Οικογένεια

Φοιτητική ζωή και διατροφή

23 Νοεμβρίου 2013
17019 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
foithths trwei tost kai pinei kafe

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η έναρξη του Φθινόπωρου σηματοδοτεί και την έναρξη της φοιτητικής ζωής. Μετά από πολύ διάβασμα και κούραση, οι νέοι φοιτητές καταφθάνουν επιτέλους στην πόλη όπου θα σπουδάσουν το αντικείμενο που επέλεξαν και μια νέα ζωή ξεκινά….


Διαβάστε επίσης: Δίνω εξετάσεις, τι να προσέχω στη διατροφή μου; [Δωρεάν EBOOK]


Αναζήτηση στέγης, προσαρμογή στην πόλη, γνωριμία με νέους ανθρώπους, έλλειψη οικογένειας και φίλων… όλα υπό αίρεση! Και φυσικά η διατροφή αποτελεί και αυτή ένα …. ‘καινούριο κεφάλαιο’ για τον φοιτητή: μέχρι πριν λίγες μέρες έτρωγε απλά το φαγητό που ήταν μαγειρεμένο στο σπίτι, χωρίς προβληματισμούς και σκέψεις! Βέβαια, παράλληλα με όλη την ευχάριστη κατά τα άλλα αναστάτωση που επικρατεί με την προσαρμογή στη νέα του ζωή, θα πρέπει να τον απασχολήσει και η ποιότητα της τροφής.

Πως η διατροφή επηρεάζει την υγεία των νέων;

Οι σωστές διατροφικές επιλογές, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, καθορίζουν την υγεία μας και την ευεξία μας σε κάθε ηλικία. Ο ανοδικός ρυθμός ανάπτυξης που έχουν τα ποσοστά παχυσαρκίας, ιδιαίτερα σε νέα άτομα, θα πρέπει να μας απασχολήσει. Η συχνή κατανάλωση junk food, σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι οι βασικές αιτίες.

Στη νεαρή ηλικία, στόχος μας είναι η διατροφή μας να συμβάλλει σε ένα υγιές σωματικό βάρος αλλά και στα καλύτερα δυνατά επίπεδα ενέργειας και ευεξίας. Όλα αυτά θα πρέπει να συμβαίνουν με απλές, εύκολες και φυσικά οικονομικές λύσεις, χωρίς να προκαλείται επιπλέον άγχος στον φοιτητή. Το αρνητικό, εκτός από την εξωτερική εικόνα που αφορά περισσότερο τους νέους, είναι οι βλαβερές επιπτώσεις που έχουν τα περιττά κιλά στην υγεία μας και η επιδείνωση χρόνιων νοσημάτων. Δεν είναι πλέον σπάνια τα φαινόμενα αυξημένης χοληστερίνης ή υπέρτασης σε νέους ανθρώπους ή και η πρώιμη εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2.

Τι προκαλεί η αλόγιστη κατανάλωση fast food;

Η αλόγιστη χρήση fast food οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και αλατιού και σε μειωμένη λήψη βιταμινών και φυτικών ινών. Ωστόσο, όλα είναι θέμα επιλογής. Ακόμη και στα ταχυφαγεία, υπάρχουν υγιεινές επιλογές. Επιλέξετε σαλάτα με τόνο, κοτόπουλο ή καπνιστό σολωμό, μπαγκέτα με τυρί και λαχανικά, αραβική πίτα με κοτόπουλο και λαχανικά και αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες και τα burger.

Μπορεί ο φοιτητής να έχει ισορροπημένες διατροφικές επιλογές;

Μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο σπίτι, συνήθως ένα γρήγορο πρωινό π.χ. μπουγάτσα και γάλα και ένα πρόχειρο μεσημεριανό π.χ. σουβλάκια αποτελούν τις πλέον συνήθεις επιλογές των νέων φοιτητών. Σίγουρα η διαδικασία μαγειρικής είναι πρακτικά δύσκολη, αφού μέχρι ο φοιτητής να βρει σπίτι μένει στο ξενοδοχείο ή είναι φιλοξενούμενος σε κάποιο φιλικό σπίτι. Όμως οι διατροφικές επιλογές ακόμη και σε αυτή την περίπτωση μπορούν να είναι ισορροπημένες, σωστές, και οικονομικές!

Ακόμη και αν γευματίζει καθημερινά έξω;

Η έλλειψη σπιτικού φαγητού καθώς και οι πολλές ώρες στην αναζήτηση στέγης αλλά και στο πανεπιστήμιο για τα διαδικαστικά θέματα δημιουργούν μία άστατη διατροφική συμπεριφορά, με λίγα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, έλλειψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών και κατανάλωση έτοιμων γευμάτων. Ωστόσο, η σωστή επιλογή φαγητού γίνεται ακόμη και αν κάποιος τρώει καθημερινά έξω. Κάθε γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει λαχανικά ακόμη και αν είναι μπαγκέτα ή κρύο σάντουιτς ή κρέπα. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων είναι μία απλή διαδικασία και αλλά και η οικονομικότερη επιλογή σνακ.

