Lifestyle

Οδοιπορικό στην Ισλανδία : Γαστρονομικός Οδηγός (και όχι μόνο..)

27 Απριλίου 2017
41769 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
odoiporiko stin islandia gastronomikos odigos

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είχα την τύχη και την ευκαιρία, τον Μάρτη του 2017, να πραγματοποιήσω ένα ταξίδι που το ονειρεύομαι σχεδόν 20 χρόνια. Ένα ταξίδι από αυτά που θα 'λεγε κανείς χαρακτηρίζονται ως ταξίδια-εμπειρίες ζωής. Θα μοιραστώ μαζί σας το οδοιπορικό αυτό στην Χώρα Των Πάγων, με κεντρικό άξονα τις διατροφικές ιδιαιτερότητες και τις εκπλήξεις της χώρας αυτής. Φύγαμε για Ισλανδία λοιπόν, που βρίσκεται λίγο νοτιότερα από τον Βόρειο Πόλο και που η μοναδική και άγρια ομορφιά της, είναι απλά με μια λέξη, Συγκλονιστική! Οι φωτογραφίες που θα ντύσουν το άρθρο αυτό, είναι από το προσωπικό μου άλμπουμ. Ακολουθείστε με..

Η Ισλανδία είναι η πλησιέστερη χώρα στην Ευρώπη, όπου θα έχει κάποιος την ευκαιρία να δει από κοντά τα μεγάλα θηλαστικά ψάρια του ωκεανού εν δράση, δηλαδή όρκες και φυσικά φάλαινες. Το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βρεις ένα διαθέσιμο να σε ξεναγήσει παγοθραυστικό. Από εκεί κι έπειτα θα πρέπει να φροντίσεις να εξοπλιστείς, υποχρεωτικά με ισοθερμική αδιάβροχη στολή για να σε προστατεύσει από το πολικό ψύχος της περιοδείας ανάμεσα στα παγόβουνα, και προαιρετικά με την φωτογραφική σου μηχανή.

01 iceland zwa wkeanos

Τέλος, απλά ευχήσου να 'ναι η τύχη με το μέρος σου και η θαλάσσια πανίδα του Βόρειου Ατλαντικού να σε αποζημιώσει με την εμφάνιση και την δραστηριότητά της. Εγώ επέλεξα για την εκδρομή αυτή μια σχετικά ηλιόλουστη μέρα, εξοπλίστηκα με όλα τα παραπάνω και ήμουν τυχερή!

Πέρα από την καταπληκτική εμπειρία στον ωκεανό, το Reykjavik είναι μια πρωτεύουσα που έχει πολλά να μάθει και να προσφέρει στον επισκέπτη του. Αραιοκατοικημένο και γραφικό, σαν ένα μεγάλο ψαροχώρι των 220.000 κατοίκων, εκτεθειμένο στον πολικό ήλιο που 'ναι όλη μέρα ιδιαίτερα χαμηλά και παρ' όλες τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον άστατο καιρό (δεν υπήρχε μέρα που να μην χιονίσει!), είναι μια πόλη ευτυχισμένων κατοίκων και ευτυχισμένων τουριστών.

02 xaroumenoi katoikoi touristes iceland

Ισλανδική μπύρα

Απ' τα πρώτα αλκοολούχα ποτά που θα συναντήσεις και θα πρέπει να δοκιμάσεις, είναι η Ισλανδική μπύρα. Η μπύρα, όπως άλλωστε τα πάντα στην ζωή, είναι θέμα γούστου. Προτείνω να τις δοκιμάσετε όλες όσες σας συστήσουν στις pubs, εξάλλου θα σας προωθήσουν μόνο εγχώριες μπύρες. Αλλά αν στα πλαίσια του γαστρονομικού οδηγού πρέπει να συστήσω μια εξ' αυτών, τότε αυτή είναι η βραβευμένη Ισλανδική μπύρα GULL.

