Fitness

Yoga για αρχάριους

του Γεώργιου Γλούμη & του Πασχάλη Κεχλιμπάρη
25 Σεπτεμβρίου 2014
20217 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
yoga kai ofeli

Η λέξη γιόγκα (Yoga) πρόερχεται από την λέξη «yoking» που σημαίνει σημαίνει συνένωση, συνύπαρξη, του μυαλού και του σώματος μέσω συγκεκριμένων μεθόδων, κύρια του διαλογισμού. Η προέλευση της γιόγκα πιστεύεται ότι είναι από την Ινδική παραδοση. Οι πρώτες ενδείξεις από πρακτικές γιόγκα εντοπίζονται στο 400 π.Χ., ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα έγινε δημοφιλής στον δυτικό κόσμο ως ένα είδος σωματικής και πνευματικής άσκησης.

Η γιόγκα είναι μια από της πιο δημοφιλής μορφές άσκησης και η ιστορία της ξεκινάει από την αρχαία Ινδία, όπου οι άνθρωποι προσπαθούσαν να αυξήσουν την ηρεμία τους και την πνευματική τους διορατικότητα.

Ωστόσο, στις μέρες μας η φιλοσοφία της έχει εξελιχθεί και υπάρχουν πλέον διαφορετικοί τύποι γιόγκα, που κυμαίνονται από τις ήπιες διατάσεις και το έργο της αναπνοής, έως τις έντονες προπονήσεις που απαιτούν πολύ δύναμη και ευελιξία. Χωρίς αμφιβολία, τα οφέλη της γιόγκα είναι πολλαπλά και ένα από τα σημαντικότερα είναι και η βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Yoga: τα οφέλη της στην υγεία

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η γιόγκα:

  • Οδηγεί σε αρμονία και ισορροπία μεταξύ του σώματος, του νου και του πνεύματος
  • Αυξάνει δύναμη, ευλυγισία, εύρος κίνησης και ισορροπία
  • Επιβραδύνει τον ρυθμό της καρδιάς
  • Εξισορροπεί την πίεση του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία
  • Ρυθμίζει τις ορμόνες και τους βιολογικούς ρυθμούς του σώματος
  • Ενδυναμώνει, τονώνει τους μυς, και χαρίζει ευλυγισία
  • Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού
  • Καταπολεμά την κατάθλιψη, το άγχος και την αϋπνία
  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος
  • Μειώνει το άσθμα
  • Συμβάλλει στη καταπολέμηση του καρκίνου
  • Μειώνει το σωματικό βάρος

Η γιόγκα στην αντιμετώπιση των αλλεργιών

Η εξάσκηση οποιαδήποτε μορφής γιόγκα, με βαθιές και αργές ανάσες και την πρόθεση να αφεθούμε και να ηρεμήσουμε μπορεί να φανεί ευεργετικό για την υποχώρηση αλλεργικών συμπτωμάτων. Οι ανάσες καπαλαμπάτι για παράδειγμα θεωρούνται ιδανικές για την αντιμετώπιση αλλεργιών, καθώς βοηθούν στην αποσυμφόρηση της ρινικής περιοχής.

Ωστόσο καλό θα ήταν να υπάρχει δίπλα μας και ένα πακέτο χαρτομάντιλα. Ο χρόνος χαλάρωσης μετά το πέρας των ασκήσεων της γιόγκα κρίνεται επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικός στον περιορισμό των συμπτωμάτων των αλλεργικών αντιδράσεων του οργανισμού. Όσοι υποφέρουν από αλλεργίες βέβαια, καλό θα ήταν την χαλάρωση μετά τις ασκήσεις της γιόγκα να μην την κάνουν ξαπλωμένοι ανάσκελα, διότι ερεθίζονται πολύ εύκολα οι αλλεργίες που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα. Είναι προτιμότερο να ξαπλώνουν μπρούμυτα ή ακόμα καλύτερα στο πλάι.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η χαλάρωση του νευρικού συστήματος έχει αποδειχθεί ότι βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στους ιούς που αναπτύσσονται ιδιαίτερα κατά τις ψυχρότερες εποχές. Τα κρυολογήματα προκαλούνται από βακτήρια και επηρεάζουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας τα γνωστά συμπτώματα (μπούκωμα, πονόλαιμο, βήχα κτλ).

