχεία αφήνεται για 20 ημέρες στον αέρα για να "ψηθεί"... Οι δυνατοί βοριάδες που επικρατούν στο νησί λέγεται πως βοηθούν για να είναι γρηγορότερα έτοιμος ο εκλεκτός μεζές.

Λουκάνικο Μυκόνου: Πειρασμός με προέλευση!

Για την παρασκευή του συγκεκριμένου λουκάνικου χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς από διαφορετικά μέρη του ζώου, σε συγκεκριμένες αναλογίες, ο οποίος περνιέται ωστόσο από χοντρό κόσκινο. Χρησιμοποιούνται και εδώ μπαχαρικά, όπως το θρούμπι, η ρίγανη το και το πιπέρι και αφού όλα αυτά ζυμωθούν μεταξύ τους, το μίγμα περνιέται σε χοιρινό έντερο. Το λουκάνικο πλέκεται και τρυπιέται με βελόνα για να "ψηθεί".

Κοπανιστή Μυκόνου: Η πικάντικη της παρέας!

Η κοπανιστή είναι ένα μαλακό τυρί, προϊόν ζύμωσης με ιδιαίτερα πικάντικη γεύση. Συνοδεύει άριστα την μπύρα ή το ούζο ενώ έχει αναγνωρισθεί επίσημα και ως προϊόν ονομασίας προέλευσης. Στην Μύκονο παράγονται και άλλα τυριά όπως το ξινότυρο και η τυροβολιά!

Κρεμμυδόπιττα: Παραδοσιακή και διαφορετική!

Η διαφορά της μυκονιάτικης κρεμμυδόπιττας από άλλες στην υπόλοιπη Ελλάδα έγκειται πρώτα απ'όλα στο τυρί το οποίο χρησιμοποιείται. Έτσι, οι Μυκονιάτες χρησιμοποιούν την τυροβολιά, ένα μυκονιάτικο τυρί που σπάνια συναντάς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι παλαιοί Μυκονιάτες προσέθεταν και 2 κομμάτια χοιρινού λίπους στην πίττα για να είναι ακόμη πιο νόστιμη.

Γεράσιμος Κλαουδάτος
Γεράσιμος Κλαουδάτος Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.