Άλλες Παθήσεις

Διατροφή & Σεξουαλική Δυσλειτουργία

27 Οκτωβρίου 2011
16656 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
Τελευταία ενημέρωση 08 Ιανουαρίου 2024
apogohteymenh stenaxwrhmenh gynaika

Photo source: www.PhotoCamva.com

H σεξουαλική δυσλειτουργία είναι ένα από τα πιο συχνά κλινικά ζητήματα που απασχολούν τους άντρες. Ακόμα και αν αποτελεί ταμπού για τους περισσότερους, η στυτική δυσλειτουργία αξίζει μια πλήρη ανάλυση διατροφής και επιστημονικής ενημέρωσης !

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τι ακριβώς είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία, πώς μπορεί να επηρεάσει την ζωή σου, ποια είναι η σχέση της με την διατροφή και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις διατροφικά !

Τι Είναι Η Σεξουαλική Δυσλειτουργία και πού μπορεί να οφείλεται;

Η σεξουαλική δυσλειτουργία ορίζεται ως η συνεχής ή περιοδική (μεμονωμένα επεισόδια) αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης, ώστε να επιτευχθεί η σεξουαλική επαφή ικανοποιητικά. Περιλαμβάνει σεξουαλικές διαταραχές όπως την στυτική δυσλειτουργία, την δυσκολία της εκσπερμάτισης και την διαταραχή του οργασμού. Πρόκειται για καλοήθης πάθηση που επιδέχεται θεραπεία, σε συνεργασία με τον γιατρό σας.

Η εμφάνιση επεισοδίων στυτικής δυσλειτουργίας εξαρτάται σημαντικά από την ηλικία του άντρα, την ψυχολογία του, την ποιότητα ζωής του, την γενικότερη κατάσταση υγείας του και από τον συνολικό τρόπο ζωής του. Στην Ελλάδα, η σεξουαλική δυσλειτουργία εμφανίζεται σε > 500.000 άντρες, αλλά φαίνεται ότι ο πληθυσμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Αρκετοί άντρες φαίνεται να αντιμετωπίζουν δυσκολία να απευθυνθούν σε γιατρό λόγω αμηχανίας ή άγνοιας για το θέμα.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την Σεξουαλική Δυσλειτουργία;

Ηλικία

Μέχρι την ηλικία των 40, μπορεί να συμβεί σε 1 στους 20 άντρες, ενώ ανεβαίνοντας στην ηλικία των 60 ετών μπορεί να συμβεί σε 1 στους 5. Στους άντρες κάτω των 40 ετών, η αιτιολογία συνήθως είναι ψυχογενής (ψυχολογική), ενώ όσο αυξάνεται η ηλικία, εμπλέκονται και θέματα υγείας στην αιτιολογία.

Ψυχολογία 

Η ψυχολογία σας είναι ο πιο συχνός παράγοντας εμφάνισης σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Φαίνεται πως η σεξουαλική δυσλειτουργία οφείλεται κατά 85% στα ψυχογενή αίτια. Η αμηχανία, το άγχος απόδοσης και ανταπόκρισης, το άγχος για την εικόνα του σώματος, ενοχές για κάποιο μυστικό από την σύντροφο ή κάποιο άλλο εξωτερικό πρόβλημα στην ζωή του άντρα είναι μόνο κάποιοι συχνοί ψυχολογικοί παράγοντες.

Οργανικά αίτια

Καταστάσεις υγείας που οδηγούν σε σεξουαλική δυσλειτουργία είναι οι καρδιολογικές παθήσεις, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, η αρτηριακή υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ, διάφορα νευρολογικά θέματα και η απόφραξη άλλων αγγείων του σώματος.

Τρόπος ζωής

Το κάπνισμα, η διατροφή, η απουσία φυσικής δραστηριότητας και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ανήκουν στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Φαίνεται πως η ύπαρξη τους μπορεί να εμφανίσει περισσότερα επεισόδια στυτικής δυσλειτουργίας σε άντρες όλων των ηλικιών.

Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας έχει ως σκοπό την αποκατάσταση της σεξουαλικής ζωής του ατόμου και την βελτίωση της στύσης. Τις περισσότερες φορές, η διάγνωση και η αντιμετώπιση χρειάζονται την συνεργασία με τον ουρολόγο σας. Ο ουρολόγος θα αξιολογήσει το ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό σας, θα συνταγογραφήσει τις απαραίτητες εξετάσεις για να αποκλειστούν τυχόν θέματα υγείας, αλλά και θα σας συμβουλέψει πώς θα προχωρήσετε. Συχνά, είναι απαραίτητες κάποιες συνεδρίες με σεξολόγο ή ψυχοθεραπευτή, με σκοπό να αποκαταστηθούν οι προσωπικές σας σχέσεις και τα συναισθήματα σας.

