Νέα - Ειδήσεις

«Αθώες» οι γλυκαντικές ύλες

18 Ιανουαρίου 2012
5817 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
«Αθώες» οι γλυκαντικές ύλες

Photo source: www.bigstockphoto.com

Απόλυτα ασφαλείς χαρακτηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες τις γλυκαντικές ύλες, που χρησιμοποιούμε αντί της ζάχαρης, με στόχο κυρίως να …γλιτώσουμε θερμίδες. 

Η επιβεβαίωση της ασφάλειας των γλυκαντικών υλών δόθηκε από εξέχοντες Ευρωπαίους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, υγείας και διατροφής, στο πλαίσιο πρόσφατου συνεδρίου με θέμα «Γλυκαντικές Ύλες χωρίς θερμίδες – Έμφαση στην ασφαλή χρήση τους», που διοργάνωσαν στη Ρώμη, το Ιταλικό Ίδρυμα Διατροφής και ο Ιταλικός Σύλλογος Διαιτολογίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας. 

Οι  ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γλυκαντικές ύλες δεν είναι ούτε τοξικές, ούτε επικίνδυνες για την υγεία, συμπέρασμα που έρχεται να συμφωνήσει και με τη θέση που υιοθέτησε, στις αρχές της περασμένης χρονιάς, και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), σημειώνοντας ότι οι γλυκαντικές ύλες με λίγες ή μηδενικές θερμίδες που έχουν εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα και ποτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως ασφαλείς. 

Χάσμα... απόψεων 

Το χάσμα ωστόσο, ανάμεσα στα όσα βάσει μελετών πρεσβεύει η επιστήμη για τις ύλες αυτές και τις πεποιθήσεις των καταναλωτών, που συχνά πυκνά θεωρούν τα υποκατάστατα ζάχαρης βλαβερά για τον οργανισμό και επικίνδυνα για την υγεία, εξακολουθεί να υφίσταται.  Αυτό ακριβώς το χάσμα επεχείρησαν να γεφυρώσουν οι επιστήμονες με αυτό το συνέδριο, παρουσιάζοντας όλα τα τελευταία δεδομένα. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία που να προκύπτουν από τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών.

Κατανάλωση γλυκαντικών υλών και υγεία

Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει αντιφατικές πληροφορίες αναφορικά με υποτιθέμενο κίνδυνο για την υγεία από την κατανάλωση ορισμένων γλυκαντικών υλών με χαμηλές και μηδενικές θερμίδες, όπως π.χ. η ασπαρτάμη. Η πληροφόρηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα γνώμη της επιστημονικής κοινότητας», τόνισε στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Andrea Poli, Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδρύματος Διατροφής της Ιταλίας (Nutrition Foundation of Italy/NFI).

Ένας από τους συχνότερους φόβους που εκφράζουν οι καταναλωτές σχετικά με την κατανάλωση γλυκαντικών υλών, έχει να κάνει με το αν αυτές είναι ή όχι καρκινογόνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι έρευνα που έγινε σε Ιταλούς πολίτες μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης έδειξε ότι 50% εξ αυτών, εξακολουθούν –εσφαλμένα- να πιστεύουν ότι η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνα. Η απάντηση του Επιδημιολόγου στο Ινστιτούτο Φαρμακολογικής Έρευνας Mario Negri και στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, Carlo La Vecchia υπήρξε κατηγορηματική:

«Καμία από τις επιδημιολογικές μελέτες που έχουμε διεξάγει εμείς ή το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον Καρκίνο (US National Cancer Institute), δεν βρήκε ότι οι  γλυκαντικές ύλες με μειωμένες και μηδενικές θερμίδες συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.»

«Η ασπαρτάμη δεν σχετίζεται με κανένα κίνδυνο εμφάνισης όγκων στον άνθρωπο. Κανένας από τους "συναγερμούς" που έχουν σημανθεί τα τελευταία 40 χρόνια δεν έχει επιβεβαιωθεί.» 

«Οι έρευνες που αμφισβητούν την ασφάλεια των ουσιών αυτών έχουν, εν γένει, βασιστεί σε παραμέτρους που δεν συνάδουν με τις ευρέως αποδεκτές μεθόδους, και, ως εκ τούτου, πρέπει να εκτιμώνται ως επιστημονικά μη αποδεκτές. Όλα τα πρόσθετα των τροφίμων υπόκεινται σε εκτενείς και σε βάθος ελέγχους προτού εγκριθούν και οι γλυκαντικές ύλες δεν αποτελούν εξαίρεση», εξήγησε με τη σειρά της η Πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Τοξικολογίας, κυρία Marina Marinovich

Στη σημασία του συνεδρίου αναφέρθηκε τέλος, ο Giuseppe Fatati, Πρόεδρος του Ιταλικού Συλλόγου Διαιτολογίας και Κλινικής Διατροφής. «Η σημασία του σημερινού συνεδρίου έγκειται στην  ενίσχυση ενός μηνύματος που έχει ήδη θεμελιωθεί  σε επιστημονικό επίπεδο –εκείνο της ασφάλειας των γλυκαντικών υλών λίγων θερμίδων– με τελικό στόχο να ενθαρρύνουμε το κοινό να καταναλώνει προϊόντα χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου που περιέχουν αυτές τις ουσίες». 

Με δεδομένο άλλωστε τον ολοένα και πιο καθιστικό τρόπο ζωής μας, «είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να έχουμε στη διάθεσή μας τρόφιμα και ποτά με μηδαμινό θερμιδικό περιεχόμενο, τα οποία, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Fatati. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ολιγοθερμιδική γλυκαντική ύλη φυσικής προέλευσης, γνωστή και ως στέβια (γλυκοζίτες στεβιόλης), φαίνεται να έχει ήδη κερδίσει τους Ιταλούς, που βλέπουν πολύ θετικά τη διεύρυνση των γευστικών επιλογών που τους προσφέρει η πρώτη φυσική ολιγοθερμιδική γλυκαντική ύλη που εγκρίθηκε για χρήση στην Ευρώπη τον περασμένο Δεκέμβριο.