Νέα - Ειδήσεις

Η αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου μπορεί να είναι επικίνδυνη

28 Μαρτίου 2013
7620 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
farmaka eshop

Σύμφωνα με έκθεση της Pfizer και της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (Royal Pharmaceutical Society) ο αριθμός των ανθρώπων που αγοράζουν συνταγογραφούμενα φάρμακα μέσω διαδικτύου χωρίς ιατρική συνταγή αυξάνεται σημαντικά.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων πολλών ιστοσελίδων έχουν εκτοξευθεί, αφού αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν αυτό τον τρόπο προμήθειας φαρμάκων ως ιδιαίτερα εύκολο. Οι φαρμακοποιοί έχουν δηλώσει ότι περίπου το 50% των πελατών τους έχουν πλέον κατευθυνθεί στην αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου.

Εντούτοις, πολλοί δεν καταλαβαίνουν ακόμη τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαδικτυακή αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Πολύ συχνά, οι ιστοσελίδες μπορεί να φαίνονται νόμιμες, ωστόσο πολλές ιστοσελίδες είναι παράνομες και παρέχουν πλαστά και επικίνδυνα φάρμακα, ακόμη και στους πελάτες τους.

Η έκθεση ενθαρρύνει το κοινό να μείνει μακριά από αυτές τις ιστοσελίδες. Περισσότεροι από τους μισούς φαρμακοποιούς (56%) πιστεύουν ότι οι ασθενείς αγοράζουν τα φάρμακά τους μέσω διαδικτύου έτσι ώστε να αποφύγουν το αίσθημα της αμηχανίας που μπορεί να αισθάνονται όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους για εξέταση όπως και λόγω της εύκολης και γρήγορης φύσης της διαδικασίας αυτής. Η έκθεση καθιστά σαφές ότι οι κίνδυνοι από την αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό οποιαδήποτε τυχόν οφέλη.

Τα πλαστά φάρμακα μπορεί να μοιάζουν πολύ με τα πραγματικά αφού έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ξεγελάσουν ακόμα και τους φαρμακοποιούς και να πείσουν ότι πρόκειται για το σωστό φάρμακο. Ο μόνος τρόπος για να διαφανεί εάν το φάρμακο είναι αληθινό ή πλαστό είναι μέσω εργαστηριακής δοκιμής. Γι'αυτό είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώνεται ο γιατρός το συντομότερο όταν παρατηρούνται παρενέργειες από τη λήψη ενός φαρμάκου. Οι ασθενείς πρέπει να βεβαιώνονται ότι το φάρμακο έχει αγοραστεί από ένα εξουσιοδοτημένο προμηθευτή και η πώλησή του ρυθμίζεται από εγκεκριμένο φαρμακείο.

Σύμφωνα με τον Neal Patel της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας:

 "Αυτά είναι ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία και είναι σαφές ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να αγνοούν τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την αγορά φαρμάκων μέσω ανεξέλεγκτων ή μη επαληθευμένων ιστοσελίδων. Ορισμένες από αυτές τις παράνομες ιστοσελίδες είναι πολύ επαγγελματικές και μοιάζουν με νόμιμα διαδικτυακά φαρμακεία, ωστόσο προμηθεύουν επικίνδυνα προϊόντα απομίμησης ή φάρμακα χωρίς άδεια που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία".


Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Pfizer και τη Βασιλική Φαρμακευτική Εταιρεία (RPS), είναι μέρος της εκστρατείας "Real Danger" της Ρυθμιστικής Αρχής για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγείας (MHRA), της HEART UK και άλλων φορέων. Ο στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που προέρχονται από την αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου χωρίς ιατρική συνταγή.

Αξίζει να αναφερθεί η εμπειρία μίας 64χρονης γυναίκας, η οποία τον Φεβρουάριο του 2006, είχε διαγνώσει μόνη της ότι υποφέρει με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Προμηθεύθηκε πρεδνιζολόνη μέσω μίας θαϊλανδέζικης ιστοσελίδας. Μήνες αργότερα, παρατήρησε ότι το εγχείρημά της ήταν αποτυχία αφού μεταφέρθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Sunderland Royal Infirmary. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τελικά είχε αναπτύξει γλαύκωμα και καταρράκτη, τα οποία προκλήθηκαν από το φάρμακο που αγόρασε μέσω διαδικτύου.

Πηγή: Medical News Today