Συστάσεις Διατροφής

Η δίαιτα DASH γίνεται πιο νόστιμη

της Όλγας Δέδε
10 Φεβρουαρίου 2016
29097 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kreas kai trofima gia diaita DASH

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πηγή: quickanddirtytips.com

Μια απο τις πιο γνωστές δίαιτες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και την απώλεια βάρους, ήρθε για να γίνει πιο νόστιμη. Και αυτό είναι πάντα ένα ευχάριστο νέο! Όπως διαβάσαμε στο Nutrition Diva η δίαιτα DASH «αναβαθμίστηκε» προσφέροντας πιο εύγευστες επιλογές με τα ίδια αποτελέσματα.

Τι είναι η δίαιτα DASH;

Η DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) όπως λέει και το όνομά της είναι μια δίατα που ξεκίνησε να εφαρμόζεται για να μειώσει την υπέρταση. Παρ' όλα αυτά σύμφωνα με τη US News και τη World Report είναι μια υγιεινή διατροφή ακόμα και για όσους δεν είναι υπερτασικοί.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Η δίαιτα αυτή επικεντρώνεται στα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο ακόμα και στις φυτικές ίνες. Μοιάζει πολύ με τη μεσογειακή διατροφή και οι διαφορές τους είναι ότι η σύσταση για φρούτα και λαχανικά είναι μεγαλύτερη, η σύσταση νατρίου είναι πολύ μικρότερη και απαγορεύονται τα γλυκά και το κόκκινο κρέας. Αυτή η δίαιτα λοιπόν γίνεται πιο νόστιμη!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της δίαιτας DASH;

Αν και έχει πολλά οφέλη για την υγεία φαίνεται ότι είναι δύσκολο να γίνει τρόπος ζωής λόγω των αυστηρών προδιαγραφών που έχει. Δεν είναι και έυκολο να τρέφεσαι μια ζωή με κοτόπουλο και άπαχο γάλα, γι'αυτό έγιναν κάποιες μελέτες για να είναι πιο προστιτή στον καταναλωτή ωστε να μπορέσει να την υιοθετήσει. Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε έδειξαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και άπαχα γαλακτοκομικά είχε τις ίδιες βελτιώσεις στην πίεση και τη χοληστερίνη με όσους αύξησαν τις πρωτεϊνες τους καταναλώνοντας άπαχο κόκκινο κρέας και πλήρη γαλακτοκομικά.

Η νέα DASH λοιπόν, αφήνει μεγαλύτερο χώρο για πρωτεϊνες επιτρέποντας μεγαλύτερη ποσότητα αυγού, ψαριών και άπαχου κρέατος. Όπως καταλάβατε, στο παιχνίδι επίσης μπαίνουν το κόκκινο κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά.

Τα θετικά των αλλαγών είναι ότι με την αύξηση των πρωτεϊνών επιτυχάνεται ευκολότερα ο κορεσμός και φυσικά έχουμε πιο εύγευστο αποτέλεσμα! Τα κοινά στοιχεία που διατηρήθηκαν και μετά τις αλλαγές είναι:

  • Τα λαχανικά. Πρέπει να έχει αρκετές μερίδες μέσα στη μέρα καθώς περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
  • Ισορροπία. Το ότι αυξήθηκε η ποσότητα των πρωτεϊνών δε σημαίνει ότι οι άλλες ποσότητες μένουν ίδιες, όταν τρώμε περισσότερο απο ένα τρόφιμο μειώνουμε την ποσότητα απο κάποιο άλλο.
  • Ζάχαρη και αναψυκτικά. Οι κενές θερμίδες εξακολουθούν να αποφεύγονται στη δίαιτα DASH.
Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος