Νέα - Ειδήσεις

Μάντη Περσάκη: "Η διατροφή μου περιλαμβάνει όλες τις τροφές σε σωστές ποσότητες"

23 Μαΐου 2015
12459 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
portion sizes

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition, Μάντη Περσάκη, παραχώρησε συνέντευξη στο medNutrition σχετικά με τη γυμναστική, το Pilates και τις διατροφικές της συνήθειες.

Ποια ήταν η σχέση σας με τη γυμναστική πριν το Pilates;

Ολη μου η ζωή είναι συνηφασμένη με τον αθλητισμό, από 2,5 χρόνων ξεκίνησα κολυμβητήριο εώς τα 18 μου χρόνια με πολλές πανελλήνιες διακρίσεις με τις ομάδες του Π. Φαλήρου και της Βουλιαγμένης. Με την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο συνέχισα να κολυμπάω μέχρι που με κέρδισε το pilates! Ασχολήθηκα με το pilates από το πρώτο έτος του πανεπιστημίου προσπαθώντας να μελετήσω όλους τους χώρους από τους οποίους προέρχεται , ρυθμική, ενόργανη, πολεμικές τέχνες, φυσιοθεραπεία. Με αυτό ασχολούμε εως και σήμερα αποκλειστικά, πρακτικά και ερευνητικά!

Είχατε σκεφτεί να διδάσκετε Pilates όταν σπουδάζατε στη Γυμναστική Ακαδημία;

Είμαι πολύ σταθερή σαν άνθρωπος και πάντα ξέρω τι θέλω. Από το πρώτο έτος του πανεπιστημίου ήξερα ότι με αυτό θα ασχοληθώ. Εβαλα στόχο και κάθε μέρα βάζω τον ίδιο στόχο λίγο πιο μακριά ώστε να προσπαθώ κάθε μέρα όλο και περισσότερο!

Προσπαθήσατε να βελτιώσετε τη διατροφή σας όσο σπουδάζατε;

Η διατροφή για μένα είναι τρόπος ζωής, και ως αθλήτρια και ως φοιτήτρια αλλά και ως επαγγελματίας –δεν είμαι υπερ σε υπερβολές και θεωρώ ότι και μια ατασταλία που και που χρειάζεται- μέχρι σήμερα φροντίζω να τρώω σωστά ώστε πάνω απ΄όλα να έχω τις δυνάμεις που χρειάζομαι.

Πώς φροντίζετε για την γενικότερη ευεξία σας;

Η αλήθεια είναι ότι είναι διαφορετικό να κάνεις προπόνηση στους άλλους απ΄το να γυμνάζεσαι για τον εαυτό σου. Τη στιγμή που δείχνεις στους άλλους θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό. Γι ΄αυτό το λόγο κάνω μεγάλη προσπάθεια να βρίσκω καθημερινά λίγο χρόνο για την προσωπική μου γυμναστική. Το ίδιο ισχύει και με τη διατροφή μου προσπαθώ να κάνω πράξη τις συμβουλές που δίνω στους μαθητές μου.

Ο ύπνος είναι κάτι το οποίο δεν έχω εξισορροπήσει ακόμα, τελειώνω πολύ αργά από τις προπονήσεις με αποτέλεσμα να έχω υπερένταση και να μην μπορώ να κοιμηθώ πρίν τη μία ενώ ξυπνάώ πάντα οχτώ το πρωί. Πιστεύω να το διορθώσω σε βάθος χρόνου γιατί ο ύπνος είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση.

Πόσες ώρες ασκείστε την εβδομάδα και πόσο δύσκολη είναι η άσκηση;

Προσπαθώ να γυμνάζομαι 1-2 ώρες τη μέρα και κάνω ακριβώς την προπόνηση που βγάζω για τους μαθητές μου, γυμνάζομαι μόνο με pilates και το καλοκαίρι κολυμπάω, καθώς η πισίνα είναι μια από τις μεγάλες μου αγάπες, αφού υπήρξα κολυμβήτρια.

Βοηθάει η καθοδήγηση από ειδικό να γλυτώσουμε τραυματισμούς, ακόμη και αν έχουμε αθλητική εμπειρία;

Η καθοδήγηση από κάποιον ειδικό είναι απαραίτητη. Θεωρώ μάστιγα στις μέρες μας το γεγονός ότι έχουν ισχωρήσει στο χώρο μας άνθρωποι χωρίς πτυχία ή μόνο με ένα χαρτί σεμιναρίου και διδάσκουν διάφορες μορφές άσκησης, υπαρκτές και μη! Η αθλητική εμπειρία και η προπονητική είναι δυο διαφορετικά κομμάτια που δεν θα πρέπει να τα μπερδεύουμε , σίγουρα κάποιος αθλητής μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα όμως αυτό δεν τον κάνει γνώστη της προπονητικής.

Πώς ενυδατώνεστε κατά τη διάρκεια και με το πέρας της άσκησης;

Φροντίζω να πίνω πολύ νερό καθ΄ολη τη διάρκεια της μέρας. Το πρωί ξεκινάω τη μέρα μου επίσης με φυσικό χυμό πορτοκάλι.

Είχατε παρατηρήσει ποτέ απώλεια βάρους μετά από μια περίοδο έντονης άσκησης και στρες;

Σίγουρα τις περιόδους που έχω πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν μπορώ να έχω τον απόλυτο έλεγχο των κιλών μου όμως εδώ και πολλά χρόνια βρίσκομαι σε ισορροπία και δεν ξεπερνάω την απόκλιση των τριών κιλών πάνω ή κάτω.

Ποια είναι η σχέση σας με την σωστή διατροφή; 

Εχω την νοοτροπία του αθλητισμού καθώς προυπήρχα αθλήτρια. Η διατροφή μου είναι σταθερή το πρωί πίνω χυμό μετά τρώω γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως , πάντα φροντίζω να τρώω ενδιάμεσα γεύματα και για βραδυνό προτιμώ πρωτεΐνη με σαλάτα. Η διατροφή μου συμπεριλαμβάνει όλες τις τροφές σε σωστές ποσότητες.

Πώς επηρέασε τις διατροφικές σας επιλογές ο περιορισμένος χρόνος;

Ο χρόνος είναι το μόνο πράγμα το οποίο μπορεί να με κάνει να χαλάσω τη διατροφή μου, καθώς αν δεν φάω την ώρα που πρέπει, μετά λόγο προπόνησης δυστυχώς χάνω γεύματα. Προσπαθώ να μην συμβαίνει αυτό για να μπορώ να ανταπεξέλθω στο πρόγραμμά μου.

Ποιους θα χαρακτηρίζατε ως διασκεδαστικούς τρόπους άσκησης σύμφωνα με την εμπειρία σας;

Για μένα το καλύτερο είναι ο καθένας να κάνει αυτό που τον ευχαριστεί και το κάνει χωρίς να του το επιβάλει κάποιος. Ώστε να του γίνει τρόπος ζωής. Το μόνο που πρέπει να προσέχει είναι ο προπονητής ο οποίος εμπιστεύεται να έχει επαρκείς γνώσεις ώστε να μην τραυματιστεί.