Η γραμμή της θεραπείας εξαρτάται από τα ευρήματα των εξετάσεων και την συνολική υγεία σας. Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει εξελιχθεί εξαιρετικά εντυπωσιακά και προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις και στα οργανικά αίτια της στυτικής δυλειτουργίας (φάρμακα, κρουστικά κύματα κλπ). Σε όλες τις περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας, η αλλαγή τρόπου ζωής (τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου) συνεισφέρει θετικά και βελτιώνει την αυτοπεποίθηση σας και την ποιότητα ζωής σας.

erectile dysfunction

Ποια η σχέση Βάρους, Διατροφής και Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας;

Όπως είπαμε παραπάνω, η διατροφή ανήκει στους κυριότερους τροποποιήσιμους παράγοντες σεξουαλικής λειτουργίας. Το ίδιο ισχύει και για την παχυσαρκία (αυξημένα επίπεδα λίπους στο σώμα). Μέχρι τώρα φαίνεται ότι η σωστή μείωση του βάρους μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη σεξουαλική ζωή, μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία και καλύτερα επίπεδα τεστοστερόνης.

H μεταβολική κατάσταση της παχυσαρκίας, της ανθυγιεινής διατροφής και της σεξουαλικής λειτουργίας συνδέονται ισχυρά με την δημιουργία φλεγμονής στο σώμα μας. Οι τρεις παραπάνω καταστάσεις μοιράζονται παρόμοια μεταβολικά μονοπάτια στον εγκέφαλο, στο έντερο και στα αγγεία. Ως αποτέλεσμα έχουμε την διαταραχή ή την απόφραξη στα αγγεία του σώματος, μέσα στα οποία βρίσκονται και τα αγγεία των γεννητικών οργάνων του άντρα. Στα άτομα με παχυσαρκία και/ή φτωχής ποιότητας διατροφή υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και μείωση ερωτικής επιθυμίας.

Επομένως, η μείωση του βάρους είναι από τις πρώτες συστάσεις για καλύτερη σεξουαλική λειτουργία και ζωή !

Κρατώντας, λοιπόν, στο μυαλό μας ότι η διατροφή, η παχυσαρκία και η σεξουαλική δυσλειτουργία συνδέονται, πάμε να δούμε ποια είναι η καλύτερη διατροφή για καλύτερη σεξουαλική ζωή.

Ποια Είναι Η Διατροφή Για Καλύτερη Σεξουαλική Ζωή ;

Η διατροφή για καλύτερη σεξουαλική λειτουργία στοχεύει στην βελτίωση των αγγείων του σώματος, στην βελτίωση του σωματικού βάρους, στην μείωση της χρόνιας φλεγμονής και πιθανόν στην αντιμετώπιση των υπόλοιπων παθήσεων.

Έχουν μελετηθεί αρκετά μοντέλα διατροφής για καλύτερη σεξουαλική ζωή και αγγειακή λειτουργία. Μέχρι τώρα, οι μελέτες δείχνουν ότι το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής λειτουργεί ευεργετικά στην στυτική λειτουργία, στην υγεία των αγγείων και στην μείωση του βάρους. (αυτό θέλω να χρησιμοποιηθεί ως quote) Η Μεσογειακή διατροφή περιέχει όλα τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωφέλιμα λιπαρά οξέα, άπαχη πρωτεΐνη και χαμηλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Έτσι, προτείνεται η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής για να βελτιωθούν τα συμπτώματα και οι δείκτες υγείας του ατόμου.

Τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι:

Αντιοξειδωτικά στοιχεία

Τα αντιοξειδωτικά είναι τα αγαπημένα στοιχεία για καλύτερη λειτουργία των αγγείων, της καρδιάς και της σεξουαλικής λειτουργίας. Επίσης, συμμετέχουν και στην καλύτερη παραγωγή τεστοστερόνης και στην μείωση των άλλων χρόνιων παθήσεων. Η ομάδα των φλαβονοειδών έχει μελετηθεί εκτενώς με ιδιαίτερη θετική επίδραση στην σεξουαλική λειτουργία.

Ψευδάργυρος, σελήνιο, Ω3 λιπαρά οξέα, χαλκός, μαγνήσιο

Όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία συνδέονται με την υγεία των αγγείων, την καλύτερη ποιότητα του σπέρματος και την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Βασισμένοι στα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία, συγκεντρώσαμε τα καλύτερα τρόφιμα για μία καλύτερη σεξουαλική λειτουργία.

