Νέα - Ειδήσεις

Ιωσήφ Αλεξανδρίδης: "Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στη διατροφή μας"

20 Νοεμβρίου 2014
11214 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
prwino plousia se proteines

Η οικογένεια των δημητριακών Fitness μόλις άνοιξε την πόρτα σε ένα νέο προϊόν, τα Fitness protein με βρώμη και πρωτεΐνη. Το medNutrition, φιλοξενεί συνέντευξη του Ιωσήφ Αλεξανδρίδη, διαιτολόγου-διατροφολόγου της εταιρείας Nestle Ελλάς, όπου μας μιλά για αυτή τη νέα πρωτοποριακή κίνηση αλλά και τα νέα δημητριακά.

Ποιος ο λόγος που η Nestle ξεκινάει πιλοτικά την κυκλοφορία της νέων δημητριακών Fitness Protein στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι χώρα με σημαντική κατανάλωση δημητριακών πρωινού αλλά και μια αγορά που η μάρκα Fitness είναι δυνατή. Ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος σε θέματα διατροφής και διαχείρισης βάρους στην Ελλάδα, μια χώρα που δυστυχώς συγκαταλέγεται στις πρώτες από πλευράς παχυσαρκίας. Από καιρό παρατηρούμε τις τάσεις στη διατροφή και τις ανάγκες του κοινού. Παράλληλα η μητρική εταιρία δείχνει εμπιστοσύνη στην Ελληνική ομάδα και στις ικανότητές της να κάνουν το λανσάρισμα αυτό επιτυχημένο.

Πώς παράγεται ένα καινοτόμο και καινούργιο προϊόν;

Πρώτα απ΄όλα μελετάμε τις καταναλωτικές και διατροφικές τάσεις και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Στη συνέχεια η συνεργασία επιστημόνων από πολλούς τομείς, διαιτολόγων, τεχνολόγων, χημικών, οικονομολόγων, είναι εκείνη που θα φέρει εις πέρας τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος. Υπάρχει πολύ μεγάλη επιστημονική δουλειά πίσω από ένα νέο λανσάρισμα όταν μάλιστα πρόκειται και για ένα καινοτόμο προϊόν.

Πόσο σημαντικό είναι το γευστικό αποτέλεσμα σε ένα προϊόν;

Θα έλεγα το σημαντικότερο. Όσο και διατροφικά ισορροπημένο ή υγιεινό είναι ένα τρόφιμο, αν δεν έχει καλή γεύση δε θα το φάμε. Η δυσκολία και το μεγάλο στοίχημα είναι να φτιάξουμε ένα προϊόν που θα έχει γεύση αλλά και θρεπτική αξία.

Πρωτεΐνη και πρωινό πώς συνδυάζονται;

Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στη διατροφή μας γενικότερα. Όσον αφορά τη διαχείριση του βάρους η πρωτεΐνη δίνει ένα μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού στο στομάχι με αποτέλεσμα να μας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα. Ειδικότερα στο πρωινό, που αποτελεί ένα από τα κύρια γεύματα, θέλουμε τον κορεσμό αυτό ώστε να μας αποτρέπει από άλλα συχνά και ανεξέλεγκτα τσιμπολογήματα. Όταν μάλιστα η πρωτεΐνη συνδυάζεται με σύνθετους υδατάνθρακες όπως η βρώμη που στη περίπτωση αυτή είναι και ολικής άλεσης, τότε το αίσθημα του κορεσμού είναι πολύ μεγαλύτερο. Με μια μικρή ποσότητα, ισορροπημένη σε σάκχαρα, λιπαρά και θερμίδες, νοιώθουμε χορτάτοι για αρκετή ώρα και παράλληλα έχουμε λάβει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Πρωτεΐνη και διαχείριση βάρους, σε ποιους καταναλωτές συστήνεται και πως λειτουργεί;

Το προϊόν απευθύνεται σε όλους είτε προσέχουν το βάρος τους, είτε θέλουν να κάνουν μια απλή ισορροπημένη διατροφή. Η πρωτεΐνη διασπάται πιο αργά στο στομάχι με αποτέλεσμα να δίνει ένα αίσθημα κορεσμού που διαρκεί περισσότερη ώρα. Αυτό έχει σαν συνέπεια όπως είπαμε και προηγουμένως να μας αποτρέπει από ανεξέλεγκτα τσιμπολογήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας που μας γεμίζουν πολλές φορές με άχρηστες θερμίδες.

