Εκδηλώσεις

Παρουσίαση της Αλεξάνδρας Κουμπίτσκι στο «Πρότυπο Αγγλόφωνο Νηπιακό Κέντρο»

20 Δεκεμβρίου 2012
7188 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Παρουσίαση της Αλεξάνδρας Κουμπίτσκι στο «Πρότυπο Αγγλόφωνο Νηπιακό Κέντρο»

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποίησα παρουσίαση με θέμα «Διατροφή στην Παιδική Ηλικία» σε μια εκδήλωση του Νηπιαγωγείου «Πρότυπο Αγγλόφωνο Νηπιακό Κέντρο» της Δήμητρας Κοκκινά- Πράττου στη Λάρισα.

Για ποια θέματα ενημερώθηκαν οι γονείς;

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν κυρίως μητέρες, που εκδήλωσαν έντονα την ανησυχία τους για το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας. Δεν θα ξεχάσω το άγχος μια μητέρας, όταν μπροστά σε αναφορά για τα ποσοστά των παχύσαρκων παιδιών στις μέρες μας, αναφώνησε «συγγνώμη μέχρι πού μπορούν να φτάσουν αυτά τα ποσοστά;».

Οι γονείς λοιπόν ενημερώθηκαν για την τωρινή κατάσταση, για τις αιτίες και τις συνέπειες του αυξημένου σωματικού βάρους στη νηπιακή ηλικία και την αξία της πρόληψης, ενώ απαντήθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη διατροφική ανατροφή και τη φυσική δραστηριότητα του παιδιού στην ηλικία αυτή.

Ποιο σημείο κέντρισε το ενδιαφέρον των γονιών;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι γονείς για την αναφορά που έκανα στο ότι οι περισσότεροι κηδεμόνες υποεκτιμούν, ή αδυνατούν να αναγνωρίσουν το αυξημένο βάρος στο παιδί τους.

«Ωραία, τι πρέπει να κάνουμε για να το προφυλάξουμε το παιδί μας;» ρώτησαν ομόφωνα. Έδωσα λοιπόν κάποια tips για το πώς μπορούν να διακρίνουν και να αναγνωρίσουν ανησυχητικά σημάδια στην ανάπτυξη του παιδιού τους και εξήγησα πρακτικά πώς να κάνουν χρήση των καμπύλων ανάπτυξης, υπολογίζοντας τον δείκτη μάζας σώματος του παιδιού. Μερικά ζωντανά παραδείγματα με παιδιά βοήθησαν να κατανοήσουν οι γονείς τη χρήση των καμπυλών ανάπτυξης.

Το «Υγιεινό Διατροφικό Πιάτο»

Μετά την αναγνώριση των παιδιών με αυξημένο βάρος η παρουσίαση προχώρησε στο διατροφικό κομμάτι και έγινε μια μεγάλη στάση στο «Υγιεινό Διατροφικό Πιάτο». Το σουπλά ισορροπημένης διατροφής προκάλεσε εντύπωση στους γονείς, καθώς θεώρησαν ότι παίρνουν όλη τη διατροφική πληροφορία έτοιμη «στο πιάτο!» και μάλιστα σε μια μορφή εύκολα αντιληπτή ακόμα και από τα μικρά παιδιά.

Ποιες ήταν οι ανησυχίες των γονιών;

Κλείσαμε την παρουσίαση με κάποιες «κλασσικές» θα έλεγα γονεϊκές «ανησυχίες» όπως γιατί το παιδί δεν τρώει όλα τα τρόφιμα... γιατί αγαπάει τόσο τα γλυκά... πόσο χρόνο μπορεί να αφιερώνει μπροστά από μια οθόνη... τι άσκηση και πόση πρέπει να κάνει ένα παιδί... Ανησυχίες οι οποίες απαντήθηκαν με συμβουλές για υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.