03 islandikh mpura gull

«Το τερπνόν μετά του ωφελίμου»

Έτσι λέει η παροιμία και για να το λέει, κάτι θα ξέρει! Το ιδανικό ταίρι άλλωστε της μπύρας, είναι κάτι να τσιμπήσεις! Αλλά ας κάνω μια παρένθεση πρώτα: από την πρώτη στιγμή που θα προσγειωθείς στην Ισλανδία, θα μάθεις σίγουρα ένα πράγμα, ότι στην χώρα αυτή τα πάντα είναι πάρα πολύ ακριβά. Η Ισλανδία στην επίσημη παγκόσμια κατάταξη είναι η 4η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο και αυτό αν μη τί άλλο, είναι κάτι που δεν κρύβεται! Το νόμισμά της είναι η Ισλανδική κορώνα ISK . Τα πάντα εκεί, με χονδρικούς υπολογισμούς, κοστίζουν 3-4 φορές πιο ακριβά, από το μέσο κόστος που ισχύει για κάθε αγαθό (αγοράσιμο ή μισθώσιμο) στην Ελλάδα. Από το νερό έως το πλήρες γεύμα σε εστιατόριο, και από την cart-postal ως το δωμάτιο του ξενοδοχείου. Ευτυχώς όμως, κάτι εκεί είναι σχετικά οικονομικό, τολμώ να πω αισθητά πιο οικονομικό, ακόμα και σε σχέση με την Ελλάδα! Τί; Το κόστος του να φας έξω ψάρι ή θαλασσινά. Και δεν είναι περίεργο αν σκεφτούμε ότι η Ισλανδία είναι η χώρα που εξάγει ετησίως δεκάδες χιλιάδες τόνους ψαριών. Και αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσετε! Μην ξεχνάτε,  ψάρια και θαλασσινά εκεί είναι ολόφρεσκα, γαρίδες, σολομός, μπακαλιάρος, φάλαινα, σκυλόψαρο κ.λπ.

04 olofreska thalassina islandia

Ισλανδικό σολομό

Φάτε λοιπόν όσο πιο πολύ ψάρι αντέχετε και σε καμία περίπτωση μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τον Ισλανδικό σολομό. Όσες φορές και να έχεις φάει, η στιγμή αυτή που θα δοκιμάσεις για πρώτη φορά φρέσκο σολομό ωκεανού, είναι μια ανεκδιήγητη γαστρονομική απόλαυση, και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσετε! Προσωπικά, για συναισθηματικούς λόγους, φάλαινα δεν έφαγα, το δηλώνω.

05 solomos islandia

Σούπα αστακού

Παρόλο που πηγαίνοντας Ισλανδία, ήμουν απόλυτα πεπεισμένη ότι τίποτα και κανείς δεν θα με πείσει να παραλείψω απ' την καθημερινή διατροφή μου τον σολομό, διαψεύστηκα με δική μου βούληση, από την 1η κιόλας μέρα! Παντού στα εστιατόρια και στις καντίνες, ακόμα και στον δρόμο, έβλεπα μια ταμπελίτσα «Lobster soup to warm your soul». Και μια τέτοια υπόσχεση στην παγωμένη Ισλανδία, δεν περνά απαρατήρητη. Σούπα αστακού λοιπόν, με πραγματικά γενναιόδωρη ποσότητα αστακού, πεντανόστιμη και λίγα λέω, με την παραδοσιακή συνταγή των Εσκιμώων, που πραγματοποιεί αυτό που υπόσχεται, να σου ζεστάνει την ψυχή! Την συστήνω ανεπιφύλακτα για πρωινό! Θα με θυμηθείτε..

Το επίπεδο της ποιότητας του φαγητού

Στην Ισλανδία είναι πολύ υψηλό, γεγονός που τουλάχιστον δικαιώνει εν μέρει την τιμή που το πληρώνεις. Αυτό ισχύει είτε φας σε εστιατόριο, είτε πάρεις φαγητό από καντίνα στο δρόμο (πχ. κροκέτες φρέσκου σολομού), είτε ο προϋπολογισμός είναι τέτοιος, που για να τηρηθεί, πρέπει να επισκεφτείς supermarket για κάποιες βασικές προμήθειες, μην το φοβηθείτε καθόλου αν χρειαστεί. Η υψηλή ποιότητα συναντάται και στα ζαχαροπλαστεία. Τα γλυκά είναι πραγματικά όλα τόσο φρέσκα, τόσο νόστιμα και τόσο ευπαρουσίαστα, που από μια άποψη, ευτυχώς που είναι και τόσο ακριβά!

