Λεξικό Διατροφής

Δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη

της Ηρώς Γουνιτσιώτη
05 Μαΐου 2016
111390 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (καμπύλη σακχάρου - OGTT) αποτελεί μέθοδο διάγνωσης του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) και του προδιαβήτη (ινσουλινοαντίσταση). Η δοκιμασία αποσκοπεί να ελέγξει κατά πόσο το σώμα μεταβολίζει (πέπτει, απορροφά, αποθηκεύσει ή χρησιμοποιεί) σωστά τους υδατάνθρακες (γλυκόζη) σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Η δοκιμασία μπορεί να εντοπίσει άτομα με διαταραχή γλυκόζης νηστείας (IFG) και διαταραχή ανοχής στη γλυκόζη (IGT). Η μέθοδος δεν αποτελεί ρουτίνα στην κλινική πράξη καθώς είναι απαιτητικό και σε χρόνο και σε διαδικασία, ωστόσο λόγω ακριβέστερων αποτελεσμάτων, είναι χρήσιμη για άτομα στα οποία υπάρχει μεγάλη υποψία ύπαρξης ΣΔ.

Ποια είναι τα κυριότερα κριτήρια διεξαγωγής ελέγχου;

  • η ύπαρξη συμπτωμάτων ΣΔ
  • η παχυσαρκία
  • το οικογενειακό ιστορικό
  • η ύπαρξη υπεργλυκαιμίας νηστείας ώστε να διευκρινιστεί ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΔ
  • σε όλες τις εγκυμονούσες, σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις, μεταξύ 24-28ης εβδομάδας με τη χορήγηση 75 ή 100γρ. γλυκόζης, καθώς ύπαρξη υπεργλυκαιμίας και ΣΔ της κύησης έχει συσχετιστεί με επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο

Ποια είναι η διαδικασία της μέτρησης

Στο άτομο ζητείται να καταναλώσει 75γρ. γλυκόζης με νερό και μετριέται το σάκχαρο νηστείας πριν τη λήψη γλυκόζης και 2 ώρες μετά, ενώ επιπλέον μετρήσεις γίνονται στα 30, 60 και 90 λεπτά. Η αρχική ποσότητα γλυκόζης που καταναλώνεται, διαφοροποιείται ανάλογα του σωματικού βάρους στα παιδιά. Μαζί με το σάκχαρο, προσδιορίζεται και η ινσουλίνη του ορού.

Ποιες οι προϋποθέσεις για την εξέταση;

  • οι 8-12 ώρες νηστείας
  • η διατροφή του ατόμου για τις προηγούμενες 3 ημέρες να είναι ελεύθερη, χωρίς περιορισμό στη λήψη υδατανθράκων (>150γρ /ημέρα)
  • να υπάρχει φυσιολογική φυσική δραστηριότητα
  • κατά τη διάρκεια της εξέτασης το άτομο πρέπει να παραμένει καθιστό και να μη καπνίζει

Φυσιολογικές τιμές

Ως φυσιολογικές τιμές γλυκόζης για το γενικό πληθυσμό θεωρούνται τιμές νηστείας <100mg/dl και 2 ώρες μεταγευματικά <140mg/dl. Για τις εγκυμονούσες γυναίκες μετά από χορήγηση 75γρ. γλυκόζης φυσιολογικές τιμές ορίζονται ως νηστείας <92mg/dl και 2 ώρες μεταγευματικά <153mg/dl. Οποιαδήποτε τιμή υψηλότερη των ανωτέρων υποδηλώνει είτε προδιαβήτη είτε θέτει τη διάγνωση ΣΔ.

Ηρώ Γουνιτσιώτη
Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.