Διατροφικές συμβουλές για τον φοιτητή

Όταν υπάρχει η σωστή οργάνωση και η θετική διάθεση, τότε η διατροφή του φοιτητή μπορεί να είναι σωστή, ακόμη και στην αρχή! Είτε μένει προσωρινά σε κάποιο φιλικό σπίτι, είτε στο ξενοδοχείο, μία επίσκεψη στο κοντινό σούπερ μαρκετ θεωρείται απαραίτητη και χρήσιμη.

Εύκολες διατροφικές επιλογές σνακ

Τρόφιμα όπως φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα, ανάλατοι ωμοί ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών, πολύσπορα κριτσίνια είναι κάποιες από τις υγιεινές και εύκολες διατροφικές επιλογές σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σαλάτα λαχανικών

Επίσης, κάθε γεύμα θα πρέπει να συνοδεύεται και από μία σαλάτα λαχανικών, ώστε να υπάρχει επαρκής πρόσληψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Συχνά γεύματα

Η οργάνωση συχνών γευμάτων ανά 3-4 ώρες, αποτελεί κλειδί στην ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού αλλά και στην συνεχή παροχή ενέργειας, ώστε να ανταπεξέλθει ο φοιτητής στις καθημερινές υποχρεώσεις και ‘τρέξιμο’ μέχρι να οργανωθούν όλα τα θέματα.

Πλήρες πρωινό

Η καθημερινή κατανάλωση του σωστού πρωινού, όπως γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης ή τοστ με τυρί και ντομάτα ή σουσαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης και φρούτα ή φυσικό χυμό φρούτων αποτελεί τη βάση της σωστής διατροφής. Το συγκεκριμένο γεύμα είναι απαραίτητο για να έχουμε καλή απόδοση και ενέργεια όλη την ημέρα.

Το διαιτολόγιο κατά του άγχους

Υπάρχουν αρκετά επιστημονικά ευρήματα ότι κάποιες τροφές συμβάλλουν και στην καταπολέμηση του άγχους, αφού μπορούν μέχρι ένα βαθμό να επηρεάζουν τη νευρική λειτουργία και φυσικά το πώς νιώθουμε.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ιχνοστοιχεία

Σημαντικά είναι και τα ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, που βοηθάει να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και το μαγνήσιο που χάνεται σε πιο μεγάλες ποσότητες όταν έχουμε πολύ άγχος.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου συντελούν και τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Αμινοξύ τρυπτοφάνη

Τέλος. συστήνεται η συχνή κατανάλωση τροφών που περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που βοηθά στην παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνη, ορμόνη που μας ανεβάζει τη διάθεση και μας ηρεμεί.

Επομένως, το διαιτολόγιο κατά του άγχους πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Όσπρια
  • Ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Λιπαρά ψάρια
  • Γάλα και άπαχο γιαούρτι
  • Ακατέργαστο ρύζι
  • Πολύσπορο ψωμί ή ψωμί σικάλεως
  • Φρέσκα φρούτα 
  • Πολύ νερό

Οργάνωση, λοιπόν και στην διατροφή από σήμερα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bezerra IN, Curioni C, Sichieri R. Association between eating out of home and body weight.. Nutr Rev. 2012 Feb;70(2):65-79. doi: 10.1111/j.1753-4887.2011.00459.x.

El Ansari W, Stock C, Mikolajczyk RT, Relationships between food consumption and living arrangements among university students in four European countries - a cross-sectional study. Nutr J. 2012 Apr 24;11:28. doi: 10.1186/1475-2891-11-28.

Pelletier JE, Graham DJ, Laska MN, Social Norms and Dietary Behaviors among Young Adults. Am J Health Behav. 2014 Jan;38(1):144-52. doi: 10.5993/AJHB.38.1.15, University of Minnesota School of Public Health, Division of Epidemiology and Community Health, Minneapolis, MN, USA.

Kapinos KA, Yakusheva O, Eisenberg D, Obesogenic environmental influences on young adults: Evidence from college dormitory assignments. Econ Hum Biol. 2013 May 22. pii: S1570-677X(13)00042-7. doi: 10.1016/j.ehb.2013.05.003.

Αναστασία Κόκκαλη
Αναστασία Κόκκαλη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Αναστασία Κόκκαλη είναι Κλινικός – Διαιτολόγος. Η πολύχρονη εμπειρία της συνδυαστικά με την αγάπη της για το επάγγελμα του διαιτολόγου την καθιστούν αποτελεσματική και φυσικά υπεύθυνη στην διαχείριση καταστάσεων που χρήζουν διατροφική καθοδήγηση. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έως και σήμερα παρακολουθεί προσωπικά και απόλυτα εξατομικευμένα τον κάθε άνθρωπο που την επισκέπτεται στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα. Σκοπός της είναι η σωστή διατροφή να αποτελεί έναν νέο τρόπο ζωής