Διατροφή

Πρωινό το λέτε σεις αυτό; Γιατί εμείς εδώ το λέμε βδομαδιάτικο...

20 Οκτωβρίου 2013
11652 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
skhnh apo thn ellhnikh tainia h theia apo to sikago

Photo source: www.dailymotion.com

Ο Μίμης Φωτόπουλος στην ταινία «Ο Φανούρης και το σόι του» (1957), σχολιάζει το Αμερικάνικο πρωινό. Θεωρεί ότι το πρωινό αυτό είναι τόσο μεγάλο που ισοδυναμεί με μίας εβδομάδας φαγητό των Ελλήνων. Οι Έλληνες δεν είχαν ούτε την πολυτέλεια του χρόνου, ούτε την οικονομική δυνατότητα να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωινού, μας λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Δημήτρης Μπερτζελέτος.. Όμως χρειάζεται να έχει κανείς μεγάλες οικονομικές δυνατότητες για να τρώει σήμερα πρωινό;

Πρωινό, ένα γεύμα πολύ σπουδαίο, κάτι που κατ’ επανάληψη έχει διατυπωθεί! Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στο ημερήσιο μας μενού, βοηθώντας στην ισορροπία, στην κάλυψη των αναγκών και στην ενεργητικότητα μας (εργασία, σχολείο).

Στην Ελλάδα το πρωινό γεύμα συνήθως δεν είναι πολύ πλούσιο. Σίγουρα τις τελευταίες δεκαετίες όμως η κατάσταση στη συχνότητα και στη λήψη πρωινού έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας.

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν πολλά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας (5-6) ακολουθούν διατροφή με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος. Γενικά, η παρουσία πρωινού υποδηλώνει ότι όσοι το λαμβάνουν καθημερινά έχουν ταυτόχρονα υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες.  

Η σπουδαιότητα του πρωινού γεύματος έγκειται στο ότι το λαμβάνουμε ..πρωί

Το ότι μετά το πρωινό ξύπνημα συνήθως πάμε στην εργασία μας, στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο, καθιστά αυτόματα το πρωινό γεύμα σε πολύ σημαντικό. Χρειαζόμαστε ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στη σωματική και πνευματική άσκηση που απαιτείται. Ε λοιπόν το πρωινό γεύμα έρχεται για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες σημαντικές για την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθημερινών υποχρεώσεων μας.

Μελέτες δείχνουν ότι ένα καλό  πρωινό γεύμα διεγείρει τη μνήμη. Σε σχολεία των ΗΠΑ μαθητές που ελάμβαναν πρωινό γεύμα είχαν περίπου 20% καλύτερες επιδόσεις από αυτούς που δεν έπαιρναν.

Το πρωινό γεύμα εφόσον σχεδιάζεται σωστά (φρούτα, χυμοί, γάλα, τυρί, αρτοσκευάσματα κα) παρέχει ένα μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας σε θρεπτικά συστατικά!

Αν δεν πεινάτε το πρωί, τότε πάρτε μαζί σας το γεύμα και καταναλώστε το στην εργασία σας. Πάρτε comfort τρόφιμα (αρτοσκευάσματα, τυρί, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα κα) που μπορούν να αποθηκεύονται στην τσάντα, το ράφι, το συρτάρι του γραφείου σας. Τρώμε πρωινό δε σημαίνει το παρακάνουμε σε θερμίδες. Προσοχή στα λιπαρά γλυκά, στα κρουασάν, στα υπερμεγέθη ροφήματα σοκολάτας. Επειδή είμαστε πάνω από 6 ώρες νηστικοί, η παρουσία θερμιδικά πυκνών τροφίμων μπορεί να μας παρασύρει σε υπερφαγία!

Τη δική του εκδοχή στο πρωινό γεύμα είχε δώσει ένας καλός μας φίλος Τριπολίτης ο Βασίλης Αναστόπουλος (ο Χαλαρός,Mobile bar Τρίπολη) όπου υποδυόμενος το μικρό αγόρι στην ταινία «Θέμα συνειδήσεως» (1973) ζήτησε του Ν. Κούρκουλου να φάει το πρωινό του πριν πλυθεί για να ξυπνήσει καλύτερα!

Αυγά και πρωινό

Ο μύθος ότι τα αυγά είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος παράγοντας για την αύξηση της χοληστερόλης έχει καταρριφθεί. Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Γενικά η πρωτεΐνη συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού στον άνθρωπο. Οπότε, όπως δείχνουν και μελέτες πλέον η κατανάλωση αυγών στο πρωινό γεύμα βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης αποφασιστικά για το υπόλοιπο της ημέρας. Αποτελούν λοιπόν πολύ καλή επιλογή για πρωινό γεύμα σε όσους θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους.

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"