Η πρωτεΐνη παράλληλα συντηρεί και τρέφει τη μυϊκή μάζα η οποία είναι το σημαντικότερο στοιχείο της λειτουργίας του μεταβολισμού, ιδιαίτερα σε όσους έχουν και μια πιο δραστήρια ζωή ή όσους γυμνάζονται. Μάλιστα αν η πρωτεΐνη προέρχεται από μια καλή φυτική πηγή τότε γλυτώνουμε και τα κορεσμένα λιπαρά του κρέατος.

Υπάρχει στο εξωτερικό κάποιο αντίστοιχο προϊόν δημητριακών πρωινού;

Στο εξωτερικό υπάρχει η τάση για ένα πρωτεϊνικό πρωινό που ακολουθεί τη γενικότερη μόδα των λεγόμενων πρωτεϊνικών διαιτών τύπου Atkins, Dukan, κ.α. Εδώ όμως δε μιλάμε για μια απλή μόδα. Δε μιλάμε για πρωτεϊνική δίαιτα με υψηλά λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Εδώ μιλάμε για τη πρωτεΐνη που αποτελεί πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό, σε συνδυασμό με σύνθετους υδατάνθρακες και καλά λιπαρά. Μιλάμε για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και για ένα προϊόν που φτιάχτηκε αποκλειστικά με γνώμονα την ισορροπημένη διατροφή. Αντίστοιχα προϊόντα διατροφής λοιπόν δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο πρωτεϊνικά συμπληρώματα διατροφής που όλοι γνωρίζουν. Εδώ όμως δε πρόκειται για ένα άνοστο συμπλήρωμα σε μορφή σκόνης. Πρόκειται για τρόφιμο, με πολύ καλή γεύση και ιδιαίτερη θρεπτική αξία που μπορεί ο καθένας να εντάξει στη καθημερινή διατροφή του.

Είναι ολικής άλεσης το Fitness protein;

Το Fitness πρώτο καθιέρωσε την ολική άλεση στα δημητριακά πρωινού και δε θα μπορούσε να μη τηρήσει και εδώ την υπόσχεσή του. Η βρώμη που χρησιμοποιείται στο Fitness Protein είναι ολικής άλεσης και μόνο.

Από πού προέρχεται η πρωτεΐνη στα Fitness protein; 

Σαφώς. Η βρώμη από τη φύση της περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από άλλα δημητριακά, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό για να χαρακτηριστεί το προϊόν σαν πηγή πρωτεΐνης. Έχει εμπλουτιστεί με πρωτεΐνη σόγιας. Η σόγια είναι γνωστό ότι είναι πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης που το προφίλ αμινοξέων της είναι πολύ κοντά σε αυτό του κρέατος. Επομένως είναι μια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, φυτικής και όχι ζωικής προέλευσης.

Η σόγια του προϊόντος ειναι γενετικά τροποποιημένη; 

Η σόγια που χρησιμοποιείται στο προϊόν είναι μη γενετικά τροποποιημένη και υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις και οι πιστοποιήσεις γι’αυτό. Άλλωστε με βάση και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία αν υπάρχει γενετικά τροποποιημένη πρώτη ύλη σε ένα προϊόν, αυτό θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται στη συσκευασία.

Για ποιο λόγο αξιοποιήσατε τη σόγια;

Η σόγια επιλέχθηκε γιατί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιας με αυτή του κρέατος ενώ παράλληλα δεν έχει λιπαρά και ιδιαίτερα κορεσμένα. Τέλος ταιριάζει στις διατροφικέ απαιτήσεις πολλών ανθρώπων που μπορεί να μη τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά.

Ποιος ήταν ο ποσοτικός στόχος της πρωτεΐνης; Είχε συνυπολογιστεί το γάλα;

Το προϊόν από μόνο του σχεδιάστηκε ώστε να αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης χωρίς το γάλα. Με βάση τη νομοθεσία, για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο σαν πηγή πρωτεΐνης θα πρέπει πάνω από το 12% της συνολικής ενέργειας να προέρχεται από πρωτεΐνες. Αρχικά λοιπόν καλύψαμε αυτή τη συνθήκη και στη συνέχεια θέλαμε να πετύχουμε ιδανική ισορροπία γεύσης. Με τη ποσότητα αυτή πετυχαίνουμε το συνδυασμό γεύσης και θρεπτικής αξίας. Το προϊόν περιέχει 13,5γρ πρωτεΐνης ανά 100γρ σκέτο, ενώ 1 μερίδα 45γρ με 1 ποτήρι γάλα περιέχει 14γρ πρωτεΐνης.

