Ψυχολογία

Όταν το αδυνάτισμα γίνεται εμμονή

της Μαρίας Νικολοπούλου
05 Ιανουαρίου 2012
21300 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
adynatisma emmonh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αποφασίσατε να κάνετε δίαιτα είτε για αισθητικούς είτε για λόγους υγείας, όμως η απόφαση αυτή δεν είναι τόσο αθώα. Πολλοί, αντί να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό, προτιμούν να ακολουθήσουν κάποιες συμβουλές, αμφιβόλου προελεύσεως με αποτέλεσμα περνώντας ένα διάστημα δύο – τριών εβδομάδων να μην προκύπτει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, στο μυαλό κυβερνά το αίσθημα αποτυχίας, το αδυνάτισμα γίνεται εμμονή και το άτομο καταφεύγει σε ακραίες λύσεις, προκειμένου να επιτύχει την απώλεια βάρους.

Νηστεία και υποθερμιδικά διαιτολόγια

Η μείωση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του βάρος, όμως αν το διαιτολόγιο δεν είναι ισορροπημένο, η απώλεια δεν θα είναι λίπος, αλλά υγρά και μυϊκή μάζα. Υποθερμιδικές δίαιτες (κάτω από 1.200 θερμίδες/ημέρα) είναι υπεύθυνες για τη μείωση του μεταβολισμού. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, ότι η εξαναγκαστική πείνα μπορεί να σας φέρει στα πρόθυρα της ανορεξίας. Το σωστότερο λοιπόν, είναι η επίσκεψη σε έναν διαιτολόγο ο οποίος θα σας δώσει το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Καταφυγή σε διάφορα σκευάσματα αδυνατίσματος

Πολλοί καταφεύγουν στην εύκολη λύση, στα μαγικά φίλτρα (χάπια, σκόνες κ.ά.) που υπόσχονται σύντομη και εύκολη απώλεια βάρους για πάντα. Όμως για να ζήσουμε καλύτερα δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε παραμύθια.

Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά τα σκευάσματα που πουλιούνται ευρέως σε όλα τα ράφια τη σημερινή εποχή, είναι επιβλαβή για τον οργανισμό μας, αφού τα περισσότερα περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, η οποία οδηγεί σε ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες και αφυδάτωση των κυττάρων. Πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή σε τέτοια σκευάσματα, γιατί αν και προωθούνται ως φυσικά, δεν είναι απαραιτήτως ασφαλή για τον οργανισμό σας.

Κατανάλωση καθαρτικών και πρόκληση εμετού

Σε αυτό το στάδιο μιλάμε για ψυχογενή βουλιμία ή ανορεξία. Το άτομο που προκαλεί τα παραπάνω προκειμένου να καθαρίσει τον οργανισμό του από την τροφή, έχει άμεση ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη.

Τέτοια περιστατικά διατροφικών διαταραχών εμφανίζονται συχνά σε εφήβους. Η κατάχρηση καθαρτικών μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και διαταραχές των ηλεκτρολυτών, ενώ η πρόκληση εμετού προκαλεί, εκτός από τα προαναφερθέντα, διάβρωση του στομάχου, του οισοφάγου και χάλασμα των δοντιών.

Καταφυγή σε ναρκωτικά

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άτομα καταφεύγουν στα ναρκωτικά και ιδιαίτερα στη χρήση κοκαΐνης, προκειμένου να χάσουν βάρος. Τα ναρκωτικά εκτός του ότι προκαλούν εθισμό, είναι ικανά να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια, έμφραγμα μυοκαρδίου, προβλήματα των νεφρών και των πνευμόνων, άγχος και ημικρανίες. Η χρήση ναρκωτικών για οποιονδήποτε σκοπό, δεν συνιστάται.

Κάπνισμα

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν καταφύγει στην χρήση καπνού για να πετύχουν απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβάλλει στο αδυνάτισμα είναι η νικοτίνη, η οποία είναι καταστολέας της όρεξης. Το κάπνισμα όμως προκαλεί πολύ περισσότερα προβλήματα από εκείνα που λύνει, καθώς είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και διάφορων τύπων καρκίνου.

Πολύ έντονη φυσική δραστηριότητα

Πολλοί είναι αυτοί που θα καταφύγουν σε έντονη, άσκηση προκειμένου να κάψουν μεγάλα ποσά ενέργειας. Το μόνο αποτέλεσμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι η καταπόνηση των μυών, ο αυξημένος κίνδυνος για τραυματισμό και οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Το σωστότερο είναι μετά από συζήτηση με γυμναστή, να υπάρχει καθημερινή αερόβια και αναερόβια άσκηση, για απώλεια λίπους και ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, δεν πρέπει να φτάνετε σε ακραίες συμπεριφορές, με σκοπό τη γρήγορη επίτευξη απώλειας βάρους. Ο καλύτερος τρόπος για την απώλεια βάρους είναι η συνεργασία με τους ειδήμονες, όπως γιατρό, διαιτολόγο και γυμναστή. Με αυτόν τον τρόπο, το αποτέλεσμα θα είναι σταθερό και μόνιμο, χωρίς να προκληθεί κάποιος κίνδυνος για την υγεία.

Μαρία Νικολοπούλου
Μαρία Νικολοπούλου Διαιτολόγος διατροφολόγος