  • Berries, κεράσια, σταφύλια, μήλα, σπανάκι, παντζάρια, ρόδι και αχλάδια (πλούσιες πηγές φλαβονοειδών)
  • Ξηροί καρποί, σπόροι και παρθένο ελαιόλαδο (πηγές βιταμίνης Ε, χαλκού και Ω3 λιπαρών οξέων)
  • Ginseng, κακάο, τζίντερ, maca, πράσινο τσάι (πηγές αντιοξειδωτικών και καλύτερη αγγειακή λειτουργία)
  • Μαύρη σοκολάτα (πηγή μαγνησίου και φλαβονοειδών που ενεργοποιούν την libido)
  • Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (πηγή αντιοξειδωτικών, καλύτερη διάθεση). Εδώ να σημειωθεί πως συστήνονται 1 – 2 ποτήρια αλκοόλ, και όχι παραπάνω, για μια καλύτερη σεξουαλική λειτουργία. Προτιμήστε το κόκκινο κρασί ή την μπύρα για extra πρόσληψη αντιοξειδωτικών.
  • Ψάρια όπως σολωμός, σαρδέλα και η πέστροφα (καλές πηγές Ω3 λιπαρών οξέων) και θαλασσινά (πηγές ψευδαργύρου και σεληνίου, συνεισφέρουν στην δημιουργία των σεξουαλικών ορμονών)
  • Μέτρια κατανάλωση καφέ (καλύτερη στυτική λειτουργία)
  • Όσπρια και δημητριακά ολικής (πηγές φυτικών ινών, μικροθρεπτικών και αντιοξειδωτικών)

Ταυτόχρονα, θα ήταν καλό να περιοριστεί η κατανάλωση σε όσα τρόφιμα δρουν αρνητικά στην αγγειακή λειτουργία και στην υγεία σας.

  • Περιορίστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό κλπ)
  • Μειώστε την κατανάλωση τροφίμων χαμηλής θρεπτικής αξίας και υψηλών πρόσθετων σακχάρων, όπως τα μπισκότα, τα chips, τα αναψυκτικά κλπ
  • Επιλέξτε προϊόντα χαμηλότερων λιπαρών στο γάλα, στο γιαούρτι και στο τυρί
  • Η διατροφή Δυτικού Τύπου δεν συστήνεται ούτε σε περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας, όπως και στα περιστατικά καρδιαγγειακών ασθενειών, παχυσαρκίας ή Σακχαρώδη Διαβήτη. Το διατροφικό σχήμα Δυτικού Τύπου περιλαμβάνει αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ζάχαρης, αλατιού και διαφέρει σημαντικά από το δικό μας Μεσογειακό μοντέλο διατροφής.

erectile dysfunction vessels

Τι Άλλο Μπορεί Να Βοηθήσει Στην Καλύτερη Σεξουαλική Λειτουργία ;

Εκτός από την διατροφή, θα ήταν χρήσιμο να αλλαχθούν και οι υπόλοιποι τροποποιήσιμοι παράγοντες. Η διακοπή του καπνίσματος και η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας είναι από τους πιο βασικούς παράγοντες προς σκέψη και αλλαγή. Η υιοθέτηση τακτικής κίνησης θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις επαρκή ροή αίματος στα αγγεία, θα βελτιώσει την συναισθηματική σου κατάσταση, αλλά και θα βοηθήσει την μείωση του σωματικού βάρους. Αντίστοιχα, το κάπνισμα οδηγεί σε απόφραξη των αγγείων και αυξάνει το stress του οργανισμού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κρατήσετε δύο βασικά σημεία από αυτό το άρθρο. Ο τρόπος ζωής και διατροφής είναι οι πιο ισχυροί τροποποιήσιμοι παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν την σεξουαλική ζωή σας. Η συμβολή του γιατρού σας θα είναι πάντα χρήσιμη και ακριβής, όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται αυτό. Σε κάθε περίπτωση, η επιστήμη γύρω από την σεξουαλική λειτουργία είναι μαζί μας και σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμη !

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Leisegang K., Finelli R. 2021. Alternative medicine and herbal remedies in the treatment of erectile dysfunction: a systematic review. Arab J Urol. 19(3):323-339.

Liu R. et al. 2022. Dietary metal intake and the prevalence of erectile dysfunction in US men: Results from National Health and Nutrition Examination Survey 2001-2004. Front Nutr (9)

Maiorino M. et al. 2015. Lifestyle modifications and erectile dysfuntion: what can be expected?. Asian J Androl. 17(1):5-10.

Boston Direct Health. 2022. Sexual health and nutrition: how one impacts the other. Διαθέσιμο online στο https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017325/.

Μυκονιάτης Ι. 2017. Επίδραση των υγιεινοδιαιτητικών συνηθειών στο επίπεδο στυτικής λειτουργίας. Μεταπτυχιακή εργασία. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή επιστημών υγείας.

Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών παθήσεων. Στυτική δυσλειτουργία.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ουρολογική κλινική. Στυτική και σεξουαλική δυσλειτουργία. Διαθέσιμο online στον σύνδεσμο https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017325/

Μαριλένα Πετράκου
Μαριλένα Πετράκου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μαριλένα Πετράκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιμορφωτική εκπαίδευση στην εξατομικευμένη και στην κλινική διατροφή. Είναι ανεξάρτητος συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στο Κερατσίνι