Πόσα λιπαρά και ζάχαρη έχει σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Το προϊόν σχεδιάστηκε έτσι που να δίνει ένα ξεκάθαρο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Έτσι τα σάκχαρα, τα λιπαρά και οι θερμίδες είναι λιγότερα σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά. Μάλιστα έχει 30% λιγότερα λιπαρά σε σχέση με άλλα τραγανά muesli.

Η διαφοροποίηση στη συσκευασία σε σχέση με τη σειρά Fitness που οφείλεται;

Η λογική πίσω από τη συσκευασία είναι το προϊόν να μπορεί να καταναλωθεί ανά πάσα ώρα της ημέρας ακόμα και on the go. Είναι ένα προϊόν που απευθύνεται σε ένα πιο δραστήριο κοινό που μπορεί να ψάχνει κατανάλωση εκτός σπιτιού, στο δρόμο, στη δουλειά. Η συσκευασία είναι πρακτική, χωράει ακόμη και μέσα σε μια τσάντα, ενώ μπορεί και ξανακλείνει κάνοντας το προϊόν εύκολο στη χρήση για τον καταναλωτή.

Για ποιο λόγο εμπλουτίστηκε σε ασβέστιο;

Ο εμπλουτισμός με ασβέστιο αποτελεί ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτό έγινε διότι το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στη διατροφή μας για την υγεία των οστών αλλά και τη λειτουργία των μυών και του μεταβολισμού. To Fitness Protein μπορεί από μόνο του να συμβάλει στη πρόσληψη ασβεστίου χωρίς να είναι υποχρεωμένος κανείς να το συνδυάσει με γάλα. Ας μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη. Αν όμως συνδυαστεί και με μια πηγή ασβεστίου όπως το γάλα ή το γιαούρτι, τότε η πρόσληψη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Είναι καλή επιλογή για χορτοφάγους;

Το Fitness Protein περιέχει μόνο φυτικές πρώτες ύλες. Η πρωτεΐνη του είναι συνδυασμός βρώμης και σόγιας, με πολύ καλό προφίλ αμινοξέων. Μπορεί λοιπόν άνετα να καταναλωθεί από χορτοφάγους, αποτελώντας μάλιστα μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης με υψηλή βιολογική αξία.

Μπορεί να καταναλωθεί και από αθλητές;

Φυσικά. Ιδιαίτερα οι αθλητές και όσοι γυμνάζονται συστηματικά, έχουν λίγο πιο αυξημένες πρωτεϊνικές ανάγκες για να ανταπεξέλθουν στη μυϊκή καταπόνηση.

To Fitness Protein, συνδυάζει πρωτεΐνη καλής βιολογικής αξίας μαζί με σύνθετους υδατάνθρακες ολικής άλεσης, ό,τι καλύτερο για έναν αθλητή, αφού είναι γνωστό ότι η πρωτεΐνη θα πρέπει να συνδυάζεται με υδατάνθρακες για τη καλύτερη αξιοποίηση της και απορρόφησή της από τους μυς. Το γεγονός μάλιστα ότι η βρώμη είναι ολικής άλεσης αποδίδει ενέργεια πιο ομαλά και για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα στο σώμα.

Το κόστος του προϊόντος πόσο ανταγωνιστικό είναι;

Η λιανική τιμή ενός προϊόντος είναι στην διακριτική ευχέρεια του λιανέμπορου. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να προτείνουμε από πλευράς μας να τοποθετηθεί το FITNESS Protein στα 2,98 ευρώ το τεμάχιο μια τιμή που θεωρούμε ανταγωνιστική.

Σύμφωνα και με τους έλληνες καταναλωτές μετά την έρευνα αγοράς που κάναμε πριν το λανσάρισμα η προτεινόμενη αυτή τιμή δικαιολογείται. Δικαιολογείται γιατί το προϊόν συνδυάζει πολλά χαρακτηριστικά όπως υγιεινά συστατικά λόγω της βρώμης ολικής αλέσεως, απολαυστική γεύση λόγω του μελιού, πρωτεΐνη από φυτική πηγή και όχι από ζωική και τέλος καινοτόμα συσκευασία.