Σε περίπτωση που οι αντιστάσεις του οργανισμού είναι περιορισμένες, τα βακτήρια μπορούν πολύ εύκολα να εισέλθουν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν πνευμονίες και βρογχίτιδες. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να «παγώσει» τους εισβολείς μέσα σε λίγες ημέρες αποτρέποντας το ενδεχόμενο ισχυρής φλεγμονής και ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμβουλές για να ξεκινήσετε γιόγκα

Εφόσον λοιπόν θέλετε να ξεκινήσετε γιόγκα θα ήταν χρήσιμο να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Θα πρέπει να διαλέξετε το είδος της γιόγκας που σας αρέσει. Η Hatha γιόγκα ταιριάζει σε όλους, ανεξαρτήτως επιπέδου φυσικής κατάστασης ή ηλικίας. Θεωρείται ιδανική αν έχετε μειωμένη ευλυγισία, επειδή πρόκειται για ένα είδος γιόγκα που μπορείτε να εκτελέσετε τόσο με ήπιο ρυθμό, όσο και με πιο δυναμικό, αν το επιθυμείτε.
  2. Επιλέξτε το κατάλληλο περιβάλλον και εξοπλισμό. Είναι πολύ σημαντικό να είστε σε ένα χώρο που σας χαλαρώνει. Φορέστε άνετα ρούχα και βγάλτε τα παπούτσια σας, έτσι ώστε να νιώθετε ανάλαφροι/ες. Προμηθευτείτε ένα λεπτό στρωματάκι και βάλτε χαλαρή μουσική (εάν είναι επιλογή σας).
  3. Το γεύμα σας πριν την γιόγκα θα πρέπει να είναι ελαφρύ και θα πρέπει να πίνετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  4. Κλείνετε εντελώς τα κινητά σας. Είναι η στιγμή για να αποσυνδεθείτε και να ηρεμήσετε και εσείς και ο υπόλοιπος κόσμος στον χώρο.
  5. Πριν το πρώτο σας μάθημα συστηθείτε στη δασκάλα ή τον δάσκαλό σας και ενημερώστε τους για οποιοδήποτε τραυματισμό ή θέμα υγείας.
  6. Πάντα πρέπει να κάνετε προθέρμανση, ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος και η ενέργειά σας. Η προθέρμανση είναι απαραίτητη για την πρόληψη των τραυματισμών.
  7. Ασκηθείτε. Είναι καλό να ασκείστε 4-6 φορές την εβδομάδα ή τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα για να δείτε και να νοιώσετε πραγματική διαφορά.
  8. Μην σπρώχνετε τον εαυτό σας πέρα από τα όριά σας. Δεν υπάρχει λόγος για ανταγωνισμό. Ξεκινήστε με εύκολες ασκήσεις. Το πιο σημαντικό σε αυτό το επίπεδο είναι να μάθετε να παίρνετε σωστά αναπνοές και να ηρεμείτε.
  9. Θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτείτε ένα δάσκαλο γιόγκα προκειμένου νας σας δείξει την τεχνική των ασκήσεων και τη φιλοσοφία της γιόγκα.

Τι έδειξε η μελέτη;

Μάλιστα ερευνητές έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που παρακολούθησαν μαθήματα γιόγκα, σημείωσαν βελτιώσεις στο βάρος, στην αρτηριακή πίεση και στη χοληστερόλη. Συγκεκριμένα, ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία έκαναν συστηματική ανάλυση 37 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, οι οποίες περιλάμβαναν 2.768 άτομα.

Ποιος ήταν ο σκοπός της μελέτης;

Ο σκοπός της ανάλυσης ήταν να εξετάσουν αν η γιόγκα είναι ενεργητική στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και κατά πόσο θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία για τα προβλήματα της καρδιάς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου μειώθηκαν περισσότερο σε εκείνους που έκαναν γιόγκα, από ότι σε εκείνους που δεν ασκούνταν.

Συμπέρασμα της μελέτης

Η γιόγκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος προστασίας της υγείας της καρδιάς, ειδικά για άτομα που έχουν αντιμετωπίσει κάποιο καρδιακό πρόβλημα ή δεν μπορούν να αθληθούν έντονα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Smith, Kelly B.; Pukall, Caroline F. (2009). "An evidence-based review of yoga as a complementary intervention for patients with cancer". Psycho-Oncology 18 (5): 465–475.

Vancampfort, D. et al., (2012). "Yoga in schizophrenia: a systematic review of randomised controlled trials". Acta Psychiatrica Scandinavica, 126 (1): 12–20.

Sharma, Manoj; Haider, Taj (2012). "Yoga as an Alternative and Comple-mentary Treatment for Asthma: A Systematic Review". Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, 17 (3): 212–217.

Innes, Kim E.; Bourguignon, Cheryl (November–December 2005). "Risk Indices Associated with the Insulin Resistance Syndrome, Cardiovascular Disease, and Possible Protection with Yoga: A Systematic Review". Journal of the American Board of Family Medicine 18 (6): 491–519.

Madanmohan M., et al., (2008). Effect of six weeks yoga training on weight loss following step test, respiratory pressures, handgrip strength and handgrip endurance in young healthy subjects. Indian Journal of Physiology and Pharmacology, 52(2):164-170]

Parshad O. (2004). Role of yoga in stress management. The West Indian Medical Journal, 53(3):191-194.

International journal of Psychosomatics: Official Publication of the International Psychosomatics Institute [1994,41(1-4):46-52]

Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 4(2007), Issue 4, pages 511-517

Γεώργιος Γλούμης
Γεώργιος Γλούμης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Personal trainer
Πασχάλης Κεχλιμπάρης
Πασχάλης Κεχλιμπάρης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ.