Τελευταίες μελέτες έχουν θεμελιώσει για τα καλά την άποψη ότι η διατροφική συμπεριφορά των παιδιών αναπτύσσεται, δημιουργείται και υιοθετείται από τα πρώτα χρόνια ζωής. Όπως είναι γνωστό, η ένταξη φαγητών στη διατροφή των παιδιών γίνεται σταδιακά. Ο απογαλακτισμός συνήθως αρχίζει μετά τους πρώτους έξι μήνες ζωής με την εισαγωγή φαγητών σε μορφή κρέμας. Στις περιπτώσεις όπου αυτή η διαδικασία καθυστερεί, η πιθανότητα να έχουμε παιδιά με επιλεκτικές απαιτήσεις σε διάφορα φαγητά (fussy eaters) είναι μεγαλύτερη. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι τέτοιου είδους παιδιά δεν έχουν επαρκώς ανεπτυγμένη διατροφική συμπεριφορά.
Πρόσφατη έρευνα εξέτασε τους παράγοντες που οδηγούν στη δημιουργία καλύτερης διατροφικής συμπεριφοράς σε παιδιά που καταναλώνουν το γεύμα τους μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από τις μητέρες 2332 παιδιών, ηλικίας 5 χρονών, καταγράφοντας τη συχνότητα κατανάλωσης φαγητών από διάφορες ομάδες, καθώς και τον αριθμό των γευμάτων ημερησίως. Επίσης, εξερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της ποιότητας και της συχνότητας των οικογενειακών γευμάτων, ενώ εξέτασαν και το επίπεδο ευχαρίστησης των παιδιών κατά τη διάρκεια κατανάλωσης των γευμάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά συνήθως καταναλώνουν ένα γεύμα την ημέρα, σε σταθερές ώρες, μαζί με έναν από τους δύο γονείς. Μικρότερο ποσοστό παιδιών κατανάλωνε το ίδιο φαγητό με τους γονείς και ελάχιστο ποσοστό μαμάδων δήλωσαν ότι δεν διαθέτουν πολλή ώρα για το γεύμα. Μερικές μαμάδες επισήμαναν ότι η ώρα του γεύματος δεν προκαλούσε ευχάριστα συναισθήματα στα παιδιά. Η διαφορά στα ποσοστά εξετάστηκε περαιτέρω και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφική συμπεριφορά των παιδιών, η ποιότητα των τροφίμων που προτιμούν, η ημερήσια κατανάλωση γευμάτων καθώς και ο βαθμός ευχαρίστησης των παιδιών κατά τη διάρκεια των γευμάτων σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο εκπαίδευσης, την επαγγελματική κατάρτιση και την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των μητέρων. Ακόμα ένα συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι τα συχνά οικογενειακά γεύματα και συγκεκριμένα η κατανάλωση των ίδιων φαγητών μεταξύ της οικογένειας, οδηγεί σε σημαντικά καλύτερες και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά.
Το επιστημονικό περιοδικό “The American Academy of Paediatrics”, δημοσίευσε επίσημα συστάσεις για την εξάλειψη της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, μια εκ των οποίων είναι η κατανάλωση οικογενειακών γευμάτων. Αυτό προωθεί την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, εξασφαλίζοντας έτσι την κατανάλωση σπιτικών φαγητών, ενισχύοντας την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών ουσιών και περιορίζοντας ταυτόχρονα την έκθεση σε φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης.
Επιπρόσθετα, επιστημονική μελέτη έδειξε ότι τα οικογενειακά γεύματα, έστω και 2-3 φορές την βδομάδα, είναι αρκετά για να επηρεάσουν θετικά τα παιδιά και να επιτύχουν την επιθυμητή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα παιδιά, βλέποντας τους γονείς τους να τρώνε φρούτα και λαχανικά μιμούνται αυτή τους την συμπεριφορά και δοκιμάζουν καινούριες γεύσεις. Η συνεχής έκθεση των παιδιών σε καινούρια φαγητά αυξάνει τις πιθανότητες αποδοχής ενός νέου τροφίμου.
Επιπλέον, τα τακτικά οικογενειακά γεύματα εκτός από τα πολλαπλά οφέλη στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών ενισχύουν την συζήτηση και τα επικοινωνιακά στοιχεία μεταξύ των μελών της οικογένειας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να εκφράσουν τυχόν προβλήματα που υπάρχουν, ενώ αισθάνονται ότι είναι μέλη μιας ομάδας.
Είναι σημαντικό λοιπόν να αντιληφθούμε ότι η επιρροή των γονιών στα παιδιά είναι ισχυρή και ξεκινά από πολύ νωρίς. Γι’αυτόν τον λόγο, ως γονείς θα ήταν καλό να ενημερωνόμαστε συχνά και ορθά, ούτως ώστε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εξασφαλίζοντας το καλύτερο σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της φυσικής άσκησης και της κοινωνικής συμπεριφοράς.