06 freska glyka sthn islandia

Υπέροχες pubs 

Τόσο στο Reykjavik όσο και στην ενδοχώρα, παντού θα συναντήσεις υπέροχες pubs με ζεστή ατμόσφαιρα και πρόθυμους για κουβέντα φιλόξενους Ισλανδούς. Αν δεις έναν χώρο που δεν είσαι και τόσο σίγουρος για το τί είναι, τί σερβίρει, αν μπορείς ή δεν μπορείς να μπεις, τότε πολύ πιθανόν, να 'ναι μια χαμηλών τόνων απ' έξω και τελείως ανατρεπτική από μέσα pub. Ως αναγνωριστικό σημάδι, κοιτάξτε για καμιά ταμπέλα και αν δείτε κάπου «Kaffi Og Te» (που σημαίνει καφές και τσάι), αυτό είναι το σινιάλο ότι μπαίνετε ελεύθερα! Το τσάι είναι μεγάλη ανακούφιση κατά την διάρκεια των περιπάτων σας σε πολικές θερμοκρασίες και παντού σερβίρεται άφθονο, σε μουσεία, σε gallery, ακόμα και σε μαγαζιά! Ξεχάστε τα brand-names τσαγιού που γνωρίζουμε, δεν συνάντησα κανένα τσάι μάρκας που να ξέρω εκεί και απλά αφέθητε στην απόλαυσή του. Δυστυχώς μόνο, το μέλι είναι αγαθό καθόλου δημοφιλές στους Ισλανδούς (πού να βρεθούν άλλωστε τα λουλούδια και οι μέλισσες στους παγετώνες..) και δεν θα το βρείτε πουθενά.

07 magazia sthn islandia

Blue Lagoon

Αν έχετε κάπου στο μυαλό σας ένα όνειρο όπως το είχα εγώ να κάνετε το ταξίδι αυτό, το δίχως άλλο θα είστε ήδη ενημερωμένοι ότι στην Ισλανδία μπορεί κανείς να δει, πέρα από το συγκλονιστικό τοπίο της χώρας και τον πολιτισμό της, τα 2 από τα 25 θαύματα της φύσης του πλανήτη μας. Το ένα εκ των δυο, είναι η Blue Lagoon, μια γεωθερμική λίμνη που έχει σχηματιστεί σ' ένα ηφαιστειακό πεδίο στην περιοχή ενός από τους πολλούς ενεργούς ηφαιστειακούς κρατήρες του νησιού. Η θερμοκρασία της λίμνης κυμαίνεται στο εύρος 37-75°C και ανακυκλώνει ολόκληρο τον όγκο του νερού της ανά 2 ημέρες. Είναι μοναδική η εμπειρία να κολυμπήσεις εκεί! Εγώ προσωπικά επέλεξα να κολυμπήσω νύχτα και γύρω χιόνιζε ασταμάτητα.

08 blue lagoon islandia

Χωρίς να προσβάλλεται το φυσικό τοπίο και στα πλαίσια των εγκαταστάσεων που έχουν γίνει για να εξυπηρετούνται οι περιορισμένου αριθμού επισκέπτες της λίμνης (πρέπει να φροντίσετε να αγοράσετε το booking σας για συγκεκριμένα μέρα, ώρα και διάρκεια, πολλές εβδομάδες πριν), υπάρχει κι ένα bar εντός της λίμνης. Το bar αυτό σερβίρει σχεδόν τα πάντα, αλλά εγώ προτίμησα να πιώ κάτι αναζωογονητικό και δροσερό και φυσικά Ισλανδικό. Αυτό ήταν το λεγόμενο Skyr Smoothie (υπάρχει σε διάφορες γεύσεις εκτός από την φυσική, όπως μπανάνα, φράουλα, kiwi κλπ). Το skyr είναι ένα ιδιαίτερα εύγευστο γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται αποκλειστικά στην Ισλανδία, με κρεμώδη υφή που φέρνει γευστικά κάπως προς το γιαούρτι, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι ελεύθερο λίπους (0% λιπαρά).

09 skyr smoothie iceland

Κλείνοντας αυτό το οδοιπορικό, που όπως υποσχέθηκα δεν θα ήταν απλά ένας γαστρονομικός οδηγός αλλά και κάτι παραπάνω, θα κάνω μια σύντομη μνεία στο δεύτερο από τα δυο θαύματα της φύσης, που μπορεί κανείς (καιρού και τύχης θέλοντος) να δει στην Ισλανδία. Αυτό δεν είναι άλλο φυσικά, από το Βόρειο Σέλας ή αλλιώς Aurora Borealis ή απλά η πιο καθηλωτική και εντυπωσιακή παράσταση της φύσης.

10 voreio selas islandia

Αν στο μυαλό σας η Ισλανδία υπόσχεται ένα ταξίδι ζωής, να είστε σίγουροι, ότι αν τελικά ταξιδέψετε έως αυτήν την άκρη του κόσμου, θα δικαιωθείτε! Με όλες σας τις αισθήσεις, το σώμα και το νου. Να είστε απολύτως βέβαιοι!

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.